Atletik

Efter hård kamp med stjerne - Nike ændrer politikken for gravide atleter

Allyson Felix her med én af sine seks OL-guldmedaljer. Johannes Eisele / Scanpix Denmark

Allyson Felix har kæmpet en hård kamp mod Nike. Det har medført, at sportsgiganten har ændret sin politik for betaling af gravide atleter.

33-årige Allyson Felix er blandt verdens bedste atleter.

Hele seks gange har den hurtige amerikaner fået hængt OL-guld om halsen for sine præstationer på løbebanen.

I maj valgte den succesfulde amerikaner at bruge sit store navn, da hun gik til medierne og fortalte om sin kamp mod det amerikanske sportsmærke Nike, der som sponsor for den 33-årige superatlet ifølge Felix selv ville betale hende 70 procent mindre, efter hun blev mor i november.

- Jeg har bedt Nike om at garantere, at jeg ikke bliver straffet økonomisk, hvis jeg ikke præsterer mit optimale i månederne omkring min fødsel. Jeg ville sætte en ny standard. Hvis jeg, én af af Nikes mest markedsførte atleter, ikke kunne gøre det, hvem kan så? Men Nike afviste, lød det fra Allyson Felix til New York Times i maj.

Den afvisning fik i sommer den suveræne amerikaner til ikke at forny sin kontrakt med Nike og i stedet skrive under med konkurenten Athleta.

Men Allyson Felix har ikke kæmpet fuldstændig forgæves. I denne uge kom der nemlig en e-mail fra Nike, som den amerikanske løber har besluttet at dele med offentligheden via sin Instagram.

- Vores stemmer har magt. Nike har officielt forpligtet sig kontraktligt til at give moderlig beskyttelse til de kvindelige atleter, de sponsorerer, skriver Allyson Felix i tillæg til den personlige e-mail fra Nikes vicepræsident i den globale marketingsafdeling, John Slusher.

I mailen bekræfter den amerikanske sportskoncern, at de i en periode på 18 måneder 'ikke vil tillægge nogen præstationsrelaterede nedskæringer i kontrakten med en atlet, der bliver gravid'.

Opfordrer flere til at følge trop

Dermed er Allyson Felix' bønner blevet hørt, og det glæder naturligvis amerikaneren. Også selvom hun ikke længere er kontraktligt forbundet med Nike.

- Jeg er taknemmelig overfor John Slusher og Mark Parker for deres lederskab og ønske om at gøre Nike til et firma, der tror på, at vi alle er mere end bare atleter, skriver Allyson Felix på Instagram.

- Tak til de brands, der allerede er gået med til der her. Hvem er de næste?

I juli var den hurtige amerikaner tilbage i konkurrence for første gang siden fødslen af sin datter, Camryn, ved de amerikanske mesterskaber.

Det næste store mål for Allyson Felix er OL i Tokyo næste år. Her jagter den 33-årige mor sin 10. OL-medalje i karrieren.