Atletik

OL-arrangør flytter maratonrute 800 kilometer væk fra Tokyo

IOC besluttede i oktober, at maratonruten under OL i 2020 skulle flyttes fra Tokyo på grund af varmen.

Arrangøren af OL i Tokyo 2020 har godkendt den nye rute, som maratonløberne skal ud på under legene.

Det skriver arrangøren på sin hjemmeside.

Ruten er blevet flyttet fra Tokyo og ligger nu 800 kilometer nord for hovedstaden i Sapporo.

Maratonruten vil bestå af en indledende rundstrækning på lidt over 21 kilometer. Godt halvvejs vil maratonløberne skulle løbe på en cirka ti kilometer lang rundstrækning, der skal gennemføres to gange.

Bekymring for varmen

I midten af oktober kom det frem, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) ville flytte konkurrencerne i kapgang og det traditionsrige maraton på grund af bekymring for sommervarmen i Japans hovedstad.

Temperaturerne i Tokyo i juli og august når ofte langt over 30 grader med høj luftfugtighed.

Temperaturerne i Sapporo er normalt omkring fem til seks grader lavere.

Det er ikke første gang, byen afholder OL-konkurrencer. Sapporo var vært for vinter-OL i 1972.

Ærgerlig dansk løber

Den danske maratonløber Thijs Nijhuis kæmper for at kvalificere sig til OL i 2020 på maratondistancen.

Nijhuis deltog i et tilsvarende 'ekstremt' varmt maraton tidligere på året, da han blev nummer 31 ved VM i Qatar i oktober.

Maratonløberen vil på trods af de svære løbeforhold i Tokyo foretrække at løbe i den japanske hovedstad. For det giver ikke mening at flytte maratonløbet til Sapporo, da det også vil blive afviklet under meget høje temperaturer.

Det har Thijs Nijhuis tidligere udtalt til TV SPORT.

- Det vil være rigtig ærgerligt. OL bliver afholdt i Tokyo, og derfor håber jeg at skulle løbe der, lyder det fra maratonløberen.

Flere aftenkonkurrencer

Flytningen af kapgang- og maratonkonkurrencerne er en af flere ændringer, IOC vil foretage i håbet om at undgå varmeproblemer under legene.

Løbekonkurrencer på 5000 meter eller længere skal således efter planen afvikles om aftenen, ligesom starttidspunktet for flere rugbykampe og mountainbikekonkurrencer skal ændres for at slippe for middagsheden.

Ved atletik-VM i Qatar i september blev maratonløbene afviklet ved midnatstid for at tage toppen af temperaturen. Alligevel måtte en lang række deltagere opgive at gennemføre.

OL i Tokyo begynder 24. juli og varer frem til 9. august. Mændenes maraton afvikles traditionen tro på legenes sidste dag.