Badminton

Axelsen og Kolding gjorde grin med det - nu er 'åndssvag regel' vedtaget

Viktor Axelsen og Mads Kolding havde det sjovt på bekostning af et nyt regelforslag, men nu kan de se frem til nye vaner i servesituationen.

De er henholdsvis 194 og 205 centimeter høje, Viktor Axelsen og Mads Kolding, og fremover kan de to badmintonstjerner se frem til at få øget fokus på det første slag i hver duel - serven.

Tidligere på året havde danskerne det sjovt på bekostning af et nyt regelforslag, men nu kan de konstatere, at det internationale badmintonforbund, BWF, som opfølgning på en generalforsamling i maj har vedtaget, at der fra 1. maj 2018 vil blive indført en fast servehøjde på 1,15 meter.

Jeg synes, det er åndssvagt

Jim Laugesen, badmintonekspert

Dermed bliver den legendariske turnering All England prøveklud for den nye regel. Og det kom som en overraskelse for en tredje af Danmarks badmintonstjerner, Jan Ø. Jørgensen, da TV 2 SPORT som de første kunne fortælle ham, at reglen nu endegyldigt var vedtaget.

- Det løgn..? Hvor er det ’sindssygt smukt’, lød den lettere ironiske indledning fra Jan Ø., inden han fulgte op:

- De indfører det til All England? Jamen lad os også prøve at spille i bare tæer. Helt ærligt, det er jo fuldstændig åndssvagt. Hvis det nu går helt i ged, så bliver det sådan et episk All England, hvor man går tilbage til de gamle regler ugen efter i Swiss Open.

Den danske herresingle, der for tiden stadig døjer med en skade i hælen, forventer desuden, at det specielt vil få indflydelse i doublerne, hvor der kommer flere svip-server i spil, da spillerne vil få svært ved at serve kort. Kritikken møder da også opbakning fra TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

- Jeg synes også, det er åndssvagt. Starten burde jo være, at man kigger på at få nogle kompetente servedommere, der kan styre det. Hvordan har de tænkt sig at mål 1,15 meter på spillerne? Det er jo bare en eller anden, der skal sidde og bedømme det, og det går rigtig stærkt, når de server, siger Laugesen.

Den nuværende serveregel foreskriver, at spillerne må ramme bolden helt op til livet – eller populært kaldet nederste ribben. Derfor vil den nye regel ramme de høje spillere ekstra hårdt, da alle nu skal serve fra samme højde, hvor de før 'havde fordel af', de trods alt lovligt kunne hæve serven mere end de små spillere.

Det var også det, der tidligere på året fik Viktor Axelsen og Mads Kolding til at sende et budskab til BWF og resten af badmintonverdenen, da de optog en video fra landsholdstræningen i Brøndby.

- Vi bruger altid omkring 10-15 minutter i slutningen af træningen på at træne serveteknik. Vi vil sørge for at holde jer opdateret omkring vores udvikling. Til alle jer høje fyre derud, husk jeres træning, lød det i sjov fra Viktor Axelsen i videoen, som du kan se dele af over artiklen.

Siden uddybede 205 centimeter høje Mads Kolding sin kritik over for TV 2 SPORT, hvor han gjorde det klart, han håbede på en form for dispensation til høje spillere. Noget, der ikke er kommet med i de nye regler.

- Min umiddelbare tanke er, at det er ulige konkurrenceforhold. Det bliver stort set umuligt for høje spillere at serve i den højde, og derved bliver det ekstremt nemt at returnere bolden for modstanderen, sagde Mads Kolding tilbage i april.

Da BWF bragte de nye regler på banen, var der også tale om, hvorvidt der kunne komme ændringer omkring vinklen på ketcherhovedet, der i de nuværende regler skal pege nedad, når bolden træffes. Det har det internationale forbund dog ikke ændret på.

Reglen vil være på prøveperiode frem til november 2018, hvor BWF så igen vil vurdere, om det har været succesfuldt. Herefter besluttes det så, om reglen beholdes eller fjernes igen.