Atletik

Forbund er chokeret over dansk stjernes positive dopingtest

Maratonløberen Abdi Ulad er testet positiv for trimetazidin og er udelukket fra al træning og konkurrence.

Han var helt derude, hvor hans desperation var stærkere end hans værdier.

Den danske maratonløber Abdi Ulad skrev tirsdag på Facebook, at han tog ”sit livs dårligste beslutning,” da han tog en pille, der indeholdt stoffet trimetazidin, som er på dopinglisten. Han er efterfølgende testet positiv og er udelukket fra al træning og konkurrence.

Nyheden har ramt Dansk Atletik Forbund hårdt og med stor overraskelse.

- Doping er uacceptabelt og må ikke forekomme. Heldigvis har kontrolsystemet fungeret, og vi står nu med en alvorlig sag, som gør os både kede af det og chokerede på atletikkens vegne. Vi kender Abdi Ulad som en seriøs atlet, og derfor er overraskelsen så meget større, siger Lars Lindstrøm, konstitueret sekretariatsleder i Dansk Atletik, i en pressemeddelelse.

- I vores daglige arbejde både med de unge og med eliten lægger Dansk Atletik vægt på, at doping ikke hører hjemme i sport. Dansk Atletik har fuld tillid til Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund og det arbejde, der udføres i disse organer for at holde sporten ren for doping.

Sagen behandles i henhold til de nationale dopingregler, og strafferammen giver mulighed for udelukkelse fra al idræt i op til fire år.

Hvad er Trimetazidin?

Trimetazidin er et præparat, der bruges til hjertepatienter. Det giver hjertemuskulaturen mere ilt, så hjertet kan arbejde bedre. Det var samme stof, som den russiske kunstskøjteløber Kamila Valieva blev testet positiv for før vinter-OL i Beijing.

Kilde: Ritzau.

Bebrejder ingen

Abdi Ulad valgte at erkende brug af trimetazidin, da han fik meddelelsen om den positive test, og har efterfølgende valgt ikke at få analyseret b-prøven.

I Facebook-opslaget understreger ham samtidig, at det ikke er nogen andres skyld – udover ham selv.

- Det er vigtigt for mig at fortælle, at jeg aldrig tog pillen for at vinde et løb, for at snyde eller for at lyve for nogen. Jeg tog pillen, fordi jeg var kommet så langt ud, at jeg ikke kunne klare situationen selv længere, skriver Abdi Ulad.

- Jeg bebrejder ingen omkring mig for ikke at kunne se det komme, for hvis der var nogen, der skulle kunne mærke, hvor langt ude, jeg egentlig var, så er det mig selv. Der er ingen, hverken min kone, træner, sportschef, klubben eller atletikforbundet, der har vidst noget. Jeg har gået helt alene med både tanker og handling.

Dansk Atletiks bestyrelse er orienteret om dopingsagen og vil i den kommende tid tage en nærmere drøftelse af forbundets antidoping-arbejde, skriver de.

Abdi Ulad er en af Danmarks bedste langdistanceløbere. Han deltog ved OL i både 2016 og 2021. I Tokyo sidste år blev han nummer 23 i maratonløbet. I Rio fem år tidligere blev han nummer 35.