Axelsen og stjerners fravær får præsident til at overveje ændring

16x9
Hverken Chen Long eller Viktor Axelsen har point nok til en plads i sæsonfinalen. Foto: Str / Scanpix Denmark

På grund af et nyt ranglistesystem kommer Viktor Axelsen, Chen Long og Lee Chong Wei ikke med i sæsonfinalen.

Verdensstjerner som Viktor Axelsen, Chen Long og Lee Chong Wei vil glimre ved deres fravær under sæsonfinalen i badminton - men det er måske kun i 2018, at en del af verdenstoppen må blive hjemme. 

Præsidenten i Det Internationale Badmintonforbund (BWF), Poul-Erik Høyer, overvejer nemlig at se på pointsystemet, så der fremover kommer større lighed mellem verdensranglisten og 'racelisten til sæsonfinalen'. Lige nu er det kalenderårets otte bedste spillere, der kommer med til sæsonfinalen. 

- Det primære er at få de bedste med. Vi kan ikke justere midt i året, men vi skal kigge på, hvordan vi kan optimere systemet, siger Poul-Erik Høyer, der mødes med resten af BWF-toppen sidst i november.

I badminton er nemlig stor forskel på 'racelisten' over årets bedste spillere og deres placeringer på verdensranglisten. De to pointsystemer har den konsekvens, at flere af de absolutte verdensstjerner ikke kommer til start i turneringen, fordi de ikke rangerer blandt årets bedste spillere. Som nævnt betyder det blandt andet, at Viktor Axelsen må blive hjemme, og derfor får han ikke mulighed for at forsvare titlen fra sidste år.

Mens Axelsen ligger nummer fire på verdensranglisten, der opdateres hver torsdag, ligger han blot nummer 14 på racelisten, hvorfra de otte bedste kvalificerer sig til sæsonfinalen.

På den måde adskiller racelisten i badminton sig markant fra racelisten i tennis, hvor der er meget større lighed mellem de to lister. 

Mindre turnering får større betydning

Poul-Erik Høyer, der er præsident i Det Internationale Badmintonforbund, fortæller, at man i forbundet er "klart opmærksom" på, om systemet skal reguleres.

- Diskussionen ligger i, om man får for mange point i de lavere rangerede turneringer og for få i de højere rangerede turneringer.

- Men det skulle også gerne være sådan, at der er motivation i at spille en turnering mere, så man kan tjene point til at komme med, siger Poul-Erik Høyer.

- Det er første gang, vi prøver denne løsning, så vi skal tage op til vurdering, om noget skal justeres.

Særligt Lee Chong Wei, der både har vundet OL-sølv og VM-sølv tre gange, er langt fra top-8. Han ligger nummer 36 på racelisten, selv om han ligger nummer otte på verdensranglisten.

Chen Long ligger nummer fem i verden, men er blot nummer 16 på racelisten.