Atletik

Kenyaner sætter verdensrekord i maraton

Løberen Eliud Kipchoge fra Kenya slår verdensrekord på maratondistancen for herrer. Den nye rekord lyder på 2 timer 1 minut og 40 sekunder.

Eliud Kipchoge stillede op til maratonløbet i Berlin som forsvarende vinder, men søndag nøjedes han ikke med at forsvare titlen.

Kenyaneren løb de godt 42 kilometer i tiden 2 timer 1 minut og 39 sekunder og slog dermed verdensrekorden med mere end et minut. Den tidligere rekord tilhørte landsmanden Dennis Kimetto med tiden 2 timer 2 minutter og 57 sekunder.

- Jeg mangler ord til at beskrive denne dag. Jeg er virkelig taknemmelig over og glad for at smadre verdensrekorden, siger Kipchoge ifølge Reuters.

De seneste syv verdensrekorder er blevet sat ved netop Berlin Marathon, og i netop Berlin mislykkedes kenyanerens forsøg på at slå verdensrekorden sidste år og i 2015, hvor han også vandt.

- De siger, at man kan misse den to gange, men ikke tredje gang. Jeg vil gerne takke alle, der har hjulpet mig. Det var hårdt. Jeg løb mit eget løb og stolede på mine trænere og mit program, siger han.

33-årige Kipchoge har også vundet guld ved OL på maratondistancen, mens han i 2003 blev verdensmester på 5000-meterdistancen.

Kipchoges forbedring på 1 minut og 17 sekunder er den største forbedring af en verdensrekord på distancen, siden Derek Clayton barberede 2 minutter og 23 sekunder af rekorden i 1967, skriver nyhedsbureauet AFP.

Sidste år var Kipchoge en del af et projekt, hvor han skulle forsøge at løbe et maraton på under to timer som den første nogensinde.

Den Nike-sponsorerede begivenhed gav løberne aldeles favorable forhold, eftersom flere løbere satte tempo og skærmede Kipchoge.

Det lykkedes dog ikke at komme under den magiske grænse for Kipchoge, som tilbagelagde de 42,195 kilometer på 2 timer og 25 sekunder.

Tiden anerkendes ikke som en verdensrekord på maratondistancen af Det Internationale Atletikforbunds (IAAF) på grund af de favorable forhold for løberen.