Badminton

Legende støtter Axelsen: - Det er helt absurd

Den nye serveregel i badminton blev for første gang testet under German Open, og den 34-årige verdensstjerne Lin Dan er ikke imponeret.

Når verdens ældste badmintonturnering, All England, indledes onsdag, så bliver det med en markant og kontroversiel ændring i forhold til de tidligere år.

Fokus i kampene er ikke længere på spillerne, men på dommeren

Lin Dan

Spillerne skal nemlig forholde sig til den nye serveregel, der foreskriver, at bolden maksimalt må rammes i en højde af 1,15 meter. En regel, der for første gang blev afprøvet under Super 300-turneringen German Open i sidste uge, og som kinesiske Lin Dan på ingen måde er imponeret over.

- Du ændrer på en af de mest basale ting inden for badminton. Som spiller føler jeg mig hjælpeløs. Jeg har spillet turneringer i mere end 10 år, og jeg har trænet i 30 år, og nu vil BWF pludselig lære folk at serve forfra igen. For at være ærlig: Det er simpelthen absurd, udtaler den femdobbelte VM-guldvinder, der også har to OL-guldmedaljer på cv’et.

Det er på det sociale medie Weibo, at Lin Dan kommer med sin skarpe kritik. Tidligere kunne spillerne ramme bolden op til livet, som også populært blev udråbt som det nederste ribben. Derfor har verdensmesteren Viktor Axelsen også tidligere være ude og kalde den nye regel "en joke", der er "ekstremt svær at forstå".

Under det netop overståede German Open kunne det da også flere gange opleves, hvordan spillerne havde svært ved at finde en linje for, hvornår de blev dømt for servefejl, og hvornår de undgik det. Samtidig så man, hvordan den danske doublespiller Mads Kolding, der er over to meter høj, havde lavet en markant ændring i sin serv, hvor han stod længere tilbage på banen.

Reglen fik i flere kampe Lin Dan, verdens bedste spiller gennem tiden, til opgivende at kigge på dommerne og slå armene ud i protest, når der blev dømt fejl. Samtidig fik det ham også til at sende et åbent brev til det internationale badmintonforbund, BWF, som du kan læse i sin fulde længe med kursiv her:

Når vi ikke må serve over 1,15 meter, så ændrer du på en af de mest basale ting inden for badminton. Som spiller føler jeg mig hjælpeløs. Jeg har spillet turneringer i mere end 10 år, og jeg har trænet i 30 år, og nu vil BWF pludselig lære folk at serve forfra igen. For at være ærlig: Det er simpelthen absurd.

I årets German Open begyndte man at bruge den nye serveregel. Mange spillere er blevet krænket, ligesom jeg selv er. Fokus i kampene er ikke længere på spillerne, men på dommeren, som direkte kan ændre udfaldet af en hel kamp.

Servedommeren kigger igennem de to plexiglas med to sorte streger, og her skal hele bolden så være under, når den rammes.

Jeg troede egentlig, at den nye regel fra BWF skulle vedtages sammen med en ny form for teknologi som hjælp, men det er ikke tilfældet. Det bliver bestemt ud fra et menneskes syn, om der er fejl eller ej. Og i modsætning til hawk-eye-systemet, så er det her ikke fuldstændig præcist.

Jeg bebrejder ikke dommerne, for det er bare en del af deres job. Jeg undrer mig bare over, hvad BWF har tænkt på? Hvad er meningen med denne nye serveregel? Prøver I at gøre badmintonspillet bedre? Hvis jeg skal være ærlig, så føles det ikke sådan. Jeg tror bare, I prøver at imitere tennis, men at I har fejlet.

I har brug for gode råd fra professionelle atleter og trænere, der samles og kigger på, hvad der ændres af regler. Er I ikke selvsikre nok ved jeres sport, siden I har behov for at ændre reglerne?

Der er mange tiltag, I kan lave for at tage badminton til et nyt niveau. Som en atlet, der har spillet i mere end 30 år, håber jeg meget, at I nu vil bruge jeres styrke og rettigheder til at bringe sporten til et nyt niveau.

Nu kommer reglen så også i brug under All England, der er et Super 1000-event. En af de to største turneringer på hele badmintonkalenderen - foruden Sæsonfinalen sidst på året. For Lin Dan bliver det i mødet med danske Hans-Kristian Vittinghus, at de skal forholde sig til det.

Du kan løbende få hele overblikket over kampprogrammet, og hvordan TV 2 SPORT og TV 2 Play sender fra All England, her: