Dansker gennemførte ironman uden at kunne se – nu arrangerer han ultraløb i Grønland

I 2018 gennemførte danske Michael Collin en ironman med et syn på kun få procenter. I weekenden arrangerede han sit første ultraløb i Grønland.

Forestil dig, at du næsten intet kan se. At alt er sort og sløret. Og at du kun i sjældne tilfælde kan tyde grå nuancer på vejen.

Og så gennemfører du lige en ironman.

Du svømmer 3,8 kilometer. Du cykler 180. Og så løber du et maraton. Det burde være umuligt – bare ikke for den danske it-konsulent, ultraløber og triatlet Michael Collin.

- Det krævede en pæn portion stædighed og en vilje til at ville gennemføre uden undskyldninger, fortæller Michael Collin, da TV 2 SPORT møder ham i Nuuk i Grønland, hvor han bor og træner.

Mistede synet på begge øjne

Den 9. juli 2017 var Michael Collin i gang med et 120 kilometer langt ultraløb i Grønland fordelt over to dage. Men på de sidste ti kilometer begyndte synet på det ene øje at blive uklart, og fødderne trådte forkert og kolliderede med sten på stranden. Få dage senere kunne Michael Collin kun se grånuancer på det ene øje.

Et halvt år senere skete det samme på det andet øje. Michael Collin var blevet ramt af nethindeløsning på begge øjne, og pludselig gik livet i sort for den ellers livsglade dansker.

Jeg var meget tæt på at tage mit eget liv

Michael Collin, ultraløber og triatlet

- Løb betød alt for mig. Og det var hårdt pludselig at få at vide, at jeg ikke skulle regne med at få mit syn tilbage igen. Jeg fik at vide, at jeg ’kun’ var svagtseende, men i min optik var jeg blind. For jeg kunne intet se, fortæller Michael Collin fra sit hjem i Nuuk.

På det tidspunkt var sportsentusiasten i gang med at træne op til en ironman på Lanzarote. Men lange træningsdage i de grønlandske fjelde og ture på tri-cyklen blev opslugt af mørke tanker i det i forvejen vilde vintervejr i Nuuk.

- Det var en forfærdelig tid. Jeg kunne intet overskue, og jeg kunne ikke lave det, jeg brændte allermest for. Jeg var meget tæt på at tage mit eget liv. Jeg havde sovepiller og reb klar, og jeg ventede bare på, at perioden var lang nok til, at jeg ikke blev opdaget, fortæller Michael Collin.

Måtte memorere træningsruter

Heldigvis havde Michael Collins venner ikke opgivet danskerens ironman på Lanzarote. For i et halvt år udlånte de egne øjne og hjalp elitemotionisten igennem træningsture i vand og fjeld.

- Jeg fik følelsen af, at jeg ikke kunne svigte dem. Stille og roligt gav de mig modet tilbage, og jeg indså, at selvom man ikke kan se noget, så kan man gøre, hvad man vil, siger Michael Collin.

Danskeren begyndte at memorere sine træningsruter. Han lærte, hvor små sten lå placeret på løberuten i fjeldet – og den 25. maj 2018 stod Michael Collin med et syn på få procenter til ironman-start på Lanzarote.

- Min hukommelse var blevet rigtig god. Jeg havde hele løbsruten i mit hoved. I skiftezonen skulle jeg for eksempel finde min egen taske blandt 2500, der lignede den på en prik. Så da jeg hang den op, talte jeg, hvor mange skridt, jeg skulle gå. Når jeg kom op ad vandet, vidste jeg, at jeg skulle gå syv skridt frem, dreje til højre og derefter tage fire lange skridt for at finde min lille, røde pose, fortæller Michael Collin.

I vandet sørgede Michael Collin for at ’bide sig fast’ i tæerne på en atlet med samme tempo og følge hans pace – og på cykelturen kunne han lige akkurat skelne farven mellem asfalten og gruset i vejkanten.

