Badminton

Verdens bedste brugte sjælden taktik: - Det gør man ikke i herredouble

Den indonesiske herredouble med Marcus Gideon og Kevin Sukamuljo benyttede sig lørdag af en særdeles sjælden taktik i semifinalen ved sæsonfinalerne.

Et snedigt og sjældent trick blev afgørende, da indonesiske Marcus Gideon og Kevin Sukamuljo spillede sig i finalen ved sæsonfinalerne i Dubai. 

Indoneserne havde sikkert vundet første sæt mod det japanske par Takeshi Kamura og Keigo Sonoda, men i andet sæt var sagen en anden. Japanerne kom foran med 19-12, inden Gideon og Sukamuljo pludselig ændrede taktik. 

Herredoublen, der er nummer ét på verdensranglisten, begyndte at 'cleare' bolden - altså, at slå bolden ned mod baglinjen - på alt, hvad der kom tilbage. Og det resulterede i mange lange dueller - heriblandt en duel på 107 slag. 

Det er ikke noget, man gør i herredouble. 'Clearen' bliver betragtet som et ubrueligt slag

Jim Laugesen

- Skal jeg gå ned og hente vores frokost nu, Jim (Laugesen, red.)? Det kan tage lang tid det her, lød det fra kommentator Dennis Bostrup under én af duellerne. 

Lang duel i semifinalen ved sæsonfinalerne i Dubai Video: Christopher Roth

Men det var effektivt. Indoneserne var tæt på at komme helt tilbage i sættet, inden japanerne trods alt formåede at hive det hjem med 21-18. 

- Det, der var smart, det er, at japanerne var inde i en rigtig god rytme, og indoneserne havde ingen løsninger. På det pågældende tidspunkt, hvor de startede det her ’Tivoli-badminton’, var sættet næsten afgjort, så de havde intet at tabe. Det fik den effekt, at japanerne blev slået fuldstændigt ud af kurs og tabte momentum, siger TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen. 

- Japanerne kunne have startet tredje sæt med en god fornemmelse, men i stedet startede de sættet med at være helt forvirrede og tappet for kræfter efter de lange dueller, siger badmintoneksperten videre. 

Under normale omstændigheder er indoneserne glade for at spille hurtigt og hårdt, men i andet sæt kunne de ikke få styr på japanerne. I kampens tredje- og afgørende sæt forsøgte verdensetterne at gå tilbage til det hurtige spil, men kom hurtigt bagud med tre og gik derfor tilbage til den bemærkelsesværdige og defensive taktik. 

- Jeg har set det her før, men ikke med den succes. Og det overrasker mig meget, at japanerne faldt sådan sammen og ikke havde noget modsvar. Indoneserne gjorde det kun, fordi de havde opgivet sættet, men det endte med at være effektivt, siger Jim Laugesen, der dog ikke er begejsret for taktikken. 

- Det er ikke noget, man gør i herredouble. 'Clearen' bliver betragtet som et ubrueligt slag, og det er som regel ikke noget, man ser i herredouble. Det er mere brugt i single. 

Gideon og Sukamuljo vandt tredje sæt med 21-16 og er klar til en finale mod det kinesiske par Cheng Liu og Nan Zhang, der lørdag slog danske Mathias Boe og Carsten Mogensen ud i semifinalen.