SportsLab

Stjernerne kalder regelændring tåbelig og pinlig - men har de overhovedet en sag?

En ny serveregel i badminton blev kaldt tåbelig og pinlig, men hvad er egentlig problemet? SportsLab søger svaret.

Christinna Pedersen er i knæ.

Ikke i sportslig forstand. Hun er jo en af verdens bedste kvindelige doublespillere, og hun har jo næsten lige vundet All England.

Men i bogstavelig forstand er danskeren i knæ. Når hun server. Som konsekvenser af de nye serveregler, der dikterer, at alle nu skal serve i samme højde. 1,15 meter.

Jeg havde nogle dage i træningslokalet, hvor jeg tænkte; shit, hvad gør jeg?

Christinna Pedersen, badmintonspiller

Tidligere var servehøjden ved spillernes nederste ribben og dermed individuel fra spiller til spiller.

- Jeg havde nogle dage i træningslokalet, hvor jeg tænkte; Shit hvad gør jeg? Skal jeg gå lidt længere tilbage i banen og serve? Skal jeg blive stående oppe i benene men sænke mine arme? Eller skulle jeg gå en lille smule ned i benene?, fortæller Christinna Pedersen

For hende blev løsningen at gå ned i knæ.

Men hvad er egentlig problemet? Sådan helt nøgternt og uden den flabethed, der ellers godt kun ligge i det spørgsmål.

SportsLab søgte svaret i et forsøg, der involverede Aalborg Universitet, et bevægelseslaboratorie, en computersimulator og så selvfølgelig Christinna Pedersen, for hvem serven er en spidskompetence.

- Det er blevet meget sværere at ramme den perfekte vinkel, fordi jeg skal serve længere nede fra nu. Jeg føler, at jeg skal serve noget mere opad for at få den over nettet, men samtidig vil jeg gerne få den til at dale så hurtigt som muligt, og det er det, der er det sværere og udfordrende ved den nye regel.

Badmintonserven omsættes til rå data

I laboratoriet deler et badmintonnet det mørklagte rum i to, mens gaffatapen delvist tegner konjunkturerne af en badmintonbane.

Lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Mark de Zee, styrer de otte infrarøde kameraer, der omsætter Christinna Pedersens serv til 3D-koordinater og data, som professor ved Institut for Mekanik og Produktion, John Rasmussen, efterfølgende tager under kærlig behandling i en til forsøget udviklet computermodel, der kan simulere millioner af server.

- Værsgo, lyder det, og Christinna Pedersen server. Igen og igen. Både fra den gamle og nye serveposition, indtil der er data nok til at mætte computeren.

- Vi skal måle boldens flugt igennem luften og den skal vi bruge til at kalibrere computermodellen, så vi kan få at vide i rå tal, hvor stor er forskellen på den gamle og den nye serveposition, forklarer John Rasmussen.

Vi undersøger, hvad de nye regler betyder for doublespilleren muligheder for at serve godt. En god serv definerer vi i forsæget som en, hvor boldens kurve går så tæt over nettet som muligt, og som samtidig giver modstanderen kortest tid til at reagere i.

- Det, man gerne vil med serven, er at minimere modstanderens muligheder for at angribe den. Det vil sige, at man gerne vil tage tid fra modstanderen, og så vil man gerne sørge for, at den tid eller afstand, som fjerbolden opholder sig over nethøjde, er så lille som overhovedet muligt. For det er netop, når fjerbolden er over nethøjde, at man har mulighed for at angribe den og slå den ned, forklarer John Rasmussen.

"Bagedystreglen"

Derudover vil vi også finde ud af, om de nye serveregler favoriserer de lave spillere frem for høje.

Sidstnævnte mener i hvert fald de to danske fyrtårne, Viktor Axelsen og Mads Kolding. ”Ulige konkurrenceforhold,” har 205 centimeter høje Kolding kaldt det, mens Axelsen har sammenlignet det med sænke kurven i basketball.

Andre har kaldt den nye regel for ”tåbelig" og for ”bagedystregler”, og den kinesiske stjerne og tidligere olympiske guldvinder, Lin Dan, mener regelændringen ligefrem er ”pinlig”.

