Velkommen til Afrikas Horn mod resten af verden

16x9
(ARKIV) Geoffrey Kamworor i midten slog verdensrekorden i K√łbenhavn sidste √•r. Foto: Darren Ornitz / Ritzau Scanpix

Halvmarathon er som s√• mange andre l√łbediscipliner domineret af landene fra Afrikas Horn. Men hvorfor egentlig?

Se VM i halvmarathon på TV 2 PLAY

Den 17. oktober - 6 meter over havets overflade p√• stranden i Gdynia, Polen - m√łdes l√łbere p√• tv√¶rs af lande, kultur, etnicitet, religion, sprog, uddannelse og tr√¶ningsopfattelser om at blive verdens bedste p√• halvmarathon.

De 21.097 meter var planlagt til at blive afviklet den 29. marts, men covid-19 har været årets sværeste modstander. Den kender ikke til alder, genetik eller nationalitet, så mesterskaberne er flyttet til oktober.

Eliteidr√¶t handler oftest om genetik og forvaltning af de medf√łdte fortrin

Rammerne er stramme, f√łr de aktive f√•r startret. De skal testes, f√łr de rejser til Polen - og straks igen ved ankomsten. Svaret p√• testen gives inden for en time; er man ikke virusfri, var Polen og VM blot en dr√łm.

Det er et mesterskab, der har f√•et st√łrre og st√łrre status, idet det Internationale Atletik Forbunds (IAAF) l√łbskalender presses mere og mere af diverse by-marathon, af arrang√łrer, der gerne betaler for at se de bedste i verden. En halvmarathon slider mindre p√• kroppen, p√• psyken, man restituerer hurtigere, og s√¶sonen √•bnes for flere starter og startpenge.

I √•r er det 15. gang siden 1999, at IAAF byder op til l√łb og fest. VM-ruten langs havnen ud mod √ėsters√łen er attraktiv med p√¶ne lange str√¶k, men ogs√• med 12 90-graders- og 2 180-graderssving p√• bl.a. Seaside Boulevard ned mod stranden. De mange sving kan blive en udfordring og have negativ indflydelse p√• sluttiderne - men nok ikke placeringerne.

Ruten i Gdynia.
Ruten i Gdynia. Foto: worldmarathons.com

Kommer udsættelsen til at påvirke mesterskabsresultaterne? Meninger er delte.

Nogle argumenterer for, at når næsten alle stævner har været aflyst siden marts, kommer de aktive til at mangle konkurrenceskarphed. Andre taler for, at den konkurrencefrie periode har givet tid til at opbygge formen, til at restituere, til at komme sig over eventuelle skader og yderligere til at blive motiveret. De seneste ugers europa- og verdensrekorder taler der eget sprog.

Et Horn i siden på konkurrenterne

Historisk har der siden 1999 været uddelt 169 medaljer, og landene på Afrikas Horn samt et par naboer har været alt dominerende. Kenya har vundet 34,3 procent af medaljerne, Etiopien 22,5 procent og Eritrea 8,3 procent. Sammen med Tanzania, Uganda og nationaliserede kenyanere har de samlet vundet 121 medaljer svarende til 71,6 procent.

Japan har dygtigt undg√•et ‚ÄĚHornet.‚ÄĚ Deres 14 medaljer er prim√¶rt vundet i kvindernes konkurrencer. 12 lande fra resten af verden har delt smulerne fra talenternes bord.

Danmark har oftest v√¶ret repr√¶senteret af kvinder med fine placeringer i den bedste tredjedel til halvdel ved Gitte Karlsh√łj, Annemette Jensen, Jessica Draskau-Petersson og Maria Sig M√łller. M√¶ndene har f√łrst de senere √•r markeret sig internationalt med bl.a. Abdi Hakin Ulads 34.-plads af 113 startende i 2014 samt i 2018, hvor han blev nummer 29 af 160.

Hvorfor Afrikas Horn?

Halv√łen med form som spidsen af et n√¶sehorns horn har kyst mod Det Indiske Ocean og mod Adenbugten. Her ligger landene Djibouti, Eritrea, Somalia og Etiopien. De to sidste har gr√¶nser til Kenya.

Omr√•det best√•r prim√¶rt af h√łjsletter (1600-2200 meters h√łjde) og af bjerge - mange over 4000 meter. Landskabet, geografien og 'tr√¶ningsbanerne' blev dannet under skabelsen af Great Rift Valley. En kl√łft i Jordens skorpe, der str√¶kker sig fra Tyrkiet, ned over Tanzania og Uganda til Mozambique.

Det er omr√•der, der i √•rtusinder, i generationer ikke kendte til landegr√¶nser, til teknologisk infrastruktur, til politiske gr√¶nser; men til stammer, klaner, stammesprog, n√łjsomhed. De overlevede som j√¶gere og samlere, som nomader, som hyrder, der vandrede p√• sletterne, ofte med de faste partnere: Sult og faste.

De heldigste slog sig ned som hyrder og b√łnder, de levede p√• sultegr√¶nsen. Men de fleste overlevede. Dengang var stammerne ikke bevidste om kostsammens√¶tning, om makron√¶ringsstofferne fedt, proteiner og kulhydrater.

