Badminton

Spillerne skal huske, hvor de kommer fra, siger dansk badmintonlegende

Badmintonstjernen Lee Chong Wei har tidligere haft Morten Frost som træner.  Toshifumi Kitamura / Scanpix Denmark

De danske badmintonspillere kan om få måneder stå i noget nær samme konflikt med deres forbund, som fodboldspillerne netop nu er igennem.

Bedst som landsholdskonflikten i dansk fodbold så småt er på vej mod en løsning, kan en ny konflikt ramme dansk topidræt - denne gang i badminton,

Det mener den danske badmintonlegende Morten Frost. 

- Jeg kan bare se, at vi nærmer os en fodboldkonflikt, og det kommer med hastige skridt. Så kommer vi i badminton til at stå i den samme situation om nogle måneder, hvis det hele bryder løs, siger han til TV 2 SPORT.

Størstedelen af de danske topspilleres træning sker igennem badmintonforbundet, der sørger for alt fra trænere, massører og sportschef for spillerne, og en aftale mellem parterne skal være på plads, før spillerne kan spille på landsholdet.

Derfor opfordrer Frost nutidens spillere til at tænke sig om for at undgå en potentiel konflikt.

- I badminton kræver det et godt træningsmiljø, før du kan udvikle dig. Du er dybt, dybt afhængig af, at der står nogen på den anden side af nettet, der brænder lige så meget for det og har nogenlunde samme niveau som dig. Jeg mener, det er vigtigt, at spillerne husker på dette.

- Spillerne bliver nødt til at respektere, hvor de kommer fra. Hvis de havde sagt nej til al form for træning, havde gjort det fuldstændig selv og altid fundet deres egne sponsorer, står det dem frit for. Men det har man ikke i badminton. I Badminton er man så afhængig af træningsmiljøet, at det er enormt svært at stå udenfor og alene, fortæller Morten Frost og tilføjer:

- Det er hele systemet, der har været med til at opelske, at du har nået det niveau, du har i dag, og dermed at du har den her mulighed og tjener de her penge. Den stafet skal gives videre, for forbundet skal også tjene nogle penge til at udvikle, og så de har nogle rettigheder, de kan sælge, og det mener jeg, at spilleren må gøre plads til.

Kommercielle rettigheder igen problemet

Badminton Danmark opsagde den 31. august aftalen med Danske Elitesportsudøveres Forening om forbundets eliteprogram, 

Det sker på baggrund af uenigheder om de kommercielle rettigheder mellem parterne, og de danske badmintonspillere har nu tre måneder til at forhandle en ny aftale på plads med Badminton Danmark.

Badmintonspillere tjener hovedsageligt deres penge på personlige sponsorater, og lidt som det også er tilfældet i fodboldverdenen mellem spillerne og Dansk Boldspil-Union, kan parterne ikke blive enige om, hvor meget og hvordan spillernes må bruges af forbundet i kommercielle sammenhænge. 

Gælder også forbundet

Ifølge Morten Frost er det dog ikke kun spillerne, der skal tænke sig om, men også Badminton Danmark.

Ved Denmark Open sidste år brugte forbundet store plakater af Viktor Axelsen i deres tøj, selvom han er sponsoreret af Yonex og derfor ikke nødvendigvis skal spille i landsholdets tøjsponsor. 

 - Selvfølgelig gælder det også forbundet på den anden side, der skal opføre sig ordentligt. Situationen omkring Denmark Open og Viktor Axelsen var naturligvis ikke acceptabel. Der skal man tænke sig om og i samarbejde finde ud af det her. 

- Jeg vil synes, at det er trist, hvis vi ender med at træningen bliver disintegreret, hvor nogle har deres eget træningsmiljø, så den forbundstræning som vi alle har nydt så godt af, lige pludselig bliver mindre værd, fortæller Morten Frost. 

Den nuværende aftale med udløb 30. november blev indgået i 2013 og stod til at udløbe i 2020.