Atletik

Dansk løber glæder sig over nye regler, der forbyder rekordsko

Den danske langdistanceløber Thijs Nijhuis hilser de nye regler fra Det Internationale Atletikforbund velkommen.

Nok er nok.

Sådan lød beskeden fredag fra Det Internationale Atletikforbund, World Athletics, da de efter længere tids betænkning og diskussion valgte at stramme reglerne for brugen af løbesko i konkurrencer gevaldigt.

Det betyder blandt andet, at det ikke længere er tilladt at stille op i prototype-sko. Derudover skal skoene nu leve op til en række strengere krav.

Eksempelvis må midtersålen ikke være tykkere end 40 millimeter, mens der nu også stilles krav til antallet af carbonplader i skoene.

Og de nye regler glæder én af Danmarks bedste langdistanceløbere.

- Jeg har den holdning, at innovation er godt, men det skal selvfølgelig ikke stikke helt af. Jeg synes, det er en fornuftig grænse, der er sat, fortæller Thijs Nijhuis, der lige er hjemvendt fra en træningslejr i Kenya, til TV 2 SPORT.

- Det var nok på høje tid, så det ikke blev det her rumkapløb, der afgør, hvem der vinder diverse løb.

Her er skoen, der er blevet gjort forbudt. Nike 'Alphafly'.

Rekordskoen er blevet gjort forbudt

Det er den amerikanske gigant Nike, der har fået det meste af atletikverden til at diskutere sko, efter de i 2016 lancerede den første type af Nike 'Vaporfly'.

En ny, inovativ sko, der med et snuptag gjorde atleterne hurtigere uden at yde mere og fik kritikerne til at sammenligne de nye sutter med doping.

De nye regler fra Det Internationale Atletikforbund får ikke betydning for 'Vaporfly'. Den får lov til at løbe videre, men prototypen Nike 'Alphafly', den nye, smarte lillebror, som kenyanske Eliud Kipchoge løb et marathon på under to timer i, er blevet bandlyst.

- Det synes jeg er helt okay. På træningslejren så jeg min ven Sondre Nordstad Moen træne i den. Det ligner en god Buffalo-sko, forklarer Thijs Nijhuis med henvisning til den høje løbesko.

Det er dog langt fra kun 'Alphafly', der har sat rekorder. Ifølge BBC var 31 af 36 podieplaceringer i de store marathon i sidste sæson løbere med 'Vaporfly'-sko.

Burde 'Vaporfly'-modellen ikke også være blevet bandlyst? Den har beviseligt skubbet til grænserne, for hvad der er muligt.

- Jeg tror, det er den bedste løsning. Det havde været meget mere kontroversielt, hvis de havde bandlyst 'Vaporfly', for den har længe været fri på markedet, og den er der mange, der løber i.

- Men det er klart, at 'Vaporfly' også har haft en stor indflydelse. Det er i særklasse den bedste sko på markedet til halv- og helmaraton.

Eliud Kipchoge fejrer sin historiske præstation. At løbe et marathon på under to timer.

Nye regler ændrer ikke på, hvad mennesket er i stand til

Selvom de eneste sko, der har tilbagelagt de mytiske 42,2 kilometer på under to timer, er blevet gjort forbudt, så betyder det ikke, at de overmenneskelige præstationer er fortid.

Thijs Nijhuis føler sig i hvert fald overbevist om, at kenyanske Eliud Kipchoge også kan løbe under to timer i den lovlige Nike 'Vaporfly'.

- Det kan uden tvivl lade sig gøre. Havde han løbet i den nye 'Vaporfly', som vi andre løber i, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at han ville løbe under 2 timer.

- Manden er et unikum. Det kan sko ikke ændre på.

Thijs Nijhuis blev nummer 31 ved VM sidste år. I 2020 satser han benhårdt på at kvalificere sig til sommerens OL i Tokyo. Det sker i øvrigt i Nike 'Vaporfly'.