Badminton

Axelsen vinder sæsonfinalen og slutter året som nummer et i verden

Viktor Axelsen vandt for andet år i træk sæsonfinalen i Dubai, hvor det blev til en sejr i tre sæt over verdens nummer to, Lee Chong Wei.

Kampen om sejren i den store sæsonfinale i Dubai stod mellem Viktor Axelsen og Lee Chong Wei, og for andet år i træk var det den danske verdensmester, der vandt turneringen.

Axelsen vandt finalen med 19-21, 21-19, 21-15, og han kronede dermed et fantastisk 2017.

Indtil sidste års finale havde danskeren tabt alle ni foregående kampe mod malaysieren, men nu har Axelsen vundet de seneste tre indbyrdes opgør i træk.

Lee Chong Wei kunne have overhalet Axelsen på verdensranglisten, hvis han havde taget finalesejren, men nu slutter danskeren året som nummer et i verden. 35-årige Lee Chong Wei har tidligere været nummer et i verden næsten 200 uger i træk.

Udover dagens sejr er placeringen som nummer et på verdensranglisten blevet sikret via sejre i India Open, Japan Open og selvfølgelig VM-guldet i august.

Se hele vinderinterviewet med Viktor Axelsen Video: Bo Bentsen

Påtale til begge spillere

Axelsen åbnede kampen knivskarpt og koncentreret med to hurtige point, som dog blev fulgt op af et par danske småfejl.

Kampens betydning var ikke til at tage fejl af, da Viktor Axelsen efter at have bragt sig foran med 6-3 knyttede sin næve i retning af Lee Chong Wei. Det kostede ham en lille påtale fra dommeren, men en ny malaysisk fejl efterfølgende gav en dansk føring på 7-3.

Så blæste Lee Chong Wei ellers til angreb og kontrollerede forbanen, og det gav pote med det samme, da han kort efter udlignede til 8-8.

Begge spillere fik en påtale, da Axelsen servede med en føring på 9-8, fordi Axelsen for anden gang i kampen servede, hvor Lee Chong Wei ikke mente, han var klar. Der blev spillet mentalt spil i den jævnbyrdige indledning, hvor Axelsen førte med 11-10 ved opholdet.

Viktor Axelsen spillede med stor tålmodighed. Inden kampen havde det været et tema at køre Lee Chong Wei træt, fordi den danske lejr så gode muligheder, hvis kampen skulle ud i tre sæt. Derfor vandt Axelsen et vigtigt point til 13-11 - kampens indtil da længste duel på 31 slag.

Lee Chong Wei vandt en tilsvarende lang duel, da han udlignede til 15-15, men Axelsen svarede igen ved at overrumple Lee Chong Wei på serven og bragte sig igen foran. Samme angreb bragte ham foran med 18-17, hvor han måtte række en undskyldende arm i vejret, fordi han ramte Lee Chong Wei i hovedet.

En retur på serven rammer ved et uheld Viktor Axelsens modstander i panden Video: TV 2 SPORT

Men for første gang i sættet bragte Lee Chong Wei sig foran på et afgørende tidspunkt, da han først gjorde det til 19-18 og så 20-19. Selvom malaysieren begyndte at se en smule forkrampet ud i sit benarbejde, vandt han sættet med 21-19, efter at Axelsen sendte bolden ud bag baglinjen.

- Hvis Viktor Axelsen er i den form, han normalt er, er der altså masser at spille om her, sagde TV 2 SPORT’s ekspertkommentator Jim Laugesen i pausen.

Råbte frustrationen ud

Lee Chong Wei kom da også blæsende ud i håb om at få afgjort duellerne hurtigt med angreb efter angreb. Malaysieren bragte sig foran med 4-1, men efter nogle lange dueller fik Axelsen udlignet til 4-4.

Men Axelsen begyndte også at se en kende mærket ud i benene, så Lee Chong Wei bragte sig foran med 8-6, og danskeren virkede en smule irriteret. Han brølede sin frustration ud med et højt ”kom nu” ud til landstræner Kenneth Jonassen, da han med fremragende spil og gode angreb spillede sig tilbage og foran med 9-8.

Viktor Axelsen råber "kom nu" ud til Kenneth Jonassen.

Føringen ved opholdet var ligesom i første sæt 11-10 i dansk favør, og alt tydede på en lige så spændende afgørelse.

De mærkede spillere skulle grave dybt, men selvom Viktor Axelsen ikke for alvor virkede til at være ovenpå, bragte han sig foran med 16-13 efter nogle sløje slag og fejl fra Lee Chong Wei. Så havde han også heldet med sig, da han bragte sig foran til 17-14 ved at smadre et helt åbent smash i nettet, hvor bolden kom over på malaysierens banehalvdel.

'Positiv - så kommer det'

Lee Chong Wei virkede knækket, mens Axelsen spillede sig op og så ud til at skabe sig en afgørende føring på 19-14, men spændingen og nervøsiteten kom tilbage, da Lee Chong Wei vandt fire point i træk.

Men stimen blev stoppet, og Axelsen fik sendt kampen ud i tredje og afgørende sæt med to point i træk.

- Hele tiden positiv, sagde Axelsen i pausen.

- Ja, så kommer det, svarede landstræneren.

Efter Lee Chong Wei vandt første sæt, tog Viktor Axelsen andet sæt i sæsonfinalen Video: TV 2 SPORT

Udfaldet af sættets første dueller gav et billede af en positiv dansker, der i hvert fald bragte sig foran med 4-1, men Lee Chong Wei svarede igen med tre point i træk. Efterfulgt af en serv i nettet.

Vanvittig redning

Og den efterfølgende duel vandt Axelsen imod alle odds. Han blev presset hårdt og måtte kaste sig frem til nettet, hvor han kun kunne sende bolden op i luften til et frit smash til Lee Chong Wei. Men Viktor Axelsen fik rejst sig og sat ketsjeren på bolden, som sejlede ned på malaysierens banehalvdel.

Sæsonfinalerne fik sig en flot duel, da Viktor Axelsen vandt pointet efter en flot redning Video: TV 2 SPORT

Den duel satte nok ikke voldsomt mange positive tanker i gang i Lee Chong Weis hoved. Han begyndte at satse mere og angribe, men Axelsen stod for presset og førte med 11-5 ved opholdet.

- Lige meget hvad der sker, så positiv, lød det endnu engang fra Axelsen i opholdet. Det handlede meget om det mentale spil, for han fik også fortalt Kenneth Jonassen, at han var 'meganervøs', når han servede.

Spillet blev mere og mere forkrampet fra spillerne, der ved stillingen 12-8 i en lang duel havde store problemer med at bevæge sig rundt. Heldigvis tvang Axelsen Lee Chong Wei til at sende bolden i nettet, så føringen kom op på fem point.

Pointmæssigt var Axelsen ovenpå, men duellerne var jævnbyrdige og ikke mindst krævende, så en ny servefejl fra Lee Chong Wei, der gav en dansk føring på 17-11, varmede gevaldigt.

I modsætning til i andet sæt lod Viktor Axelsen ikke for alvor Lee Chong Wei komme tilbage. Han vandt sættet med 21-15 - og sæsonfinalen i Dubai.