Badminton

Thomas Cup fik alt frem i Gade: - Jeg var klar til at gøre hvad som helst

Peter Gade spillede mange store Thomas Cup-kampe som førsteherresingle for Danmark.  Kamarul Akhir / Scanpix Denmark

VM for herrehold er noget af det største, som den tidligere badmintonspiller Peter Gade har oplevet.

Det kan beskrives meget kort, hvad herrernes VM for hold betød for Peter Gade:

Thomas & Uber Cup 2018

Spilletidspunkt: 20.-27. maj

Spillested: Bangkok, Thailand

Danmarks pulje i Thomas Cup (herrehold): 

  • Danmark
  • Malaysia
  • Rusland
  • Algeriet

Danmarks pulje i Uber Cup (damehold):

  • Korea
  • Danmark
  • Rusland
  • Mauritius

- Det er nok den fedeste form for turnering, jeg nogensinde har spillet, siger Peter Gade i TV 2 Badminton podcast.

Peter Gade var med til at vinde sølv ved Thomas Cup tre gange i sin aktive karriere. Den første gang var han som helt ung en del af 1996-holdet, der tabte til Indonesien. Dengang var han dog kun med for at samle erfaring og kom aldrig i spil.

Det gjorde han til gengæld i 2004 og 2006-udgaverne af Thomas Cup, hvor Peter Gade havde etableret sig som klar spydspids og den største profil på holdet.

Og det var ikke uden grund, at han elskede sin rolle som førsteherresingle, der altid spillede den første af potentielt fem kampe i en landskamp.

- Jeg følte et meget stort ansvar, men på en god måde. Jeg følte, at jeg skulle gøre, alt hvad jeg kunne for at sætte holdet godt i gang, siger Peter Gade.

Det store ansvar blev ofte forvaltet til store præstationer, som da Peter Gade slog Lee Chong Wei i semifinalen mod Malaysia i 2006. En kamp som Danmark vandt med 3-2 og spillede sig i finalen.

- Hvis landstrænere vurderer, at du skal på banen som første herresingle, så var jeg klar til at gøre hvad som helst. Noget af det allerstørste, jeg har oplevet i min karriere, er at spille de her Thomas Cup-kampe, siger Peter Gade og tilføjer:

- Selvfølgelig, hvis jeg var skadet, og det ville gå ud over holdet, så ville jeg sige det med det samme, og så er det op til træneren at vurdere, om man stadig skal på banen eller ikke skal.

Morten Frost udtog Gade – men ville ikke bruge ham

I 1996 blev en 19-årig Peter Gade udtaget til sit første Thomas Cup nogensinde.

Beskeden blev leveret af den daværende sportschef Morten Frost, men det var med det meget klare forbehold, at Peter Gade ikke ville komme i spil.

- Okay, tænkte jeg så. ’Du er med for at lære. Du er med for at suge til dig – alt hvad du kan. Men der er altså tre andre, der kommer til at spille før dig. Jeg tror egentlig, at jeg hellere vil sætte mig selv på før dig’. Så var rammerne ligesom sat op. Måske sagde han det sidste med et glimt i øjet, siger en smågrinende Peter Gade i TV 2 Badminton podcast.

Danmark nåede til finalen i 1996 og tabte til Indonesien.

For Peter Gade blev det begyndelsen til et kærlighedsforhold til VM for herrehold – Thomas Cup.

- For mig var den en fantastisk start på mit Thomas Cup-eventyr. Jeg lærte så meget. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at træne og for at forberede Poul-Erik Høyer, Thomas Stuer Lauridsen og Peter Rasmussen. Mit job var simpelthen at hjælpe dem så godt, som jeg overhovedet kunne. Og det gjorde jeg, siger Peter Gade.

Hør hele podcasten med Peter Gade og Jim Laugesen, der også giver bud på Danmarks chancer i titelforsvaret i Thailand fra 20.-28. maj.