Badminton

15 råd til mit 19-årige jeg

Badmintonspilleren Jan Ø. Jørgensen skriver i en klumme hos TV 2 SPORT 15 gode råd til sit yngre jeg.

Jeg er for nyligt fyldt 30 år. Med alderen kommer også en idé om visdom.

Tænk sig engang, hvis man kunne tage alle de erfaringer, som et 30-årigt liv med 11 år som professionel badmintonspiller har givet, og så indprente det i den 19-årige version af en selv.

Vælg de folk, du omgås, med omhu. Ellers bliver det dyre lærepenge…

Jeg har samlet 15 gode råd, som jeg gerne vil overlevere til Jan på 19 år.

Kære 19-årige Jan

Du synes selv, det går ret godt. Du er lige flyttet til København og har en idé om, at så længe man træner med Peter Gade og Kenneth Jonassen, så bliver man blandt de bedste i verden.

Det har du lidt ret i, men den idé skal du samtidig slippe lidt. Herresingle udøves på grænsen. Bevares, du træner både godt og hårdt, men det er ikke nok bare at møde op til træning, kammerat!

Det var en klog og moden beslutning at droppe studenterkørslen med din gymnasieklasse for i stedet at tage på din første tur til Østen. Det blev en god tur med en kvartfinale i Indonesien og en karrieredefinerende sejr over Peter Gade.

Du må ikke gå i panik over de vanskelige forhold i Indonesien. Dem skal du nok få styr på før eller siden.

Jeg har samlet 15 gode råd, som du sikkert ikke lytter til alligevel, fordi du har travlt med at løbetræne eller høre underlig tysk techno. Men det er forsøget værd:

1. Tænk over, om du har forberedt dig godt nok til træning. Er det tids nok at stå op 20 minutter før træning og spise havregrød på vej til træning i bilen? (Jeg ved, at du har 400 meter til træning, så stop nu med at tage bilen). Du skal op to timer før du skal træne, makker! (mindst)

2. Lad være med at flyve med lavprisselskaberne til turneringer.

3. Prøv at få en lidt bedre ide om, hvad du gerne vil have ud af din træning. Du skal tænke over, om du bare møder op og ”bliver trænet”, eller om du rent faktisk selv træner. Det handler heller ikke altid om at skulle kaste op, når man træner. Du behøver ikke løbe længst eller kunne squatte det dobbelte af din kropsvægt. Tag den lidt med ro, og træn smartere.

4. Næste sommer, lige inden VM i Indien, skal du ikke løbe ned af trapperne i Idrættens Hus! Det gør nas, når man falder ned af trapper.

Lad være med at deltage i alt muligt underholdnings-halløj. Sæt grænser og stå ved dem.

5. Pas på med, hvilke folk du omgås. Lad være med at få din far til at hjælpe dig med din første millionaftale. Din far skal være din far. Få professionelle folk til det. Stol ikke blindt på sponsorer, når pengene bliver store. Vælg de folk, du omgås, med omhu. Ellers bliver det dyre lærepenge…

6. Start med at spille guitar nu, ikke når du bliver 28 år.

7. PAS PÅ DIN KROP. Få behandling et par gange om ugen. Også selvom der ikke er noget galt, og du flyver ud af sengen om morgenen. Mød op i god tid, og lav øvelser og udstrækning før træningen begynder. Det er måske lidt meget at forlange på nuværende tidspunkt, men nedvarmning ville gøre dig rigtig godt. Der kommer en tid, hvor det gør nas at stå op morgenen.

8. Hey makker, den går heller ikke med pizza og pasta fra 'Matador' i Hvidovre til frokost et par gange om ugen! Nu når du ved det, så sig det lige videre til HK, Ulsing og Persson også, ik?

9. Du kan ikke læne dig op af andre – du skal finde din egen vej, og du skal gå i gang med det lige nu. Ikke om et par år. Du skal udfordre træneren, hvis du ikke føler, at træningen er rettet nok mod dig. Du skal finde din egen vej, selvom det kan virke svært, og du skal reflektere meget mere.

10. Lin Dan spiller umenneskelig badminton de næste par år. Men bare rolig, efter 2012 er han til at tale med…

11. Husk altid at tjekke, hvor mange sider du har tilbage i dit pas. Du kan ende med at strande i en lufthavn i Østen.

12. Undgå at få taget billeder, hvor fotografer hælder bolde udover dig. Det ligner lort! Sørg for at vide, hvad du bliver spurgt om, når du bliver interviewet. Sæt grænser og stå ved dem.

13. … Pas på med, hvilke medier du optræder i! Nogle af dem har ikke styr på en skid.

14. Nyd, hvor du er lige nu! Du har drømt om at blive professionel badmintonspiller, siden du var knægt. Se på dig selv, og de muligheder du har.

15. Hvis du stadig læser med, så vil jeg til sidst komme med en kæmpe kliche: Du render ind i nogle ret grimme ting i 2011 og i 2017, men du kommer stærkere ud på den anden side.

Enjoy the ride, godspeed!

Kærlig Hilsen

Jan på 30 år

PS: Jeg ved, du er utålmodig, så lad mig afsløre, at du kommer til at vinde Thomas Cup på et tidspunkt. Og det bliver en vanvittig oplevelse!