Atletik

Dansk løbefænomen flyttede til udlandet - nu træner hun med mænd

I Danmark kan ingen matche 21-årige Anna Emilie Møller. Derfor - og i jagten på at blive verdens bedste løber - er hun flyttet til udlandet.

Meget er sket for løbefænomenet Anna Emilie Møller, siden hun leverede en uhørt løbetest på Københavns Universitet for knap to år siden.

For ikke nok med, at hun nu er europæisk mester og indehaver af flere rekorder – hun har også udskiftet de trygge rammer i lille Danmark med et universitetsophold i en engelsk millionby.

Her har Anna Emilie Møller løbet siden september sidste år, og planen er, at hun skal gøre det et halvt år endnu.

TV 2 SPORT har mødt Danmarks største løbetalent i London. Til en snak om nedture, store bedrifter og evnen til at æde sig selv.

’Frustrerende’ plageånd

Inden al succesen måtte Anna Emilie Møller overvinde en langvarig plageånd. Smerter i baglåret tvang hende til at sætte løbeeventyret på pause for en stund, inden hun kunne begynde igen.

Men da hun endelig følte, niveauet var ved at være der, brød skaden op på ny. Anna Emilie Møller måtte undvære løbeskoene og i stedet ty til alternative træningsmetoder.

Forude lå store konkurrencer, som hun for alt i verden ville være klar til. Men sådan skulle det ikke gå.

- Jeg løb dem uden at være optimalt forberedt og uden at være i min bedste fysiske form. Det var rigtig frustrerende, mindes det 21-årige stortalent.

Royalt håndtryk og rød hue

I foråret 2018 lysnede det imidlertid. Løbeskoene var tilbage, og det samme var Anne Emilie Møllers foretrukne træningsmetoder.

Samtidig fik hun et håndtryk af kronprins Frederik og legatet ’Olympisk håb’ på 125.000 kroner, der tidligere er uddelt til OL-medaljevindere som Rikke Møller Pedersen og Lasse Norman Hansen.

Og i juli fik Anna Emilie Møller endnu en grund til at smile. Med en rød hue på hovedet dimitterede hun fra Falkonergårdens Gymnasium, så nu kunne løbefænomenet fokusere al sin energi på træning.

Det blev startskuddet til en sommer ud over det sædvanlige.

En klump i halsen

For bare halvanden måned efter Anna Emilie Møller fik huen på, blev hun udtaget til prestigefyldte Continental Cup. En anerkendelse, som hverken Wilson Kipketer eller Sara Slott Pedersen nogensinde har opnået.

Tre dage inden stævnet skete noget, der med Anna Emilie Møllers egne ord ”ændrede det hele”.

Arrangørerne lavede de 3000 meter med forhindringer om til et udskillelsesløb, hvor fire af de otte deltagere skulle skilles fra undervejs. Anna Emilie Møller var derfor ikke sikker på at gennemføre.

- Jeg fik en klump i halsen, for det har jeg aldrig prøvet før. Jeg skulle lige pludselig have en helt anden indstilling, så det var en anderledes oplevelse, fortæller hun.

Men efter løbet havde Anna Emilie Møller stadig til gode at stå af under et løb. Den sjetteseedede dansker trodsede nerver, forventninger og stærke konkurrenter og løb i mål på en fornem fjerdeplads.

Løber med drengene

- Jeg har set Anna løbe fra en meget ung alder, og jeg har altid været klar over, at hun er et stort talent.

Ordene kommer fra Michael Woods, derer performance coach ved St. Mary’s University i Twickenham nær London. Universitetet, der blev Anna Emilie Møllers nye hjem i september.

Jeg er nødt til at komme derud, hvor det er ubehageligt

Anna Emilie Møller, løber

Første gang, Michael Woods så det danske løbefænomen i aktion, var under OL. Fra tilskuerrækkerne i Rio de Janeiro så han hende slå den europæiske juniorrekord i forhindringsløb over 3000 meter, og løbetræneren var efter eget udsagn ”forbløffet”.

