Atletik

Dansk løber måtte købe nye sko lige inden historisk timerekord

Den danske løber Thijs Nijhuis langer ud efter IAAF, efter han fredag måtte skifte løbeskoene ud på grund af en pludselig regelændring.

- Det er totalt håbløst, hvis du spørger mig.

Ordene kommer fra Thijs Nijhuis, der er frustreret over det internationale atletikforbund (IAAF), efter at han satte dansk timerekord fredag aften i Norge.

IAAF udrullede nye regler 28. juli - heri er nævnt tykkelsen på skoenes såler og en overgangsperiode til at udskifte sko, der gælder fra nu til 1. december. Og det er den danske maratonløber stærkt utilfreds med, hvorfor han nu kritiserer forbundet.

- Det er jo decideret vanvittigt at begynde og lave regelændringer midt i en sæson og lave dem så vage, at de kan forstås på flere forskellige måder.

10 millimeter gør en forskel

Kritikken kommer, efter at han var tvunget til at bruge tid fredag morgen på at gå i den lokale løbebutik i Kristiansand i Norge for at finde nogle nye løbesko.

- Jeg fik påpeget, at jeg skulle huske at løbe i godkendte sko, hvis jeg ville have rekorden anerkendt.

Med de nye regler er det nemlig kun tilladt at have 25 millimeter skum i skoen, når man løber på bane, og sålerne på de sko, Thijs Nijhuis er vant til at løbe i, er omkring 35 millimeter tykke.

Det svarer til, at alle Tour de France-ryttere skal skifte alle deres cykler ud fire dage inden Tour-starten

Thijs Nijhuis

Samtidig er der opstået tvivl om, hvem overgangsperioden gælder. For er det alle løbere? Eller en speciel gruppe?

Det var IAAF mandag ude og præcisere - og her hører Tijs Nijhuis altså ikke under.

Her skrev de:

Det er vigtigt at bemærke, at fodnote (ii) har til hensigt at imødekomme de atleter, der allerede har haft sko over de grænser, der er angivet i tabellen for at give dem tid til at tilpasse sig. Det blev specifikt skrevet med atleter, der har specielle medicinske problemer med deres fødder, og som kan bevises, i tankerne.

- Atleter skal ikke tolke

Og det var altså det, der tvang danskeren til at løbe timerekorden i splinternye sko. På trods af præciseringen mener danskeren stadig, at det ikke hører hjemme at lave ændringer midt i sæsonen.

- Når det internationale forbund går ud og melder sådan noget ud, skal de ikke gøre det midt i en sæson – det svarer til, at alle Tour de France-ryttere skal skifte alle deres cykler ud fire dage inden Tour-starten, siger han og uddyber:

- Det giver ingen mening. Det kan jo ikke være op til atleterne at tolke, hvad der er rigtigt og forkert. Og når forbundet så heller ikke ved det, begynder det at blive meget, meget vanskeligt at navigere i, og det bør det ikke være.

- Det er sindssygt, at det er sådan noget, man skal gå op i, og at man ikke bare kan holde sig til at løbe.

19,872 kilometer på en time

Selv ikke nye sko kunne forhindre hurtigløberen i at tage timerekorden, der havde stået i præcis 49 år fredag aften.

274 meter var alt, han slog den gamle rekord med. Dermed lyder den nye danske timerekord nu på 19,872 kilometer.

- Det føles jo utrolig godt. Det er jeg rigtig glad for og stolt over at have gjort, og det er en rekord, der har stået i mange år, så det var fedt, at det lykkedes i mit første forsøg på timeløb.

Danskeren indfriede dog ikke helt sit eget mål. Planen var nemlig at løbe med over 20 kilometer i timen, men det tempo indså han over halvvejs, at han ikke kunne holde hele vejen hjem.

- De første 20 minutter var fine nok, men så blev der et stykke fra 20-40, hvor man virkelig skulle arbejde, og de sidste 20, der havde jeg nok mere lyst til at løbe af banen end at løbe rundt på den. Man må jo kæmpe sig i mål.

- Det var lidt et galemandsprojekt at løbe så mange omgange på banen.

Løbet foregik i Norge og kom i stand, fordi nordmanden Sondre Nordstad Moen ville slå den europæiske timerekord. Arrangørerne mente ikke, han skulle løbe alene rundt på banen, og derfor inviterede de blandt andet danskeren derop.

Det lykkedes nordmanden at slå den europæiske rekord, da han nåede 21 kilometer og 131 meter.