Badminton

Peter Gade hylder Viktor Axelsen efter VM-triumf

Viktor Axelsens VM-guld får de største danske badmintonstjerner til at juble. Blandt dem Peter Gade, der vandt VM-sølv i sin karriere.

20 år efter Danmarks seneste VM-triumf i herresingle kom den næste. Søndag aften i skotske Glasgow besejrede Viktor Axelsen den kinesiske superstjerne Lin Dan i to sæt.

Blandt de mange tusinde danskere, der fulgte VM-finalen, var den tidligere badmintonlegende Peter Gade, og han hylder naturligvis sin unge landsmand.

- Det er helt fantastisk for Viktor og for dansk badminton. At slå Lin Dan i en finale som i dag, det kan ikke blive større, siger Peter Gade til TV 2 SPORT.

Axelsens første føring i første sæt var ved 10-9, og de to spillere fulgtes ad til 19-19, inden kineseren fik sætbold. Den overvandt danskeren og tog sættet 22-20.

I andet sæt var der dansk dominans. Sidste gang Lin Dan havde kontakt med Axelsen var ved stillingen 2-2, og den 23-årige fynbo endte med at vinde sættet 21-16.

- Han kæmper sig til den (guldmedaljen, red.), og selv om der er små op- og nedture i kampen, så holder han hovedet koldt og har fokus på de rigtige ting, han skal gøre hele vejen, lyder det fra Gade, der fortsætter sin analyse:

- Han finder en rigtig fin balance mellem at angribe og selvfølge at være aggressiv, som er hans stil, men også at have tålmodigheden i dueller, hvor han afgiver initiativet lidt, og lader Lin Dan komme lidt.

- Han bruger sit stik rigtig godt, og det ser jeg som lidt af nøglen til, at han kommer igennem Lin Dan. Han har rigtig god variation i sin offensiv, og man ser aldrig rigtig Lin Dan finde frem til sin normale rytme. Det er også Viktors fortjeneste.

Positiv statistik mod Lin Dan

Sejren i VM-finalen var Viktor Axelsens fjerde i karrieren over Lin Dan. Dermed er danskeren den kun femte spiller med positiv statistik mod kineseren.

Det vidner om en særlig tro på egne evner hos den nye verdensmester, mener Peter Gade.

- Det siger, at det ikke var en one-off (engangsforestilling, red.), det vi så i dag, og at han også har den tro på, at det kan lade sig gøre at slå Lin Dan. Det er sket over flere kampe, siger den tidligere badmintonspiller.

- Men Viktor vidste også godt, tror jeg, at slå ham i en turnering som VM og i en finale, det er noget specielt, men det fandt han også troen på, og det er rigtig, rigtig stort.

Viktor Axelsen vandt også VM-guld som juniorspiller - i en alder af bare 16 år, men med titlen som verdens bedste i seniorrækken følger der et langt større pres. Det føler Peter Gade sig overbevist om, at Axelsen kan håndtere.

- Jeg er helt sikker på, at det er Viktors mål at bide sig fast i toppen og styre toppen af herresingle i verden. Det er jeg helt sikker på, at han har potentialet til at gøre, siger Peter Gade.

- Selvfølgelig kommer der pres på hans skuldre over, at han skal præstere til de begivenheder, der kommer i fremtiden, men det er en del af gamet, og det er jeg helt sikker på, Viktor er klar over.

- Lige nu skal vi alle sammen nyde, at vi har en dansk verdensmester. Det skal der være fokus på nu, slutter Gade.

Viktor Axelsen og de danske VM-spillere lander i Københavns Lufthavn mandag kl. 15:40. Her vil VM-medaljerne blive fejret ved en mindre reception.