Diamant-debut til løbefænomenet Anna Møller: Vil sætte ny rekord

Anna Møller får i aften Diamond League-debut i Oslo, hvor den 19-årige danske løber får al den modstand, hun kan ønske sig.

Hun er et sjældent talent i dansk atletik - det har hun bevist op til flere gange. Hun har blandt andet slået den ene løbsrekord efter den anden, og så opnåede hun en OL-deltagelse i Rio sidste år efter at have dyrket 3000 meter forhindringsløb i bare 10 måneder.

I aften træder Anna Møller så ind på den fornemme Diamond League-scene ved Bislett Games i Oslo, hvor hun endnu engang kommer op mod nogle af verdens bedste i disciplinen.

Det er en chance, jeg ikke lige får hver dag, og som jeg i den grad skal udnytte

Anna Møller

- Det er rigtig stort. Og det er noget jeg har set frem til. Det er sæsonens første mål, siger det unge løbetalent Anna Møller.

Det 19-årige løbefænomen er blevet tildelt en plads i et heat, hvor startlisten byder på 13 stærke kvinder. Heriblandt Sofia Essefa, der netop har sat etiopisk rekord på distancen med 9:07:06 minutter, og kenyaneren Norah Jeruto, der ligger nummer syv i verden i år.

De bedste europæiske løbere er europamesteren Gesa Krause fra Tyskland og den norske superstjerne Karoline Grøvdal. De to har henholdsvis haft den europæiske og nordiske juniorrekord på 3000 meter forhindringsløb, men begge de rekorder har Anna Møller allerede slået.

- Det er virkelig fedt, at jeg kommer til at løbe mod verdens bedste løbere. Og det er en chance, jeg ikke lige får hver dag, og som jeg i den grad skal udnytte. Så jeg tænker, at jeg vil prøve at følge med så godt jeg kan, når nu jeg har chancen for at løbe med dem. 

Målet er en personlig rekord

Hvilket resultat vil du gerne ende med at have, når du løber over målstregen?

- Helt klart en personlig rekord, siger en smilende Anna Møller.

Anna Møllers danske – og europæiske – juniorrekord fra OL i Rio lyder på 9:32:68 minutter, mens hun i årets hidtil eneste start på distancen kvalificerede sig til VM i London til august med 9:37:58 minutter.

Med debut-deltagelsen i Diamond League i aften får Anna Møller også karrierens foreløbige vigtigste start uden for mesterskabsregi.

- Én af Annas store evner er, at hun har en rigtig god fornemmelse for hvert løb, så vi lægger ikke en fast taktik, siger Anna Møllers træner, Kersti Jakobsen, som også er med i Oslo.

- Hun løber faktisk på sin egen fornemmelse. Jeg har en forventning om, at hun vil med frem, så hun lægger ud til at være med i feltet, og så vurderer hun undervejs, hvor længe det er fornuftigt at ligge der. Og hvis hun holder, så går hun med, og så får hun en god tid. Hun er i form til at sætte en god personlig rekord; det er jeg overbevist om, slår træneren fast. 

Opmærksomhed efter historisk højt kondital

Anna Møller har adskillige gange skabt opmærksomhed med sine imponerede løbsresultater, men hun overraskede også erfarne fysiologer, da TV 2s SportsLab tidligere på året fik hende testet på Københavns Universitet.

Med et kondital på 73 slog Anna Møller fast, at hendes fysik er unik, og at hun er skabt til at løbe langt og hurtigt. Det er det højeste målte kondital på en kvindelig atlet på Københavns Universitet nogensinde.

- Jeg har fået meget positiv feedback, og jeg har kunnet se det på de sociale medier. For eksempel på Instagram fik jeg pludselig mange flere følgere, da historien kom ud. Det skabte noget bevægelse. Og jeg kan mærke, at nu ved mange pludselig, hvem jeg er, siger Anna Møller.

Hvor langt hendes gode fysik kan tage hende i Diamond League-debuten i aften, må tiden vise. Men Anna Møller vil give sig 110 procent, for det gør hun altid – og så er hun også kendt for at præstere bedst på dagen.