Badminton

Dansk stjerne tvivlede som ung: Er det dét her, jeg vil?

Mathias Christiansen var helt frem til studentertiden i tvivl, om han ville spille professionel badminton. Nu er han blandt verdens allerbedste.

Han har stået på det prestigefyldte podium til China Open. En uge senere stod han på podiet til Hong Kong Open. Begge gange sammen med makkeren Christinna Pedersen.

Ganske vist stod de to danskere på det næsthøjeste trin i begge tilfælde, men ikke desto mindre er det præstationer, der har været med til at bringe 23-årige Mathias Christiansen op blandt verdens bedste badmintonspillere. Der hvor den nye makker Christinna Pedersen har huseret i en årrække.

Mathias Christiansen voksede op i byen Allinge på Bornholm. Her trænede han fire gange om ugen og valgte af flere omgange at blive på øen i Østersøen fremfor i en tidlig alder at tage til København til et ocean af mulighed for at lægge yderligere på badmintontalentet.

- Allerede efter folkeskolen var det sådan lidt... Skal jeg tage gymnasiet herovre (i København, red.) og skal jeg prøve at tage over og spille? Men det var jeg ikke klar til. Det var også på tale efter 1.G, om jeg skulle tage de sidste to år i København. Men jeg ville gerne gøre de sidste to år færdig på øen. Det, synes jeg, var det bedste for mig, siger Mathias Christiansen i TV 2 Badmintons podcast.

Han færdiggjorde gymnasiet på Bornholm, hvor han undervejs blev tilknyttet Gentofte Badmintonklub. Det gav den unge badmintonspiller mulighed for at få bedre sparring, end den der var tilgængelig hjemme på Bornholm.

For næsten alle unge bornholmere gælder det, at efter gymnasiet står den enten på dannelsesrejse rundt i verden eller en tur til de noget mere befolkede områder af Danmark.

I Mathias Christiansens tilfælde blev det en naturlig overgang til København. Men på dette tidspunkt, var det ikke med et badmintonpodium i China Open som motivation.

- Det sidste år på Bornholm og lige i starten af tiden i København var jeg ikke totalt indstillet på, at jeg bare ville spille badminton.

- Jeg var ikke helt sikker på, at det var dét her, jeg ville. Jeg elskede at spille badminton, og jeg trænede og gav den gas. Men jeg var ikke ’committed’ på den måde, at ’jeg skal være badmintonspiller’. Jeg gik også med nogle studieplaner, siger Mathias Christiansen.

Badminton Danmark havde allerede fået øjnene op for doubletalentet, der både i mixdouble og herredouble havde åbenlyse kvaliteter.

Derfor blev han tilknyttet landsholdstræningen i Brøndby, hvor landets bedste badmintonspillere træner sammen hver dag. Her blev Mathias Christiansen udfordret på fysikken, da træningsmængden for de allerbedste er voldsom i forhold til det, han kendte til på Bornholm.

Men den overgang er han langt fra den eneste unge danske badmintonspiller, der har oplevet. Og i tilfældet Mathias Christiansen blev den hårde træning og det ultraprofessionelle miljø dén faktor, der fik ham til at satse på en badmintonkarriere.

- Jeg havde slet ikke forstået, hvad der foregik herover (i Brøndby, red.), og hvor hårdt folk egentlig trænede nede i hallen, hvor hårdt der bliver kørt på, hvor dedikerede folk er, og hvor meget tid, de egentlig bruger på badminton. Det fandt jeg jo så ud af, og det synes jeg sgu var noget for mig. Og så tog jeg en beslutning om, at det er dét her, jeg gerne vil, siger Mathias Christiansen.

Perfekt karriereforløb

Mathias Christiansen er nu gået ind i en helt ny fase i sin badmintonkarriere, hvor han med en semifinale i French Open og de føromtalte finaler i Kina og Hongkong efter bare fire turneringer i det nye makkerskab med Christinna Pedersen.

Og måske skal succesen for Mathias Christiansen findes i den karrieretilgang – eller mangel på samme – som han landede med i København. Det mener TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

- Jeg tror, at den måde som Mathias er gået til sit badminton på, hvor han har været i en klub på Bornholm og ind i mellem selv har skulle trække læsset, den kombination var jo fantastisk. For så kunne han komme over og få sine seniorkampe i Gentofte og få trænet mod nogle lidt ældre gutter der. Det var det helt rigtige for ham at blive så længe på Bornholm, siger Jim Laugesen, badmintonekspert på TV 2 SPORT.

Jim Laugesen var træner i Gentofte, da Mathias Christiansen blev tilknyttet klubben og har derfor fulgt den unge bornholmers karriereforløb fra et tidligt stadie.

Mathias Christiansen og Christinna Pedersen kom til kort i finalen ved China Open, hvor de tabte til hjemmebanefavoritterne Zheng Siwei og Huang Yaqiong. Video: TV 2 Sport

Han ser det som en afgørende faktor, at den unge bornholmske student landede i København med fire ugentlige træninger som det maksimale, han havde prøvet ind til da.

- Han kunne lægge på. Det er der, jeg tror, hele historien er. Han havde noget at lægge på. Han kom ikke fra noget fuldstændig vanvittigt, og så kom han herover og bare fortsatte. Han fandt ud af, at han faktisk kunne lægge en masse på, siger Jim Laugesen.

Mathias Christiansen ligger lige nu nummer 23 på verdensranglisten i herredouble sammen med makkeren David Daugaard, mens han og Christinna Pedersen i mixdouble er hastigt på vej op af ranglisten.

Den ny OL-mixdoublesatsning er kun noteret for fire ud af de ti mulige turneringer, der tæller med på verdensranglisten. Derfor ligger de lige nu blot placeret som nummer 47.

Hør hele podcasten med Mathias Christiansen på SoundCloud eller i iTunes.