Forskere peger i dag p√•, at n√łdsituationen, fasten, m√•ske evolution√¶rt og via selektion indirekte har skabt foruds√¶tningerne for, at de lokale har kunnet overleve p√• minimalt kulhydrat- og proteinindtag, men til geng√¶ld p√• store m√¶ngder fedt. De konkluderer ligeledes, at evolutionen, tilpasningen til en anderledes kostsammens√¶tning, kan indg√• som et af succeskriterierne for ‚ÄĚHornets‚ÄĚ l√łberesultater.

Livsbetingelserne, det fysiske alarmberedskab, kampen for overlevelse, kampen om kroppen, skabte fort√¶llingerne, myterne, deres kulturv√¶rdier, deres egne helte, religion og traditioner. Men faren er, is√¶r med nutidens granskning af √•rsager til specifik adf√¶rd, at etnicitet, genetik med videre blandes sammen til racisme. Men der er vel intet i vejen for, at evolution√¶r udvikling baseret p√• overlevelse har fremmet fysiske fortrin, der sl√•r igennem i langdistancel√łb. Eliteidr√¶t handler oftest om genetik og forvaltning af de medf√łdte fortrin gennem h√•rd og m√•lrettet tr√¶ning.

Hvem er de så?

P√• verdensranglisten over de 52 bedste m√¶nd kommer 39 fra Kenya, 10 fra Etiopien, 1 nationaliseret kenyaner for Bahrain, 1 fra Eritrea og 1 uden for Afrika. Alle har l√łbet distancen p√• 59:15 minutter eller hurtigere.

Verdensrekorden p√• 58:01 min blev sat af Geoffrey Kamworor den 15. september 2019 under Copenhagen Half Marathon. Den kenyanske l√łber passerede undervejs 5 kimometer p√• 13:53, 10 kilometer p√• 27:34 min (splittid p√• 5000 meter: 13:41min,) 15 kilometer p√• 41:05 (splittid 13:31) - og 20 kilometer p√• 55:00 og brugte 3:01 p√• de sidste 1097 meter.

Det sætter verdensrekordtempoet i relief, at den danske rekord på 5000 meter på bane fra år 2000 indehaves af Dennis Jensen, Sparta AM, med 13:25.39.

På kvindernes verdensrangliste over de 50 bedste er der 25 fra Kenya, 16 fra Etiopien samt yderligere 7 nationaliserede etiopiere og kenyanere.

Verdensrekorden 1:04.31 for de 21.000 meter er fra 2020. Ababel Yeshaneh fra Etiopien fik 100.000 dollars for at vinde l√łbet og s√¶tte verdensrekord. Hendes gennemgangstid p√• de f√łrste 10 km (30:18) var kun 1 sekund langsommere end verdens hurtigste tid p√• 10.000 meter i 2019.

Ababel Yeshaneh slog verdensrekorden i Ras Al Khaimah.
Ababel Yeshaneh slog verdensrekorden i Ras Al Khaimah. Foto: Giuseppe Cacace / Ritzau Scanpix

De danske rekorder indehaves af: Carsten J√łrgensen, Blovstr√łd L√łverne, der i 1998 l√łb 1:01.55 samt Dorthe A. Rasmussen, Glostrup IC, der i 1991 l√łb den halve marathon p√• 1:09.48.

Pr√¶stationerne og belastningerne taler for sig selv. Hos de bedste m√¶nd pumper hjertet cirka 40 liter blod ud i kroppen per minut. Det svarer til, at der fyldes 4 gulvspande med blod pr. minut. N√•r jeg hjemme under k√łkkenhanen fylder en 10 liters gulvspand under maksimal hastighed/tryk, s√• tager det 52 sekunder pr. spand - eller 3 min og 50 sekunder for 4 spande - alts√• de 40 liter, der l√łber igennem en mandlig eliteatlets hjerte per minut.

Næsehornet er tykhudet og har et vanskeligt temperament

Lykkes det for resten af verden at tæmme det?

126 kvinder og 157 mænd fra 62 landshold stiller til start i Gdynia den kommende weekend.

De danske hold er udtaget af landstræner Kersti Jakobsen, og de ser spændende ud.

Kvinderne stiller med to individuelle starter: Karen Ehrenreich, Aarhus 1900 AL, og Laura Valgreen Petersen, Odense Atletik.

Hos m√¶ndene stiller Danmark med tre deltagere, der indg√•r i holdkonkurrencen: Andreas Lommer, Odense Atletik, Thijs Nijhuis, Viborg AM, og endelig Simon H. K√łningsfeldt, HMRC. De har alle vist flotte resulter i 2020. Abdi Ulad, Hvidovre AM, har desv√¶rre med kort varsel meldt afbud p√• grund af en skade.

Det internationale felt domineres igen af l√łbere fra Afrikas Horn; men overraskelsen kan komme fra Sifan Hassan, Holland (tidligere Etiopien) - den regerende verdensmester p√• 1500 og 10.000 meter fra 2019. Hun satte den 10. oktober europarekord p√• 10.000 meter med 29:36.67. Det er en l√łber i topform - men kan hun n√• at restituere og blive mesterskabets overraskelse?