Badminton

Dansk badmintonstjerne truet på livet

- Jeg har oplevet direkte trusler over Facebook, og så var der en indirekte trussel over Twitter, hvor der også lå sedler på mit værelse. Så det kom lidt tæt på, ikke? 

Den danske badmintonspiller Viktor Axelsen har haft et succesår på banen, men to episoder med trusler på livet fylder, når han fortæller TV 2 SPORT om sin sæson.

Under årets All England modtog den danske badmintonspiller nemlig trusler, først som sedler og dernæst via det sociale medie, Twitter.

- Der lå nogle sedler på mit værelse, hvor der stod ting som, "Jeg hedder Bob, jeg har en kniv og jeg er lige bag dig". Dem smed jeg hurtigt ud. Dagen efter, da jeg skulle spille min andenrunde-kamp fik jeg et tweet, hvor der stod, "Jeg hører, du kender én, der hedder Bob. Er det noget, du kender til?"

- Det tændte selvfølgelig nogle alarmklokker hos mig. Der kunne man ikke undgå at blive lidt skræmt, fortæller Axelsen til TV 2 SPORT.

Efter en grundig opjustering af sikkerheden omkring Viktor Axelsen ved All England hørte danskeren ikke yderligere trusler - indtil han i august stillede op til VM i Indonesien.

- Jeg havde spillet en kamp mod en inder, der hedder Prannoy, som jeg vinder over samlet, men taber andet sæt forholdsvis sikkert til. Efter den kamp, var der en, der skrev til mig over Facebook, at jeg ville blive slået ihjel lige så nemt, som jeg tabte andet sæt mod Prannoy. 

- Man prøver at lægge det til side, men kan jo ikke undgå at tænke lidt over det. Jeg havde en kvartfinale ved VM dagen efter, siger Axelsen til TV 2 SPORT.

Matchfixing en mulighed

Viktor Axelsen tænkte ikke umiddelbart over, at de ubehagelige henvendelser kan relateres til matchfixing, men efterhånden som han har fået episoderne på afstand, melder tankerne i den retning sig på banen.

- Det er selvfølgelig svært at vide, om episoderne kan kobles direkte til matchfixing, men hvis man hører andre historier, der er foregået på lignende måde - og når man hører om, hvad matchfixing egentlig handler om, så kan man godt fristes til at tro, at det er det, det omhandler. Specielt, når man også hører de rygter, der er rundt omkring i badmintonsporten.

Ifølge journalist og ekspert i matchfixing Declan Hill er der for Axelsen god grund til at tænke matchfixing, når man har haft oplevelser som disse.

- I har hørt om én sag her - men det er den slags sager, hvor der for hver sag, vi hører om, findes ti sager, som aldrig kommer frem. Det her et seriøst problem, og vi har brug for, at atleter har et sted at gå hen, hvor de føler sig trygge, og hvor de kan være ærlige, siger han til TV 2 SPORT.

Viktor Axelsen afviser i klare vendinger, at han nogensinde skulle have accepteret af fixe en kamp - men håber i stedet, at hans historie om truslerne kan bringe større fokus på problemet - hvad enten der er tale om decideret matchfixing eller ej.

- Jeg skal selvfølgelig ikke kunne tale på alle atleters vegne, men når vi på verdensplan render og træner flere timer hver dag, så ønsker vi heller ikke, at der skal være tvivl om vores resultater, når vi er ude og spille.

Blå bog: Viktor Axelsen

 • Navn: Viktor Axelsen
 • Født: 4. januar 1994 i Odense
 • Højde: 190 cm
 • Nuværende rangering: 6 (pr. 13. november 2015)
 • Højest opnåede rangering: 5
 • Største resultater:
 • Finale India Open 2015
 • Finale Japan Open 2015
 • Finale Australia Open 2015
 • Finale Swiss Open 2015
 • Bronze ved VM 2014
 • Guld ved Swiss Open 2014
 • Guld ved DM 2014
 • Guld ved ungdoms-EM 2011
 • Guld ved ungdoms-VM 2010

Trusler som matchfixing

I DIFs lovregulativ om matchfixing bruges blandt andet denne definition:

"..bestikkelse af, trusler mod eller deltagelse i anden tvingende adfærd over for en person for at ændre, sikre, fremskynde eller påvirke et bestemt resultat af en idrætskonkurrence eller dennes enkelte begivenheder."