Atletikverdenen siger farvel til verdens største sprinter

Klokken lidt i elleve lørdag aften siger hele verden farvel til en af atletikens og sportens allerstørste stjerner. Usain Bolt abdicerer.

Der er forskellige måder hvorpå man kan fejre, at man lige har vundet verdensmesterskabet på kongedistancen i atletik.

Justin Gatlin markerede det under det aktuelle VM ved at knæle foran vinderen af bronzemedaljen.

Som en hyldest til en af verdens største sportsmænd satte den amerikanske sprinter sig på knæ foran 56.000 tilskuere på Det Olympiske Stadion i London og foran Usain Bolt.

- Det var et følelsesladet øjeblik for mig. Jeg troede, at hvis jeg vandt, ville jeg gå amok og hoppe og ned, men det blev i stedet et øjeblik af respekt til ham og for alt, hvad han har betydet for mig og min karriere. Derfor var det første, jeg gjorde at hylde ham; At gå ned på mine knæ og vise min respekt, sagde Gatlin efter 100 meter-finalen.

Amerikaneren understregede samtidig, at det ikke er en helt almindelig sportsmand, der lader sig pensionere i aften.

Usain Bolt har meddelt, at 4x100 meter stafet bliver karrierens sidste løb. Så den 30-årige sprinter kan omkring klokken 22:50 lørdag aften kalde sig pensionist.  

Indehaveren af verdensrekorden på både 100- og 200-meterens farvel har naturligvis været det store samtaleemne ved mesterskabet i London.

Et farvel, der har fået præsidenten for Det Internationale Atletikforbund, Sebastian Coe, til at kalde jamaicaneren for den største sprinter i historien.

- Usain Bolt er et geni. Jeg kan ikke komme i tanke om andre end Muhammad Ali, der har haft en så stor indflydelse inden for og uden for sin egen sportsgren, siger Coe til nyhedsbureauet AFP.

For siden Usain Bolt for over ti år siden fik sit gennembrud, har han siddet solidt på tronen som kongen af atletik. 

Han har vundet alt, hvad der er værd at vinde, sat flere verdensrekorder og samtidig charmeret sig ind hos tusinder af fans. 

- Han har haft en status, hvor folk uden for atletikken også har fået øjne op for atletik. Jeg tror, at han er den eneste der nogensinde har kunnet fylde stadions, bare fordi han skulle løbe. Det siger jo noget om hans placering i folks bevidsthed, at man gider og betale over tusinde kroner for at se en mand løbe 100 meter, siger Jens B. Christensen atletik-ekspert hos TV2 SPORT.

Også indehaveren af danmarksrekorden i 100-meterløb, Morten Jensen, hylder Bolt på sin sidste dag som professionel. 

- I mange år har han jo nærmest vundet, inden han stillede op. De andre har jo et eller andet sted været psyket, når han har stået på stregen. For spørgsmålet var kun om han skulle vinde med to eller tre meter, siger Morten Jensen, hvis danske rekord er 71 hundrededele langsommere end Usain Bolts verdensrekord fra 2009.

Da Usain Bolt indtog Rio de Janeiro

Sin storhed understregede Usain Bolt, da han sidste sommer kom til de Olympiske Lege i Rio de Janeiro som et af legenes helt store navne.

Jamaicaneren gjorde som hele verden forventede og vandt både guld på 100 og 200-meter distancen. For tredje OL i træk og som den første atlet nogensinde.

Fra kommentatorpladserne på Estádio Olímpico Nilton Santos kunne Jens B. Christensen fra nærmeste hold se med, da Bolt endnu engang løb sig ind i historiebøgerne. 

- Der var fuldstændig ro på stadion og i det øjeblik skuddet lød, eksploderede det hele i lys, fordi alle ville fotografere ham. Det tror jeg ikke man ser i andre øvelser. Alle ville forevige, at her løber altså verdens hurtigste mand, mindes Jens B. Christensen de augustaftener, hvor Usain Bolt endnu engang leverede ved et stort mesterskab. 

Da Usain Bolt havde sikret sig en af karrierens otte OL-medaljer, de alle er af guld, fik en anden fra TV 2 mulighed for at komme endnu tættere på verdensstjernen.

For Bolt tog sig, på trods af han skulle løbe igen dagen efter, tid til at snakke med samtlige medier på stadion – deriblandt TV 2s reporter, Rasmus Staghøj.

- Han solede sig i opmærksomheden. Ikke på en selvsmagende måde, men snarere på en charmerende. Det var med et stort smil og ikke som andre atleter, hvor de godt kan se lidt arrogante ude. Sådan var det ikke med Bolt, siger Rasmus Staghøj.

Fra sin plads blandt alverdens medier kunne TV 2-reporteren se, hvordan Usain Bolt brugte halvanden time på at svare på alle journalisternes spørgsmål. Deriblandt også Rasmus Staghøjs, der selv fik en smagsprøve hvordan den karismatiske jamaicaner skiller sig ud.

- Man giver jo ikke high fives til dem, man interviewer, men da jeg var færdig med interviewet, stak han hånden frem mod mig, og man kan jo ikke lade Usain Bolt hænge, så jeg gav ham selvfølgelig en high five. Det har jeg ikke oplevet før, at en man interviewer gør sådan. Det var hans måde at være på, og det faldt ham naturligt at gøre sådan, siger Rasmus Staghøj.

Arven efter verdens største

Men i aften er det altså slut.

I aften træder Bolt for sidste gang ind på et atletikstadion for at modtage aftens højeste bifald, og går det som mange forventer, bliver det også til en allersidste æresrunde svøbt i det jamaicanske flag.

Inden tiden uden en lysende og ledende stjerne i atletikken begynder. Uden en sprinter der både er en stjerne mellem startblok og målstreg, men også udenfor. 

- Han er den største sprinter i historien. Men faktisk er det, vi vil savne, ikke den usandsynlige mulighed for, at der inden for den nærmeste fremtid vil komme en, der vinder tre Olympiske Lege i træk eller sætter en bunke verdensrekorder. Det er personligheden, siger Sebastian Coe, der får opbakning fra dansk side. 

- Umiddelbart har jeg svært ved at se en, der kan tage over. Dels hvad angår hans tider, men også hans karisma. Oftest ser man, at folk enten er pauseklovn, eller dem der leverer varen. Bolt har formået at levere et show samtidig med, at han har præsteret, siger Morten Jensen.

Justin Gatlin vil lørdag klokken 22:50 præcis som sidste lørdag forsøge at ødelægge det perfekte farvel for Usain Bolt.

Men lige meget hvordan det går for Usain Bolt og sine tre holdkammerater i stafetløbet, så vil en hel atletikverden i aften gøre som Gatlin og bøje sig og sige farvel – og tak.