Atletik

OL-guldvinder føler sig diskrimineret over tvangsmedicinering

Løberen Caster Semenya hiver CAS ind i sag om medicin til kvindelige atleter med højt niveau af testosteron.

Løberen Caster Semenya blev verdenskendt, efter hun vandt guld i 800 meter ved VM i 2009 og måtte lade sig kønsteste.

Mandag er hun hovedperson i et retsmøde ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS) i Schweiz.

Domstolen skal afgøre, om kvinder som Semenya, der er født med et højt testosteronniveau, skal tage hormonnedsættende medicin for at fortsætte deres professionelle karrierer, som det internationale atletikforbund (IAAF) foreslår.

- Det er ikke fair, at jeg får at vide, at jeg skal ændre mig. Jeg vil bare løbe, som jeg plejer, og som jeg er født, siger 28-årige Semenya til BBC.

IAAF's regel skulle have været trådt i kraft 1. november 2018. Men da Semenya og det sydafrikanske atletikforbund ser det som uretfærdigt og diskriminerende, gjorde de sidste år indsigelse til CAS.

- Det er ubegrundet og grusomt. Det vil gøre mere skade ved at fremme misforståelse og diskrimination, siger Semenya.

IAAF har dermed udskudt ikrafttrædelsen til 26. marts i år for at afvente CAS-dommen.

Har ikke en chance

Semenya er en inspiration for mange kvinder i verden. Derfor skal man anerkende hende, som hun er, udtalte Semenyas advokater torsdag.

- Kvinder som Caster Semenya er født, opdraget og socialiseret som kvinder. De er blevet anerkendt som kvinder hele deres liv. Semenya har altid løbet i den kvindelige kategori, sagde de ifølge BBC.

Det tager mindst seks måneder, før medicinen får den ønskede effekt efter indtagelse.

IAAF's advokat, Jonathan Taylor, håber, at CAS vurderer tiltaget som nødvendigt, da kvinder med højt niveau af testosteron vil vinde for mange konkurrencer.

- Kvindelige atleter, der producerer testosteron på et mandligt niveau, vil dominere podier og præmiepenge i sportens verden.

- Kvinder med normalt niveau af testosteron vil ikke have en chance for at vinde, siger han til avisen The Times.

Retsmødet ved CAS varer indtil fredag.

'Omvendt doping'

Rasmus Bysted Møller, der er adjunkt ved Aarhus Universitet og har skrevet ph.d.-afhandling om forholdet mellem sport og moral, kalder det paradoksalt, at kvinder skal tvinges til at tage medicin, når der er regler mod doping.

- Det er pudsigt, at man vil tvinge hende til omvendt doping for at kunne deltage. Det er sjovt, at man plejer at argumentere imod doping, fordi det er vigtigt med den rene præstation.

- Vi vil gerne have, at det skal være dem med det medfødte talent, der ender øverst på skamlen, og ellers er det snyd. Så har vi én her, der har et medfødt talent, som så pludselig ikke må få lov til at stå på skamlen i kraft af det medfødte talent, siger han.

Selv om Semenya endnu ikke har formået at sætte verdensrekord, ser IAAF hende stadig som overlegen i forhold til andre atleter.

- Det er jo ikke sådan, at hun smadrer dem fuldstændig. Man kunne bare lade hende løbe med det niveau af testosteron, som hun er født med.

- Her er det relevant, at vi ikke alle sammen er født lige. Det er faktisk en fordel at være født med et talent. Det virker et eller andet sted lidt mærkeligt at udpege visse typer af talenter som nogen, vi ikke vil acceptere, siger Rasmus Bysted Møller.