Atletik

Rusland må højst stille med ti atletikudøvere ved OL

Maksimalt ti russiske atletikudøvere må konkurrere ved OL under neutralt flag. Rusland har også fået en bøde.

Det internationale atletikforbund, World Athletics, har tildelt det russiske atletikforbund, RUSAF, en bøde på ti millioner dollar (67 millioner kroner) for brud på antidopingreglerne.

Det skriver World Athletics på sin hjemmeside.

Højst ti russere må konkurrere i atletik under neutralt flag ved sommerens OL i Tokyo, der efter planen begynder 24. juli.

Ingen betaling, ingen russere til OL

Hvis ikke Rusland har betalt fem af de ti millioner per 1. juli, vil ingen russere får lov til at konkurrere i atletik. Det siger World Athletics' præsident, Sebastian Coe.

Han tilføjer, at forbundet føler sig "voldsomt svigtet af den tidligere RUSAF-ledelse".

Rusland er af det internationale antidopingagentur (WADA) blevet udelukket fra alle internationale sportsbegivenheder i fire år. Det indebærer blandt andet, at Rusland ikke må stille op til OL som nation.

Sagen er sendt videre til den internationale sportsdomstol (CAS).

Rusland suspenderet siden 2015

Rusland har været suspenderet af World Athletics, der tidligere gik under navnet IAAF, siden 2015.

I januar kom integritetsenheden inden for atletik (AIU) med en opfordring til World Athletics om at smide RUSAF ud af verdensforbundet som medlem.

I samme måned valgte WADA at suspendere det nationale antidopinglaboratorium i Moskva, så det ikke længere er WADA-godkendt.

Suspenderingen forhindrer laboratoriet i at lave blodprøveanalyser, der bliver registreret i biologiske pas.

Det skete, efter at laboratoriet i 2019 udleverede manipuleret data til WADA.

Systematisk snyd gennem flere år

Laboratoriet har i forvejen været så godt som lukket, siden den russiske dopingskandale brød ud i 2015, men laboratoriet har arbejdet videre med det internationale antidopingprogram, der har fokus på biologiske pas.

I slutningen af 2015 afslørede en WADA-bestilt rapport fra Richard McLaren, at Rusland gennem flere år systematisk havde snydt med dopingprøver for mange af landets atleter.