Badminton

Landstræner: - Damesinglerne får ikke den fortjente kredit

Line Kjærsfeldt (tv.), Natalia Koch Rohde (i midten) og Mia Blichfeldt er tre af de danske damesingler på landsholdstræningen i Brøndby. Scanpix

Danmarks damesingler kæmper for at leve op til de succesfulde forgængeres sejre. Men de skal ikke alene bedømmes på resultater, ifølge landstræner.

Fem danskere er placeret blandt verdens 56 bedste damesingler. Men ingen af dem har endnu formået at slå sig helt op i toppen.

Dansk damesingle er inde i en opbyggende periode på bagkant af nogle ekstraordinære år med store resultater primært fremskaffet af først Camilla Martin og senest Tina Baun.

Den resultatmæssige arv skal nutidens damesingler forsøge at leve op til, og det kan være svært, ifølge landstræner Kim Nielsen, der i snart et år har været ansvarlig for damesinglerne i Danmark.

- Vi vil alle sammen gerne have resultater hurtigt, men fremskynder vi den proces, så gør vi også ofte de forkerte ting. Der synes jeg faktisk, at pigerne, de er gode, siger Kim Nielsen i TV 2 Badmintons podcast.

- Deres indsats til træning, den kan vi altså ikke sætte en finger på. I skal vide, at de træner altså knald hårdt dernede. De vil også gerne anerkendes af den danske befolkning for, at de faktisk er gode nok. Og jeg synes ikke, at vores damesingler får den kredit, som de faktisk fortjener, siger Kim Nielsen.

De fem højest rangerede danske damesingler lige nu er Mia Blichfeldt (33), Line Kjærsfeldt (37), Natalia Koch Rohde (40), Mette Poulsen (44) og Sofie Holmboe Dahl (56).

Men så snart snakken går på dansk damesingle, så er det ofte navne som Camilla Martin og Tina Baun, der stadig dukker op.

Camilla Martin blev verdensmester i 1999 på hjemmebane i Brøndby. Hun vandt OL-sølv i 2000 og så vandt hun All England i 2002.

Seks år senere stod Tine Baun øverst på selvsamme podie i Birmingham med All England-trofæet i armene. Hun vandt yderligere to All England-titler, inden hun stoppede karrieren i 2013 med netop sin tredje All England-sejr.

- Jeg tror, at folk vil ind og sammenligne de nuværende spillere med vores tidligere stjerner, i stedet for at sammenligne dem med hvem de er nu, hvor de er nu og hvor gamle de er. Det er jo også lidt af et pres på dem, så selvfølgelig søger de også det der unikke resultat, som de er enormt sultne efter. Men sult er også en enorm drivkraft, siger Kim Nielsen.

Erfaring fra Østen skal hjælpe processen

Der bliver arbejdet hårdt på at forbedre de danske damesingler. Udover det daglige arbejde i træningshallen, så er Badminton Danmark også i højere grad begyndt at sende damesinglerne afsted til de største turneringer i Asien.

Her skal spillerne blandt andet lære, hvad det vil sige at spille under de berygtede vindforhold, der ofte forekommer i asiatiske arenaer med voldsom aircondition.

- Hvis du spiller et vaneslag ind i sidevinden konstant, så bliver du ikke straffet af modstanderen, men du bliver straffet af vinden. At kunne justere alle de ting, så du ikke spiller per refleks, men du faktisk spiller forholdene, og du spiller modstanderen og ikke kun dig selv. Det er den proces, vi er i gang med for at gøre dem til verdensklassespillere, siger Kim Nielsen.

Damesinglernes turneringsprogram er delt op i udviklingsturneringer og resultatturneringer.

Superseries-turneringerne er udviklingsturneringer, hvor spillerne skal vænne sig til at møde de allerbedste og spille under vanskelige forhold.

De andre er resultatorienterede. Det er typisk Grand Prix-turneringer i Europa. Her får spillerne den optimale optakt, og her er resultaterne i højsædet.

Og det er særligt i udviklingsturneringerne, at der er inspiration at hente for de unge damesingler.

- Ofte er de blevet bekræftet af andre mennesker i, at de er gode. Det er de også på dansk og europæisk niveau. Men vi skal også kigge ud over de grænser. Og det er jo fedt, at de selv kommer med den indsigt, når vi har været derude i Østen, at de siger: ’Vi skal være skarpere her også.’ Og det arbejder vi jo målrettet imod nede i hallen, siger Kim Nielsen.

Hør hele podcasten med Kim Nielsen og badmintonekspert Jim Laugesen på SoundCloud og iTunes under ’TV 2 Badminton’.