Badminton

Russisk stjerne rejste kort før EM-finale mod Danmark: Nu ønsker forbund konsekvenser

Kort før EM-finalen mod Danmark forlod en af Ruslands vigtigste spillere turneringen. Det skal have konsekvenser, mener Badminton Europe.

Hør TV 2 Badmintons nye podcast på Soundcloud. Først afsnit omhandler blandt andet samme emne som i denne artikel.

Danmark havde ingen problemer mod Rusland i søndagens finale ved EM for blandede hold, som blev slået med 3-0.

Det kunne måske have været mere tæt, hvis russerne havde stillet op med Vladimir Ivanov, som var deres vigtigste spiller i semifinalen mod England. Men da finalen blev sat i gang, sad Ivanov i et fly på vej mod Asien.

Efter nederlaget til Danmark var en realitet fortalte hans makker i herredouble, Ivan Sozonov, til TV 2 SPORT, at Ivanov var rejst til Indonesien for at spille klubturnering.

Sozonov fortalte, at holdet ikke var orienteret om situationen på forhånd, men at de for tre dage siden fik at vide, at Ivanov ville rejse, selvom Rusland kvalificerede sig til EM-finalen.

Et lignende tilfælde gjorde sig gældende før Danmarks EM-semifinale mod Tyskland. Her kunne det danske hold konstatere, at modstanderens største stjerne, Marc Zwiebler, havde forladt turneringen. Også for at spille klubturnering i Indonesien.

Klubturneringerne i Asien er et sted, hvor der er en masse penge at hente for spillerne. Til forskel for EM, hvor der ikke er nogen præmiepenge.

I modsætning til Ivanov havde Zwiebler allerede inden turneringen dog aftalt sin afrejse med det tyske badmintonforbund.

Ændringer træder i kraft om to år

Uanset om det er en aftale mellem spiller og forbund, eller om det er spillerens egen beslutning at forlade landsholdet, mener Badminton Europe, der afholder EM, at det er ærgerligt.

Det fortæller Jimmy Andersen, der er senior manager i forbundet.

- Det skader turneringen. Eksempelvis med en kamp som i dag (søndag red.). Alle havde da håbet, at Ivanov havde spillet.

- Fra vores synspunkt vil vi gerne have alle vores europæiske stjerner her, så det er naturligvis ikke positivt, at vores All England-mester og tidligere europamester ikke længere var en del af turneringen, siger han til TV 2 SPORT.

Vladimir Ivanov vandt i 2016 overraskende All England sammen med sin doublemakker Ivan Sozonov.

Mens europæiske - inklusive danske - badmintonspillere også deltager i klubturneringer i Asien i starten af året, er det mere sjældent, at de rejser i februar. Hvor stor turneringer som German Open og All England venter inden for de næste par uger.

Badmtinton Europe har dog ikke mulighed for eksempelvis at flytte EM, da det ligger fast i den internationale badmintonkalender, at det skal afholdes i uge 7.

Da Badminton Europe som tidligere nævnt heller ikke kan lokke med præmiepenge, har forbundet valgt at gå en anden vej i forhåbning om at få spillerne til at blive resten af turneringen.

Som det er i dag, får spillere, der har været en del af turneringen, en medalje, hvis deres landshold kommer frem til minimum semifinalen og muligheden for at optjene verdensranglistepoint.

Marc Zwiebler forlod efter aftale det tyske landshold efter kvartfinalen for at spille klubturnering i Indonesien.

Men om to år skal spillerne være med hele vejen til præmieoverrækkelsen, hvis de vil have en medalje. Det vil sige, at med den nye regel ville hverken Marc Zwiebler eller Vladimir Ivanov have fået en henholdsvis bronze- og sølvmedalje.

Håber på større konsekvenser

Står det til Badminton Europe ønsker de også, at der kommer kom til at være endnu større konsekvenser. Men her er de afhængig af hjælp fra det internationale badmintonforbund, BWF.

For ifølge BWF's regelsæt kan spillere ikke fratages deres verdensranglistepoint for en turnering, hvis de forlader den før tid.

Badminton Europe ønsker, at det skal være en del af regelsættet, så spillere på den måde kan straffes hårdere, hvis de, ligesom Zwiebler og Ivanov, forlader turneringen før tid uden at være skadet eller have andre problemer.

Selv om det er sjældent, at spillere forlader en turnering, hvor de repræsenterer deres land til fordel for en klubturnering, er det sket adskillige gange, at spillere vægter klubturneringerne højere end eksempelvis individuelle turneringer.

Bedst eksemplificeret ved den sydkoreanske OL-guldvinder og en af verdens bedste doublespillere Lee Yong Dae, som i en alder af 28 år har valgt ikke længere at repræsentere sit land. Simpelthen fordi der er flere penge at hente i klubturneringerne i Asien.

BWF har allerede taget et skridt på vej mod at forhindre dette. Fra 2018 har de indført en såkaldt World Tour. Her vil der blive flere turneringer på et højere niveau med en markant stigning i pengepræmierne.