Anna Emilie Møller flyttede til England for at finde træningspartnere af en højere hylde, og det har hun gjort. Hun løber med drengene for at forbedre sig så meget som muligt.

- Hvis Anna udelukkende trænede med kvindelige atleter, ville det være rigtig svært for hende at finde tilstrækkelig modstand, men med dygtige mandlige atleter, der løber 5000 meter på under 15 minutter, kan hun presse sig selv mere. Måske bliver Anna i stand til at løbe lige så hurtigt i fremtiden, siger Michael Woods.

Verdensrekorder på 5000 meter

Kvinder: Tirunesh Dibaba 14:11.15 (2016)

Mænd: Kenenisa Bekele 12:37.35 (2004)

’Befriende’ og utroligt

I slutningen af 2018 fik Anna Emilie Møller igen problemer med baglåret. Skaden havde nær kostet hende U23-EM i cross, men den 21-årige løber blev klar, og det kan hun prise sig lykkelig for den dag i dag.

Og dét selvom Anna Emilie Møller var presset undervejs.

- Jeg var et stykke bag hende, der førte løbet, så jeg troede ikke rigtig på det, fortæller hun.

Den to år ældre tysker Anne Gehring var i front, indtil kræfterne slap op kort før målstregen. Det udnyttede Anne Emilie Møller, der sneg sig forbi på de sidste meter.

- Det var en befriende oplevelse at løbe over målstregen som nummer et og indfri sit mål. Det gav mig en del selvtillid, for det sker ikke så tit, at en dansker vinder EM.

Faktisk var Anna Emilie Møllers guldmedalje Danmarks bedste resultat ved et europamesterskab i cross siden Carsten Jørgensens sejr i 1997.

Satte dansk rekord

Der gik imidlertid ikke længe, før det 21-årige løbefænomen igen understregede sit enorme talent. I midten af februar løb hun fem kilometer lange Monaco Run og dét med en sådan fart, at hun satte dansk rekord på landevejen.

At blive verdens bedste løber er en kæmpe ting, og der er virkelig mange gode atleter. Jeg vil ikke sige, det ikke er muligt

Michael Woods, performance coach

15 minutter og 36 minutter lød tiden, der samtidig var 8 sekunder hurtigere end Anna Emilie Møllers bedste præstation på samme distance med en løbebane som underlag.

- Det har altid været en del af mig at presse mig selv til det yderste. Jeg bliver nervøs af, at det er så hårdt til sidst, men det er også det, jeg leder efter. Jeg vil føle den smerte, for det giver mig et ekstra kick.

- Det er en følelse af, at jeg har givet mig 100 procent. At jeg har gjort alt, hvad jeg kunne og givet mit absolut. Det er det, jeg gerne vil som atlet. Jeg vil toppræstere. Og for at toppræstere er man nødt til at komme ud over den comfort zone, som mange motionister lever i. Jeg er nødt til at komme derud, hvor det er ubehageligt.

Wall of Fame

På St. Mary’s University finder man en særlig væg. En væg forbeholdt elever, der har løbet sig ind på den helt store scene.

Her skal Anna Emilie Møller hænge, forsikrer performance coach Michael Woods. Og når det sker, kommer den 21-årige dansker i overordentligt fornemt selskab.

For en af de første løbere, der kom til universitetet, da det startede et elitecenter i 2001, var en ung mand, der siden skulle blive Storbritanniens mest succesfulde baneløber i nyere tid.

Mo Farah kan umiddelbart virke som en lidt for stor atlet at måle sig med, men Anna Emilie Møller lægger ikke skjul på, at hun vil nå helt til tops

- Det er spændende, at jeg ikke ved, hvor hurtigt jeg kan komme til at løbe. Jeg vil bare gøre mit bedste, for jeg vil gerne være verdens bedste løber, fastslår den 21-årige dansker.

- At blive verdens bedste løber er en kæmpe ting, og der er virkelig mange gode atleter. Jeg vil ikke sige, det ikke er muligt, men det kræver et gigantisk skridt at komme dertil. Hvis hun vil det nok, kan hun opnå det, vurderer hendes engelske coach, Michael Woods.