Atletik

To nye maratonrekorder i Danmark

Rekordmange havde i år tilmeldt sig Copenhagen Marathon.

Jackson Kibet Limo fra Kenya løb som den første mand over målstregen på Islands Brygge i København ved dette års Copenhagen Marathon.

Tiden blev 2 timer, 9 minutter og 54 sekunder.

Og dermed slog han rekorden for den hurtigste maratontid i Danmark nogensinde.

Ved H.C. Andersen marathon i Odense i 2012 blev der løbet i tiden 2 timer, 10 minutter og 37 sekunder. Den nu tidligere rekord på dansk jord stod Luka K. Chelimo fra Kenya for.

Den tidligere rekord ved Copenhagen Marathon lød på 2 timer, 11 minutter og 15 sekunder. Den satte William Nyarondia Morwabe fra Kenya i 2018.

Trods den hurtige tid havde Jackson Kibet Limo problemer undervejs. Ifølge arrangøren døjede kenyaneren med krampe ved 29 kilometer, men otte kilometer senere var han atter i front.

De følgende to placeringer blev besat af etiopiere. Victor Kiplimo blev nummer to, da han var 70 sekunder langsommere end vindertiden, mens Gebre Roba Yadete var yderligere 54 sekunder efter.

Også rekord hos kvinderne

Den bedste mandlige dansker blev Simon Holbek Køningsfeldt. Han brugte 2 timer, 21 minutter og 49, hvilket gjorde ham til den syvendehurtigste i de københavnske gader.

Kvindernes løb blev domineret af etiopiere, der satte sig på de fire hurtigste tider. Etalemahu Zeleke Habtewold var hurtigst, da hun løb i tiden 2 timer, 29 minutter og 29 sekunder. Også hun slog dermed rekord, da hun blev den første kvinde til at løbe under 2 timer og 30 minutter på dansk grund, oplyser arrangøren.

Den tidligere rekord for kvinder i Danmark lød på 2 timer, 30 minutter og 51 sekunder.

Og det er da også en glad løbsarrangør, som TV 2 mødte, efter at de første var kommet i mål:

- Man har kuldegysninger over det hele. Det her er tre års arbejde, der ligger bag for at få det her til at blive et internationalt topevent. Og nu kulminerer det så med de her fantastiske tider. Jeg er så stolt af hele mit team, siger Dorte Vibjerg, der er løbsdirektør for Copenhagen Marathon.

Rekord for løbsdeltagere

Copenhagen Marathon fandt sted første gang i 1980, og årets løb er den 40. udgave. Mere end 13.200 var i år tilmeldt løbet. Det er rekord. Og netop at det er et jubilæumsløb kan være én af årsagerne til, at så mange stillede til start i år, siger Dorte Vibjerg, der håber på endnu en rekord:

- Hvis der kommer 10.000 i mål, har vi nået en målsætning, som vi har drømt om i mange år. Hvis vi når det, kan jeg næsten ikke få armene ned, siger hun.

Løbet har en gennemsnitsalder på 37 år, og den største aldersgruppe er 40-44 år.

Ved dette års Copenhagen Marathon er der deltagere fra 96 lande. Flest fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Norge og Italien.​

Verdensrekorden for et maraton er sat af Eliud Kipchoge fra Kenya i 2018, da han løb Berlin Marathon i tiden 2 timer, 1 minut og 39 sekunder.