Atletik

Endnu en kvindelig atlet står frem med samme syndrom som Caster Semenya

Francine Niyonsaba fra Burundi står frem og fortæller, at hun har forhøjet testosteronniveau.

Den internationale sportsdomstol (CAS) er lige nu i gang med en sag, den kalder én af sine mest afgørende sager nogensinde.

OL-guldvinderen på 800-meterdistancen, sydafrikanske Caster Semenya, er centrum i sagen, fordi hun har et forhøjet niveau af det mandlige kønshormon testosteron.

Det internationale atletikforbund (IAAF) vil have løbere som Semenya til at tage hormonnedsættende medicin for at kunne konkurrere på eliteplan blandt kvinder på distancerne mellem 400 og 1500 meter.

Tiltaget skulle være trådt i kraft den 1. november 2018, men sammen med det sydafrikanske atletikforbund bragte Caster Semenya sagen for CAS.

Kalder det diskrimination

Nu er endnu en kvindelig atlet stået frem og har fortalt, at hun har det samme syndrom.

- For mig handler det her om diskrimination. Det giver ingen mening, siger Francine Niyonsaba til Olympic Channel.

- Semenya inspirerer mig, fordi hun er en kvinde, som er i stand til at gøre noget ekstraordinært. Hun forsøger altid at gøre noget nyt.

Francine Niyonsaba har to gange vundet VM-guld indendørs.

Francine Niyonsaba er 25 år og kommer fra Burundi.

Ved de olympiske lege i 2016 blev hun nummer to i 800 meter-finalen efter Semenya, og ved VM i 2017 blev hun ligeledes nummer to efter sydafrikaneren.

- Jeg ved, at folk snakker om mig. Du kan ikke stoppe folk, der snakker. Men jeg kan godt lide at folk snakker. Det er motivation.

- Jeg valgte ikke at blive født, som jeg er. Hvad er jeg? Jeg er blevet skabt af Gud. Så hvis nogen har flere spørgsmål omkring det, kan de måske spørge gud. Jeg elsker mig selv. Jeg vil altid være Francine. Det vil aldrig forandre sig.

Vil vinde for meget

Sagen var i første omgang sat til at blive afgjort den 26. marts, men det blev udskudt til slutningen af april.

IAAFs advokat, Jonathan Taylor, har tidligere udtalt, at forbundet håber, CAS vurderer tiltaget som nødvendigt, da kvinder med højt niveau af testosteron vil vinde for mange konkurrencer.

- Kvindelige atleter, der producerer testosteron på et mandligt niveau, vil dominere podier og præmiepenge i sportens verden. Kvinder med normalt niveau af testosteron vil ikke have en chance for at vinde, sagde han til The Times.

IAAFs tiltag rystede Caster Semenya, der egentlig ikke havde i sinde at fortælle om sit syndrom.

Jeg tænker, at ingen kan stoppe min drøm

Francine Niyonsaba

Det følte hun sig tvunget til, da IAAF offentliggjorde det.

- Det er ikke fair, at jeg får at vide, at jeg skal ændre mig. Jeg vil bare løbe, som jeg plejer, og som jeg er født. Det er ubegrundet og grusomt. Det vil gøre mere skade ved at fremme misforståelse og diskrimination, sagde Semenya til BBC.

Den danske OL-sølvvinder i 400 meter hækkeløb, Sara Slott Petersen, sagde tidligere på året til DR, at hun kender Caster Semenya personligt.

Samtidig kaldte hun det en "svær sag".

- Men ud fra et professionelt synspunkt, synes jeg faktisk ikke, at hun skulle have lov til at konkurrere mod kvinder, sagde hun.

- Vi ville lægge samme træningsmængde og iver i vores deltagelse, men hun ville stadig have en kæmpe fordel.

'Omvendt doping'

Rasmus Bysted Møller, der er adjunkt ved Aarhus Universitet og har skrevet ph.d.-afhandling om forholdet mellem sport og moral, kaldte IAAFs tiltag for en slags "omvendt doping".

- Vi vil gerne have, at det skal være dem med det medfødte talent, der ender øverst på skamlen, og ellers er det snyd. Så har vi én her, der har et medfødt talent, som så pludselig ikke må få lov til at stå på skamlen i kraft af det medfødte talent, sagde han.

Caster Semenya har endnu ikke formået at sætte nogen verdensrekorder.

- Det er jo ikke sådan, at hun smadrer dem fuldstændig. Man kunne bare lade hende løbe med det niveau af testosteron, som hun er født med, siger Rasmus Bysted Møller.

- Her er det relevant, at vi ikke alle sammen er født lige. Det er faktisk en fordel at være født med et talent. Det virker et eller andet sted lidt mærkeligt at udpege visse typer af talenter som nogen, vi ikke vil acceptere.

Fortsætter uanset CAS-dom

Hvis CAS giver IAAF medhold, betyder det altså, at Semenya og Niyonsaba enten skal lade sig medicinere eller finde andre distancer at konkurrere på.

- Jeg kan løbe et maraton, hvis det skal være, siger Niyonsaba.

- Jeg siger altid til mig selv: Du skal være hvem du er, uanset hvad du laver. Det er sådan du opnår succes. Jeg vil ikke indstille min vision. Jeg vil fortsætte min vision. Jeg fortsætter min passion. Jeg elsker at løbe, og jeg vil ikke stoppe med at løbe.

- Jeg tænker, at ingen kan stoppe min drøm. Jeg blev skabt af Gud. Gud kender mig. Jeg tænker, at jeg skal fokusere på det, jeg er.

Og så slår hun fast, at hun vil slutte af med en guldmedalje.