- Jeg synes, at de nye regler rammer hårdere på høje spillere.

Christinna Pedersen, badmintonspiller

Kritikken tilslutter Christinna Pedersen sig. Men er det ikke rimeligt, at reglerne er ens for alle?

- Jo, det kan du godt sige. Men skal vi så også spille i vægtklasser, sådan at vi alle sammen vejer det samme, når vi går ind på banen? Det er klart, at der er fordele ved at være en høj spiller, men der er også fordele ved at være en lav spiller. Derfor synes jeg, det er svært, at det skal være ens for alle, siger Christinna Pedersen.

Serven er en af de vigtigste facetter i double, og derfor har de nye regler også de største konsekvenser for doublespillerne.

Selv måler Christinna Pedersen 1 meter og 78 cm. Hendes doublemakker, Kamilla Rytter-Juhl, måler 1,83, mens verdensranglistens nummer et, kineserne Chen og Jia, til sammenligning måler henholdsvis 1,64 og 1,70.

- Jeg synes, at de nye regler rammer hårdere på høje spillere. Vi skal serve længere nede fra, og vi er nødt til at serve mere opad for at få den hen over nettet, hvor lavere spillere måske kan serve som de hidtil har gjort. Så jeg føler i hvert fald, at vi er nogen af dem, som bliver ramt, lyder der fra danskeren.

Resultaterne

Tilbage til forsøget.

Vores målinger viser, at udgangspunktet for Christinna Pedersens serv er blevet 19 centimeter lavere.

Vi måler til bunden af fjerbolden, og hvor hun tidligere servede i en højde på 1 meter og 21 centimeter, er hendes servehøjde nu 1 meter og 2 centimer.

- Det viser sig, at der er en ulempe, men ulempen er måske ikke så stor, som man umiddelbart skulle tro, forklarer John Rasmussen.

- Teoriestisk set kan der fra begge position laves server, der er så gode, at det er umuligt at angribe på den. Det, man så kan overveje, er, om det bliver meget vanskeligere at slå en god serv fra den nye position, end det var fra den gamle, og det ser ud til, at det er lidt vanskeligere, lyder analysen fra professoren.

Med udgangspunkt i de indsamlede data simulerede John Rasmussen i sin computermodel titusinder af server fra både den gamle og den nye servehøjde, og derefter udvalgte han de 100 bedste server ud fra de kriterier, vi tidligere satte op.

Blandt Christinna Pedersens 100 bedste server i laboratoriet, er de 68 sendt af sted fra hendes gamle servehøjde, mens kun 32 af de 100 bedste server er sendt af sted fra hendes nye servehøjde

- Det er fuldstændig det indtryk, jeg også har. Hvis jeg skulle serve med den gamle højde, selv om jeg i princippet ikke bruger den mere, vil jeg hurtigt kunne gå ind og lave 10 eller 20 supergode server. Men er det med den nye højde, som ikke ligger på rygraden endnu, vil jeg skulle bruge flere forsøg, før jeg laver 20 gode server, siger Christinna Pedersen.

Høje spillere hårdest ramt

Konklusionen er altså, at de nye regler gør det sværere for Christinna Pedersen at lave gode server – men bestemt ikke umuligt.

Men hvad så med andre spillere? Ikke mindst dem, der er højere?

For favoriserer de nye regler de lave spillere frem for de høje, som især verdensmesteren Viktor Axelsen og herredoublespilleren Mads Kolding kritiseret de nye regler for?

-  Det må man tro. Som sagt er forholdet på 68/32 for Christinna Pedersen mellem den gamle og den nye serveposition, og det forhold må vi nok forvente vil være endnu større for en spiller, som er højere, siger John Rasmussen, der også har en anden vigtig pointe.

- Nu har vi jo med elitesportsfolk at gøre, og de er ekstremt dygtige til det, som de laver. Derfor er det oftest med dem, at små forskelle føles meget store, fordi det er små forskelle, der afgør, om man vinder eller taber. Så når jeg siger, at forskellen er små, så kan det jo godt være, at spillerne alligevel omfatter dem som værende store i deres verden.