Atletik

Verdenseliten raser over ny regel – længste spring vinder ikke længere

Thobias Montler blev noteret for de to længste spring ved Diamond League-stævnet i Stockholm, men endte "kun" med at blive nummer to på grund af det nye format. Jonathan Nackstrand / Ritzau Scanpix

Et nyt format kaldet ’Final three’ indebærer under Diamond League, at det ikke nødvendigvis er atleten med det længste spring, der vinder.

Hvordan kårer man vinderen af længdespring?

Normalt fungerer det sådan, at alle udøvere har seks spring, og så er vinderen den atlet, der springer længst.

Diamond League har dog valgt at lege med formatet, så de tre atleter, der efter de første fem runder står noteret for de længste spring, kvalificerer sig til en finale. Her ses der bort fra deres første fem hop, så det sjette spring alene bliver afgørende - et format, der kaldes ’Final three’.

Vores sport fortsætter med at gå den forkerte vej

Brittney Reese, længdespringer

Formatet blev afprøvet for første gang udendørs i weekenden ved Diamond League i Sverige. Her endte det med, at svenske Thobias Montler blot blev nummer to, på trods af at han havde konkurrencens to længste spring.

De blev dog sat i løbet af de første fem runder, og da Ruswahl Samaai sprang længst i sjette og afgørende forsøg, endte han med at tage sejren.

- Atletik arbejder med absolutte størrelser, og man er interesseret i at se, hvem der springer længst. Man står tilbage med en konkurrence, hvor ham, der har de to længste spring, ikke vinder – han bliver kun nummer to. Det er for mig at se imod hele atletikkens ånd, siger TV 2 SPORTs atletikekspert Jens Behrend Christensen.

- Man kan i princippet sætte verdensrekord i de indledende hop, men ende med ikke at vinde på grund af det sidste spring. Det er der, hvor paradokset er, og det virker ulogisk.

I sjette runde blev Ruswahl Samaai noteret for et spring på 8,09 meter, mens Thobias Montlers forsøg var tre centimeter kortere.

Thobias Montler havde dog to gange forinden hoppet 8,13 meter, men på grund af det nye format var disse tider altså ligegyldige i sidste ende.

- Jeg ved ikke, om jeg vil fejre sejren, fordi ham med det længste hop ikke vandt. Det gør mig både glad og trist, at jeg er dagens vinder, sagde Ruswahl Samaai til NRK efter sejren.

Ruswahl Samaai havde svært ved at finde den rette grimasse efter sejren ved Diamond League-stævnet i Stockholm.

Atleter raser

Generelt har det nye format fået en hård modtagelse i atletikmiljøet, hvor flere atleter stiller sig meget uforstående over for systemet.

- Det er ikke innovation, men noget rod, har den olympiske mester i længdespring Tianna Bartoletta fortalt til BBC.

- De ofrer atleterne og deres indsats i håbet om, at en tilskuer kommer til at bekymre sig om det øjeblikkelige drama, når hele længdespringskonkurrencen er dramatisk.

En lignende holdning deler Brittney Reese, der blandt andet har vundet VM i længdespring fire gange.

- Forfærdeligt… Vores sport fortsætter med at gå den forkerte vej, skriver hun på Twitter.

Også atletikstjernen Christian Taylor, der primært har slået sine folder i trespring, ærgrer sig over formatet og håber, at det bliver afskaffet inden 2021.

Og står det til atletikekspert Jens Behrend Christensen, er det kun et spørgsmål om tid, inden formatet er fortid.

- Jeg kan ikke forestille mig, at det er en form, der slår igennem på sigt, siger han.

Verdensrekorden i længdespring er 8,95 meter og er sat af Mike Powell.