Atletik

IOC udsætter beslutning om russisk OL-deltagelse

Russere og belarusere er nødt til at vente på et svar på, hvorvidt de må deltage ved de olympiske lege i 2024.

Der er endnu ikke er taget til stilling til russisk og belarusisk OL-deltagelse i Paris i 2024.

Beslutningen er udsat, oplyser Thomas Bach, præsident i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), tirsdag på et pressemøde i Lausanne.

IOC-præsidenten forklarer, at organisationen ikke har vurderet, hvorvidt russiske og belarusiske atleter kan få lov til at deltage under neutralt flag ved OL i 2024. Det har IOC tidligere åbnet op for.

- IOC vil diskutere dette, når tiden er inde, uafhængig af om udøverne har kvalificeret sig til OL via kravene i deres internationale forbund eller ej, siger Thomas Bach.

"Kompleks situation"

IOC kan heller ikke svare på, hvornår tiden er inde til at beslutte det, siger Thomas Bach, der blev spurgt af en journalist til tidshorisonten for en afklaring.

- Det er en kompleks situation. Ingen ved, hvad der sker i morgen, om en uge eller om ni måneder. Beslutningen vil blive truffet på et passende tidspunkt, siger Thomas Bach.

Grundet Ruslands invasion i Ukraine er landets atleter udelukket fra flere internationale konkurrencer og sportsbegivenheder. Udelukkelsen gælder også for belarusere.

Her ønsker IOC en kursændring, og Thomas Bach talte varmt om netop dette emne, efter at han havde præsenteret en række anbefalinger.

I anbefalingerne åbner IOC op for, at russere og belarusere tillades at deltage i internationale konkurrencer, hvis de dyster under neutralt flag. Der er dog en række forbehold i anbefalingerne.

Når der er tale om et hold af atleter fra Rusland eller Belarus, så må de ikke deltage. Det gælder heller ikke atleter, som aktivt støtter krigen i Ukraine.

"Ingen sikkerhedsfarer i turneringer, hvor russere og belarusere deltager"

Thomas Bach støtter anbefalingerne og peger på, at russere og belarusere allerede deltager i en række forskellige sportsgrene og nævner blandt andet tennis, cykling og ishockey.

- Russere og belarusere deltager allerede i disse sportsgrene, og det fungerer. De dyster endda ind imellem mod ukrainere.

- Vi så en ukrainsk tennisspiller vinde en WTA-turnering i Austin i USA. Hun vandt over en spiller med russisk pas, siger Thomas Bach.

Han henviser til en tennisfinale, som ukraineren Marta Kostyuk vandt over russeren Varvara Gracheva. Efterfølgende nægtede Marta Kostyuk dog at give hånd til sin modstander fra Rusland.

- Jeg vil gerne dedikere denne titel til Ukraine og alle de mennesker, der kæmper og dør lige nu, lød det dengang i takketalen fra Marta Kostyuk.

Det manglende håndtryk og den efterfølgende ukrainske takketale nævner Thomas Bach ikke noget om.

Han understreger derimod, at det sikkerhedsmæssigt ikke har været noget problem med den slags sportsbegivenheder, hvor russere og belarusere deltager.

- Der har ikke været nogen sikkerhedsfare. Der er ikke blevet rapporteret om nogen sikkerhedsproblemer tilbage til os, påpeger Thomas Bach.

Pressemødet i Lausanne blev holdt på førstedagen af IOC-kongressen. Kongressen varer tre dage.

På dagsordenen var blandt andet "solidaritet med Ukraine" og "sanktioner mod Rusland og Belarus".