De fleste bemærkede egentlig bare, at jeg kom hele vejen fra Grønland

Michael Collin, ultraløber og triatlet

- Det var rigtig svært, når jeg skulle dreje på min tri-cykel. Så i alle rundkørslerne måtte jeg tage mange runder, før nogen råbte, at jeg skulle dreje af, lyder det fra Michael Collin, der endte med at komme i mål som nummer 1300 ud af 2500 uden de helt store problemer.

- De fleste bemærkede egentlig bare, at jeg kom hele vejen fra Grønland, og at jeg måtte have det rigtig varmt, lyder det lidt kækt fra Michael Collin.

Genvandt synet mod alle odds

Fire måneder senere fik Michael Collin mirakuløst det meste af sit syn tilbage på begge øjne.

Selvom lægerne havde afskrevet hans chancer for igen at kunne se, fik danskeren alligevel en sidste operation med ordene: ’Nu prøver vi lige en operation, der normalt bruges til folk, der har grå stær’.

Mod alle odds gav operationen Michael Collin det meste af synet tilbage.

- Det er faktisk næsten lige så svært at få sit syn tilbage, som det er at miste det. Men selvfølgelig betød det alt. Jeg kan stadig få gåsehud over at tænke på, hvor svært det hele har været for mig.

Derfor kan den livsglade grønlandske tilflytter igen – og på egen hånd – træne 120 kilometer løb om ugen i fjeldet ud til den spejlblanke fjord, hvor endnu et ultraløb snart står for døren, ligesom KMD Ironman Copenhagen venter om to uger.

Men også på andre fronter får den tidligere svagtseende løber og triatlet nu masser af glæde. I weekenden debuterede Michael Collin nemlig som ultraløbsarrangør, da han sammen med to andre for første gang nogensinde afholdte det 72 kilometer lange løb Ultra Trail Nuuk fra smukke Qooquut og ind til Nuuk.

Et løb med mere end 2000 højdemeter i fjeld, sten, sand, is og vandløb, som kan bruges til at sikre sig point i jagten på en billet til det berømte løb Ultra Trail Mont Blanc.

Ultraløb med tidligere OL-deltager

Første Ultra Trail Nuuk blev i weekenden vundet af den tidligere OL-langrendsløber Martin Møller.

- Det er noget af det hårdeste, jeg har prøvet. Terrænet er ubarmhjertigt. Der er ingen sti. Der er sten og krat, og det er svært at finde vej. Det var 72 meget vanskelige kilometer, fortalte Martin Møller til TV 2 SPORT, da han udmattet passerede målstregen i Nuuk.

Den tidligere OL-langrendsløber Martin Møller vandt i weekenden første udgave af det 72 kilometer lange ultraløb Ultra Trail Nuuk, som blandt andet arrangeres af Michael Collin. Video: Mathias Raun

For Michael Collin ligger rollen som løbsarrangør lige til højrebenet.

- Jeg vil egentlig bare dele ud af min løbeglæde, så folk kan udforske den grønlandske natur. Jeg vil have, at deltagerne får en god oplevelse, så de også har lyst til at komme tilbage næste år.

I weekenden bød debutløbet på ti deltagere. 9 fra Grønland og én fra Danmark. Men årets vinder tror på, at løbet med årene kan vokse sig stort.

- Det var rigtig fedt, og jeg er sikker på, det bliver større. Hvis man kan gøre løb i Sahara og på Den Kinesiske Mur stort, så kan man også i Grønland, lyder det fra Martin Møller, der har planer om at forsvare sin titel næste år.

Også hos arrangøren er der høje forventninger.

- Målet er, at vi skal have folk fra Danmark og udlandet herop for at se, om de kan slå Martins tid. Vi går efter 75 til 100 deltagere næste år, fortæller Michael Collin, der har ét stort ønske frem mod næste års Ultra Trail Nuuk.

- Jeg bliver nødt til at overlade arrangørrollen til en anden, så jeg selv kan være med til at løbe næste år, lyder det smilende fra Michael Collin.

Martin Møller tilbagelagde de 72 kilometer på 9 timer og 39 minutter.