Badminton

Stort nederlag for dansk badminton-præsident: Ny pointregel nedstemt

Poul-Erik Høyer har som præsident i det internationale badmintonforbund kæmpet for en ny pointregel. Den er ikke blevet vedtaget.

Fem års kamp for at ændre pointsystemet i international badminton har foreløbig været forgæves for BWF-præsidenten Poul-Erik Høyer.

Lørdag blev hans forslag om at lave pointreglerne om nemlig nedstemt på et årsmøde i det internationale badmintonforbund, Badminton World Federation.

Ændringen skulle have rundet hvert sæt ned til 11 point, og så skulle man have spillet bedst af fem sæt. I stedet fortsætter de nuværende regler med bedst af tre sæt til 21 point.

- Det var en af Poul-Erik Høyers store mærkesager, da han blev valgt som præsident for fem år siden. Og grunden til at vi stemte på ham. Så man må sige, at dagens afstemning er et meget stort nederlag. Ikke kun for BWF Council, men også for Poul-Erik Høyer som præsident, der har sat meget af sin prestige ind på at få det her vedtaget, fortæller Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen, til TV 2 SPORT.

Ændringer i de internationale love kan kun ske, hvis to ud af tre stemmer for. I dette tilfælde skulle forslaget have fået 168 stemmer for at blive vedtaget. Det fik 129 stemmer – 123 stemte imod. 

Modstanden kom primært fra de store, asiatiske lande: Japan, Korea, Indien, Taiwan, Malaysia og Indonesien. Der var mere eller mindre fuld opbakning fra Europa, fortæller Bo Jensen, der også stemte for det nye scoringssystem.

- Vi synes, der ville have været nogle positive elementer i forhold til udviklingen af spillet. Også for at gøre spillet mere tilgængeligt for fans. Vi vil gerne opbygge en større fanskare, og vi tror på, at et scoringssystem med flere højdepunkter og spændingsmomenter vil være med til at skabe større spænding og interesse.

Systemet med fem sæt til 11 point er tidligere blevet testet i den danske liga. Bo Jensen forventer, BWF Council vil komme til at fremsætte forslaget igen efter OL 2020.

En blandet dag for Badminton Danmark

Fordi de nye pointregler blev nedstemt, valgte BWF Council at trække forslaget om ændringer i forhold til coaching under kampene. Ideen var, at man i den nye sætstruktur skulle have droppet trænernes regelmæssige besøg ved sidelinjen og i stedet indført op til to timeouts, hvor spillerne måtte kalde deres trænere ned til banen.

Derudover har medlemslandene også taget stilling til den fremtidige behandling af de nye serveregler, der har været testet siden marts. Testperioden fortsætter som planlagt resten af året, men derefter skal den endelige serveregel ikke vedtages af medlemmerne. BWF Council har fået mandat til at beslutte den endelige serveregel til næste sæson – både i forhold til om bolden fortsat skal rammes maksimalt 115 centimeter over gulvet, og om man skal genindføre reglen om, at ketsjerhovedet skal pege nedad.

- Det har været en dag med blandede følelser. Vi havde gerne set indførelsen af det nye pointsystem i Badminton Danmark, men omvendt er vi bestemt ikke begejstrede for indførelse af timeout, eller at Council skulle have mandat til at udforme den endelige serveregel.

- Det er blevet lidt blandet resultater, men en af de positive ting er, at Council er blevet pålagt at gøre en ekstraordinær indsats for at sikre bedre management af field of play. Vi oplever, at kampene bliver længere og længere, samtidig med at den effektive spilletid bliver kortere og kortere. Vi har længe talt for, at BWF skal gøre en indsats for at få dommerne til at håndhæve det eksisterende reglement, så vi får gjort op med al det tidsudtræk, vi ser.

Årsmødet blev afholdt i Bangkok, hvor Thomas - og Uber Cup spilles fra søndag den 20. maj. Ud over de nævnte beslutninger blev det også vedtaget, at man indfører semiprofessionelle dommere.