Atletik

Atletikchef dømmer dansk stjerne færdig på landsholdet

Tirsdag indrømmede den danske løber Abdi Ulad, at han har indtaget et stof, der er på Anti Doping Danmarks dopingliste.

En positiv dopingprøve får konsekvenser for Abdi Ulad.

Den 31-årige løber skal forvente en udelukkelse på mellem to og fire år, og det gør, at han ikke bliver en del af det danske landsholdsmiljø igen.

- Som jeg vurderer det, vender Abdi formentlig ikke tilbage som løber. Vi er samtidig inde i et generationsskifte på landsholdet, og jeg ser ham ikke som en del af vores fremtidige setup. Abdi skal nok også til at finde et nyt liv, siger Mikkel Larsen, elitechef i Dansk Atletik, til Politiken.

Elitechefen erkender over for avisen, at han er chokeret over Abdi Ulads positive dopingprøve.

Det samme er Lars Lindstrøm, der konstitueret sekretariatsleder i det danske atletikforbund.

- Doping er uacceptabelt og må ikke forekomme. Heldigvis har kontrolsystemet fungeret, og vi står nu med en alvorlig sag, som gør os både kede af det og chokerede på atletikkens vegne.

- Vi kender Abdi Ulad som en seriøs atlet, og derfor er overraskelsen så meget større, siger han i en pressemeddelelse fra forbundet.

Forbudt stof hjælper ikke raske udøvere, siger dopingekspert

Ulad indrømmede i et opslag på Facebook tirsdag, at han havde slugt en pille, der indeholdt det forbudte stof Trimetazidin – for at få det bedre, ikke for at blive bedre.

Hvad er Trimetazidin?

Trimetazidin er et præparat, der bruges til hjertepatienter. Det giver hjertemuskulaturen mere ilt, så hjertet kan arbejde bedre. Det var samme stof, som den russiske kunstskøjteløber Kamila Valieva blev testet positiv for før vinter-OL i Beijing.

Kilde: Ritzau.

For Jakob Mørkeberg, videnskabelig seniorkonsulent i Anti Doping Danmark, giver det dog ikke mening at indtage stoffet for at få mere energi, hvis ikke det er, fordi man skal udføre noget træning eller konkurrence.

- Så på hjertepatienter vil det give en effekt. På raske udøvere skulle jeg ikke mene, at det vil give en opkvikkende effekt, siger Jakob Mørkeberg til TV 2 SPORT.

Det er Danmarks Idrætsforbunds dopingnævn, der afgør, om og hvordan Abdi Ulad skal straffes.

Strafferammen giver mulighed for udelukkelse fra al idræt i op til fire år.