Atletik

Caster Semenya vil ikke tage tvungen medicin efter CAS-afgørelse

Caster Semenya var helt suveræn, da hun fredag aften vandt 800 meter-løbet i Doha.

Den dobbelte OL-guldvinder Caster Semenya vil ikke tage medicin for at nedbringe sit høje testosteronniveau.

Det siger hun i et interview, efter at hun vandt et 800 meterløb i Diamond League-stævnet i Doha fredag, skriver Sports Illustrated.

Umiddelbart efter løbet i Doha blev den sydafrikanske løber ifølge mediet spurgt, om hun fremadrettet vil tage medicin for at nedbringe sit testestoronniveau, hvortil hun svarede "fandme nej."

Caster Semenya afviste samtidig, at hun vil stoppe karrieren.

Men selvom hun ikke ønsker at trække sig tilbage, så kan løbet være det sidste for den 28-årige sydafrikanske kvinde, medmindre hun begynder at tage medicin mod sit høje testosteronniveau.

Onsdag slog Den Internationale Sportsdomstol (CAS) fast, at Det Internationale Atletikforbund (IAAF) gerne må have regler om, at kvindelige mellemdistanceløbere med et højt niveau af mandlige kønshormoner medicinsk skal sænke deres testosteronniveau, hvis de vil konkurrere på eliteplan.

Hvis en mur er bygget foran mig, så hopper jeg over den. Jeg vil nyde mit liv og leve det

Caster Semenya

Semenya har et medfødt højt niveau af mandlige kønshormoner, og hun ser regelændringen som et IAAF-forsøg på at bremse hendes suverænitet.

- Hvis der er bygget en mur foran mig, så hopper jeg over den

Sydafrikaneren brugte 1 minut og 54,98 sekunder på at tilbagelægge de to runder på banen i Doha. Francine Niyonsaba fra Burundi kom i mål som nummer to - næsten tre sekunder efter.

- Det første løb i sæsonen er svært, og man er ikke sikker på, hvordan kroppen vil reagere. Men vejret er godt, og det var fantastisk i aften, siger Caster Semenya ifølge Sports Illustrated.

Fredagens sejr kommer efter en turbulent uge, efter CAS onsdag afsagde dom i sagen, der for mange var overraskende. Sportsdomstolen erkender, at afgørelsen er diskriminerende, men nødvendig for at have en fair konkurrence.

Indtil nu har regler dikteret, at kvinder må have et testoteronniveau på 10 nanomol per liter blod, men i forbindelse med medholdet i CAS kan IAAF nu skære det ned til 5 nanomol per liter. Og det rammer altså en løber som Caster Semenya, der lider af sygdommen hyperandrogenisme.

Men sydafrikaneren tror alligevel på, der er en fremtid for hende i sporten.

- Som en atlet tror jeg på sportsmanship, og hvad sporten lærer dig, er at kæmpe mod alle odds. Jeg ved, at livet til tider kan være hårdt, men jeg tror på, at der altid er en vej til at løse problemer.

- Hvis en mur er bygget foran mig, så hopper jeg over den. Jeg vil nyde mit liv og leve det. Jeg vil blive ved med at træne og løbe. For mig er intet umuligt, siger Caster Semenya.

Afgørelsen har været længe undervejs. I første omgang var det meldt ud, at der ville falde en afgørelse i sagen 26. marts, men afgørelsen blev siden skubbet til slutningen af april og blev først afsagt 1. maj.