Atletik

Dansk løber ærgrer sig over planer om OL-maraton langt væk fra Tokyo

Thijs Nijhuis mener ikke, det giver mening at flytte OL-maratonløbet til Sapporo, men Dansk Atletik bakker op om flytteplanerne til et koldere klima.

En sommerdag i Tokyo rimer på sol, varme og høj luftfugtighed.

De forestående olympiske sommerlege afvikles i 2020 i den absolut varmeste periode på året, og derfor planlægger Den Internationale Olympiske Komité (IOC) at flytte maratonløbet langt væk fra den japanske hovedstad.

Det skriver IOC på sin hjemmeside.

OL afvikles næste år i perioden 24. juli - 9. august, og på en gennemsnitlig sommerdag i Tokyo når temperaturen typisk 35 grader med en luftfugtighed omkring de 80 procent.

Bekymringen over den voldsomme varme i Tokyo er vokset den seneste tid, efter mere end 50 mennesker døde i den japanske hovedstad denne sommer af temperaturer, der nåede op på 40 grader.

De løbere, der ikke tør løbe under forholdene i Tokyo, må finde noget andet at lave

Thijs Nijhuis, maratonløber

På grund af varmen ønsker Den Internationale Olympiske Komité at flytte maraton- og kapgangdisciplinerne cirka 800 kilometer nordpå til Sapparo, hvor det i gennemsnit er fem til seks gradere 'koldere' for årstiden.

Beslutningen møder imidlertid modstand fra bystyret i Tokyo, der har foreslået, at maraton og kapgang holdes i Tokyo, men i stedet afvikles om natten med start enten klokken 03.00 eller 05.00 japansk tid.

Dansk Atletik: Fornuftige flytteplaner

Bo Overgaard, der er elitechef i Dansk Atletik, kalder IOCs tanker "fornuftige" og går som udgangspunkt ind for, at maratonløbet bliver flyttet væk fra Tokyos gader.

- Vi synes, det er en god ide, at maraton bliver afviklet i Sapparo. Tokyo bliver meget varm og fugtig om sommeren, så for atleternes skyld vil det være fornuftigt at ændre planerne, siger Bo Overgaard til TV 2 SPORT.

Elitechefen påpeger, at de ekstreme varmeforhold i Japan kræver, at der bliver taget hensyn til atleterne.

Han mener ikke, at det vil være en speciel situation, hvis maratonløbet rykkes langt væk fra OL-byen.

- En gang imellem bliver der taget specielle hensyn til enkelte discipliner. Det skete under OL i Athen i 2004, hvor kuglestøderne måtte afvikle deres konkurrence cirka 400 kilometer væk fra Athen på Olympia, siger Bo Overgaard, der samtidig slår fast:

- Vi stiller op der, hvor OL i maraton bliver afholdt.

Håber at løbe i Tokyo

Den danske maratonløber Thijs Nijhuis har for nylig deltaget i et tilsvarende 'ekstremt' maraton ved VM i Qatar tidligere på måneden.

I ørkenstaten blev han nummer 31 i tiden 2 timer og 18,10 minutter.

På trods af de svære forhold i Tokyo håber maratonløberen ikke, at IOC får held med deres flytteplaner.

- Det vil være rigtig ærgerligt. OL bliver afholdt i Tokyo, og derfor håber jeg at skulle løbe der, siger Thijs Nijhuis til TV SPORT.

Han mener ikke, det giver mening at flytte maratonløbet til Sapporo, da det også vil blive afviklet under meget høje temperaturer.

- Folk stiller op af egen fri vilje, men det vil selvfølgelig kræve en speciel form for forberedelse, siger løberen.

Ifølge Thijs Nijhuis fungerede det 'fornuftigt' under VM i Qatar i forhold løbernes sikkerhed og helbred, da der for hver 500 meter stod læger klar, hvis maratonløberne kollapsede.

Et sådan setup bør kunne gentages i Japan, mener den danske løber.

- De løbere, der ikke tør løbe under forholdene i Tokyo, må finde noget andet at lave, siger Thijs Nijhuis, der dog påpeger, at arrangørerne bør efterstræbe at afvikle maratonløbet det på det "mindst varme"' tidspunkt på dagen.

Hvis maratonløbet ender med at skulle afholdes om natten japansk tid i Tokyo, så er det "sådan det må være", mener maratonløberen og siger, det kan give en 'X-factor' til løbet.

Hårde kvalifikationskrav

Ingen mandlige danske maratonløbere har endnu klaret kvalifikationskravet til OL næste år.

Både Thijs Nijhuis og Abdi Hakin Ulad håber at stille op for Danmark, men udtagelseskravet til OL i 2020 er ifølge førstnævnte "det hårdeste nogensinde".

De danske herrer skal løbe under tiden 2 timer og 11,30 minutter for at være sikker på at kvalificere sig, og som maratonløber er der ikke mange muligheder på grund af store krav til restitution.

Abdi Hakin Ulad gør et forsøg i netop Japan den 1. december, mens Thijs Nijhuis venter til maratonløbet i Sevilla den 23. februar 2020.

- Det bliver vanvittigt svært, men jeg tror 100 procent på min chance, siger Thijs Nijhuis.