Badminton

Badmintonpar frygter for sikkerhed - forbund vil ikke tage chancer

Badminton Danmark vil ikke risikere noget med Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhls sikkerhed, efter de har offentliggjort, at de er kærester.

Otte år. 

Så lang tid nåede den danske damedouble med Christinna Pedersen og Kamilla Rytter-Juhl at holde deres parforhold hemmeligt, inden de tirsdag fortalte åbent om det i 'Go' morgen Danmark'. 

Parret har blandt andet holdt det hemmeligt, fordi de har rejst og spillet turneringer i lande, hvor det kan opfattes som et problem, hvis en kvinde danner par med en anden kvinde. 

Nu er den danske damedouble imidlertid nået til et punkt i deres liv og karriere, hvor de er villige til at vælge turneringer fra, hvis det kommer til at udgøre en sikkerhedsmæssig risiko. Og den beslutning møder opbakning i Badminton Danmark. 

- Vi kommer selvfølgelig ikke til at tage nogen risiko med deres sikkerhed, siger Jens Meibom, der er sportschef i Badminton Danmark, til TV 2 SPORT.

- Det er ikke noget, vi har snakket om før. Vi må tage det, som det kommer. Vi må se, om der overhovedet bliver nogen reaktion i udlandet, og så må vi vurdere situationen ud fra det, siger sportschefen. 

Nu behøver det medaljevindende doublepar ikke længere at skjule deres kærlighed til hinanden. Video: Stine Gliese

Christinna Pedersen og Kamilla Rytter-Juhl ved heller ikke selv, hvordan reaktionen bliver. 

- Egentlig ved vi ikke, hvad der venter os, men vi håber og tror på, at alle stadig vil se os som de badmintonspillere, vi altid har været, siger Christinna Pedersen til Go' Morgen Danmark. 

Vil vurdere situationen løbende 

Christinna Pedersen og Kamilla Rytter-Juhl har spillet sammen siden 2011, hvor det er blevet til store resultater som OL-sølv og en sejr i sæsonfinalerne. Men nu er de altså klar til at vælge turneringer fra, hvis de vurderer, at der er en risiko forbundet med deltagelsen. 

- Det værste, der kan ske, er, at vi får trusler på livet, og skulle det komme til at ske, jamen, så tager vi det op til overvejelse, inden vi tager afsted til en turnering. Vi er nået dertil i vores karriere, at hvis vi måske skal vælge nogle turneringer fra, så gør vi det, siger Christinna Pedersen. 

Og den overvejelse kommer de ikke til at stå alene med, forsikrer Jens Meibom. 

- Hvis vi kommer dertil, hvor pigerne enten er utrygge ved at tage afsted, eller hvis vi - i samråd med folk, der ved noget om det - finder ud af, at det ikke er en smart idé at tage afsted, så skal vi selvfølgelig kigge på det. Vi vil selvfølgelig vurdere sikkerheden før noget som helst andet. 

- Vi vil vurdere det løbende, og hvis der er nogen voldsomme udtryk eller kommentarer, der kan virke truende, så må vi drøfte det med BWF (det internationale badmintonforbund, red.) og pigerne. Selvfølgelig vil vi lægge afstand til enhver form for diskriminering omkring pigernes parforhold, siger Jens Meibom. 

Hos det internationale badmintonforbund vil man ikke på nuværende tidspunkt begynde at spekulere i, hvad der kan ske. Den danske direktør, Thomas Lund, fortæller til TV 2 SPORT, at han ikke har et indtryk af, at de givne omstændigheder automatisk vil udgøre et sikkerhedsproblem, men at de dog er klar til at handle:

- Såfremt der skulle opstå sikkerhedsmæssige problemstillinger, er det selvsagt noget, vi tager konkret stilling til i forhold til den enkelte situation. Som vi i øvrigt ville gøre i andre situationer, der kunne udgøre potentielle sikkerhedsproblemer, siger Thomas Lund.

Forventer ingen problemer med andre forbund

Selvom Badminton Danmark har kendt til forholdet i lang tid, så har de endnu ikke nogen idé om, hvordan nyheden vil blive modtaget i udlandet. Én ting er man dog sikker på, og det er, at forholdet ikke vil møde nogen skepsis i andre forbund.  

- Jeg forventer ingen problemer i forhold til at deltage i turneringer eller reaktioner fra andre forbund. Der hvor jeg ser, der kan være et problem, er, at der kan være fans, der skriver på de sociale medier eller på andre måder gør udtryk for, at det ikke er noget, de bryder sig om. Jeg tror også, det er det, som pigerne er bekymret for, siger Jens Meibom. 

Det vælter ind med lykønskninger til badmintonparret Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl efter, at de har stået frem som kærestepar. Video: Rikke Museth Janniche

- Hvis der kommer noget, så skal vi selvfølgelig dykke ned i det. Vi kan sætte os ned og kigge på, hvordan man kan skabe noget ekstra sikkerhed, når de er afsted. Og så skal vi selvfølgelig lytte til pigerne og deres overvejelser, siger sportschefen. 

Næste store turnering for den danske damedouble bliver på hjemmebane, når de stiller op ved Denmark Open. Du kan se turneringen på TV 2 SPORT fra 19.-22. oktober.