Atletik

Fra fattigdom til youtube-fænomen og et kontinents håb

Chris Odudure (th) sammen med Usain Bolt ved OL i Rio i 2016 Jewel Samad / Scanpix Denmark

Ingen afrikaner har vundet VM-medaljer på 100 meter hos herrerne. Nigerianeren Divine Oduduru håber på at blive den første.

Du kan følge 100 meter-konkurrencen ved VM i atletik fra i dag fredag på TV 2 SPORT og TV 2 Play. Finalen løbes lørdag.

Han er 22 år, og han bærer et helt kontinents håb på sine skuldre – eller rettere: I sine ben.

Nigerianeren Divine Oduduru blev i juni den næsthurtigste afrikaner nogensinde, da han ved et stævne i Austin i Texas løb 100 meter på 9.86 sekunder. Blot en hundrededel af et sekund fra den afrikanske rekord på 9.85 sat af Odudurus landsmand Olusoji Fasuba for 13 år siden i Doha.

Sjovt nok er det også i Doha, at det nye unge sprinterhåb skal forsøge at krybe til tops. Ikke bare som historiens hurtigste afrikaner – men som den første afrikanske medaljetager nogensinde ved et VM i den ultimative fartdisciplin.

Målet er en medalje. Drømmen er at blive den første afrikanske verdensmester på 100 meteren.

Sult og fattigdom i barndommen

Men det var ikke en drøm, der var en del af en opvækst i Ughelli i det sydlige Nigeria. I dagligdagen på det lille landbrug, hvor Divine skulle hjælpe sin far i marken, var det alt andet end medaljer og tanker om store præstationer, der var på dagsordenen. For sult blokerer for drømme.

- Det var et hårdt liv. Det var virkelig en kamp at overleve. Vi gik til og fra skole og nogle dage fik jeg ikke noget at spise. Jeg sultede, har Oduduru fortalt om en vanskelig opvækst i under fattige kår som den yngste af en søskendeflok på ti.

Men talent kender ikke til sult eller fattigdom. Og talentet for at være hurtig til bens blev tydeligt, når Divine Oduduru havde lavet ballade. Så tog han benene på nakken. Og blev aldrig fanget.

Derfor blev spurten og sprinteriet formaliseret, da han kom på gymnasiet. Talentet blev plejet og passet, og som ungdomssprinter viste han masser af kvalitet, da han som 16-årig vandt de afrikanske U18 mesterskaber på både 100 og 200 meter.

Det betød VM-deltagelse ved U18 VM i 2013 i Donetsk. Og i samme åndedrag var vejen banet til et liv som youtube-fænomen. For 16-årige Divine Oduduru var så begejstret for sit indledende heat, at det gik lige i hjertekulen hos folk hjemme ved deres computere.

Youtube-fænomen

Et simpelt interview efter et 100 meter løb gjorde Oduduru til et internet-fænomen, og er blevet vist mere end 425.000 gange.

- I have the black blood in me, and African people were born great, sagde den dengang 16-årige nigerianer.

Og det er ikke noget medaljehåbet Oduduru fortryder. Han er stadig stolt af interviewet i Donetsk.

- Når jeg ser det igen, så er det tydeligt, at det kommer lige fra hjertet. Jeg var en ung dreng, der var så privilegeret, at jeg fik lov til at repræsentere mit land.

Vejen er siden gået over USA, hvor han blev hentet til den stærke amerikanske tradition med atletik-programmerne på de store universiteter.

Det var også, da han vandt det amerikanske NCAA-mesterskab – mesterskabet for universiteter – at han satte den næsthurtigste afrikanske tid nogensinde.

Vil hjælpe mor ud af fattigdommen

Efter mesterskabet forlod Oduduru universitetssporten og livet som amatør.

- Jeg tænker helt klart på en medalje i Doha, og jeg arbejder på at nå det mål, lyder det fra Oduduru forud for VM.

Debuten blandt de store drenge var dog ikke den bedste. En ottendeplads ved Diamond League-stævnet i Monaco. Bare som den tredjebedste afrikaner på de 100 meter.

Men selv om den 22-årige nigerianer håber på og drømmer om metal ved VM, så er det overgangen til professionel, der er det vigtigste skridt for at nå det helt store mål. Et mål, der rækker ud over medaljerne.

For Oduduru mistede en storebror i 2015 og to år senere afgik sprinterens far ved døden.

- Mit vigtigste mål er at hjælpe min mor og min familie ud af fattigdommen.

Der er dog ingen tvivl om, at en VM-medalje kan hjælpe på den målsætning.