Badminton

VM-stjerners ‘mistænkelige semifinaler’ vækker bekymring i den danske lejr

Badminton Danmark vil i fremtiden have skærpet opmærksomhed, når kinesiske spillere møder hinanden ved store turneringer.

- Det så meget, meget mistænkeligt ud.

Ovenstående citat stammer fra TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen og kom efter VM-seminalen mellem de kinesiske stjerner Chen Long og Shi Yuqi.

Her tog Shi Yugi en sejr med cifrene 21-11, 21-17 over Long, som i kvartfinalen havde slået Viktor Axelsen ud efter to sikre sætsejre. Men i semifinalen så Chen Long, der vandt vandt OL-guld i 2016 og VM-guld i 2014 og 2015, ud til at være forandret.

Jens Meibom, der er sportschef i Badminton Danmark, har nu set semifinalerne igen, og han er bekymret.

- Siden jeg udtalte mig i går (lørdag, red.) har vi set herresingle-kampen og især herredoublen igen, og vi synes, at der er grund til at have skærpet opmærksomhed og måske en bekymring omkring det. Vi kender historikken med aftalt spil i Kina, det har de haft før, siger Jens Maibom til TV 2 SPORT.

Hvis vi ser noget, der er mistænkeligt, så skal vi reagere

Jens Maibom, sportschef i Badminton Danmark

- Vi kommer til at have opmærksomhed på det fremadrettet. Vi ved, at det drejer som om de store ting. Det er VM, All England og OL, hvor man eventuelt kunne have interesse i det. Vi kommer også til at have nogle snakke med referees (overdommerne, red.) omkring at have en skærpet opmærksomhed på, om folk nu også gør deres ypperste. Vi er meget optaget af, at vi har en ren sport, og vi har også ansvaret, hvis der er noget, vi synes ikke ser rigtigt ud.

Svært at bevise aftalt spil

Du sagde i går, at du ikke havde oplevet det før eller snakken omkring det. Nu kom det så i går. Hvorfor tror du, at det pludselige er nu, vi ser det igen?

Jeg tror, at det er, fordi det handler om VM. I All England, VM og OL skal de ligesom præstere, og der kunne man have en øget motivation for at stille sig bedst muligt til finalerne. Det er det, vi skal være opmærksomme på. Jeg synes, at vi har et ansvar for at lægge mærke til det og reagere, hvis der er en trend i det her, og der er en sag. Men det er utroligt svært at bevise. Man kan have en dårlig dag og være småskadet. 

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen erkender også, at det er rigtig svært at gøre noget ved.

- Det er ikke de to spillere på banen, der har skyld i det her. Det er nok mere et forbund, der fortæller, hvad der skal ske på banen. Derfor skal man kigge på, om man ikke skal finde en ny struktur, så det ikke kan ske, siger Jim Laugesen.

Den kinesiske herredouble havde mange problemer mod det unge par. Video: TV 2 SPORT

Ingen handling endnu fra dansk side

I herredoublen mellem Liu Cheng/Zhang Nan og Li Junhui/Liu Youchen vandt førstnævnte par med cifrene 21-15, 21-13.

Sportschefen understreger dog, at ikke vil gå til det internationale badmintonforbund lige med det samme. Han vil se situationen an.

- Det, vi kan gøre, er at løfte bekymringen til BWF (det internationale badmintonforbund, red.) og eventuelt sende et signal til Kina om, at det ønsker vi ikke og har noget opmærksomhed på det. På den måde måske påvirke deres tilgang til at spille. Vi ønsker, at de spiller alt det, de kan - også mod hinanden.

- Jeg synes, at vi lige skal afvente at tage det skridt i forhold til at kontakte BWF. Jeg synes, at vi skal have lidt mere 'data' og opmærksomhed omkring det, inden vi tager det skridt. Samtidig vil jeg også sige, at hvis vi ser noget, der er mistænkeligt, så skal vi reagere. 

Doublen, der ikke gik videre til finalen, er Liu Cheng og Zhang Nan. De er forsvarende verdensmestre i herredouble. Sidstnævnte er også OL-guldvinder i herredouble, men ikke med Liu Cheng.

Alle seks kinesere i de to kampe var desuden med til at vinde VM-guld for hold (Thomas Cup, red.) i slutningen af maj.

Sportschefen har set semifinalerne ved VM-turneringen i Kina, og han udtrykker bekymring. Video: TV 2 SPORT