Atletik

Maraton og kapgang ved OL flyttes grundet frygt for voldsom varme

Flere løbere måtte opgive at gennemføre VM i maraton i Qatar for et par uger siden. Lucy Nicholson / Ritzau Scanpix

Dødsfald og hedebølge i Tokyo har fået arrangørerne bag næste års OL til at flytte maraton- og kapgangskonkurrencerne nordpå.

Maratonløberne faldt bogstavelig talt som fluer ved det netop overstået VM i atletik i Qatar.

Her måtte mere end hver tredje løber opgive at gennemføre den mytiske distance på 42.2 kilometer, selvom arrangørerne havde flyttet konkurrencen til om natten for at sikre mere humane forhold.

Det store mandefald i varmen har nu fået planerne for OL næste sommer i Tokyo ændret. Således har arrangørerne bag legene offentliggjort, at både maraton- og kapgangkonkurrencerne er blevet flyttet væk fra den japanske hovedstad.

- Atleternes heldbred og velvære er altid det, vi er mest opmærksomme på, fortæller præsidenten i den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, ifølge Inside The Games.

- Der er allerede blevet taget en række forholdsregler for at beskytte atleterne, men at vi nu flytter maraton og kapgang viser, hvor seriøst vi tager de her bekymringer.

Flyttes nordpå

Det bliver i stedet Sapporo i den nordlige del af Japan, der får glæde af de hårdtopslidende konkurrencer. Årsagen til flytningen er ganske simpel; der er for varmt i Tokyo.

Sapporo afholdt faktisk vinter-OL tilbage i 1972, og ifølge IOC vil der være fem-seks grader køligere i Sapporo end i Tokyo næste sommer.

Bekymringerne angående OL i den japanske hovedstad har været stigende de sidste måneder, efter mere end 50 mennesker mistede livet i Tokyo i juli efter flere hedebølger og temperaturer på over 40 grader.

Beslutningen om at flytte maraton og kapgang er blevet støttet af det Internationale Atletikforbund, IAAF.

Ikke de første tiltag mod varmen

Kvindernes maraton finder sted 2. august, mens mændene fordeler guld, sølv og bronze på sidste dagen af OL, 9. august. Kapgangskonkurrencerne er spredt bredt udover det to uger lange OL-program.

Ændringerne er de seneste i en lang række fra IOC og folkene bag OL i Tokyo for at give atleterne de bedst mulige forhold i kampen om ædelt OL-metal.

Tidligere er det blevet besluttet at flytte alle løbekonkurrencer, der er længere end 5000 meter til om aftenen, så udøverne kan konkurrere i mere humane temperaturer.

Derudover er alle rugby-kampe planlagt således, at de slutter inden middag, mens mountainbikekonkurrencerne er blevet udskudt til klokken 15 lokal tid.