Badminton

Vittinghus kalder kamp for en skandale

Danske badmintonspillere tog kontakt til turneringsledelsen i Fuzhou China Open, da de følte, en kinesisk kamp udviklede sig til en farce.

Hans Kristian Vittinghus sad sammen med flere af sine danske kolleger på tilskuerrækkerne i Fuzhou China Open, da de pludselig følte, at de var vidne til urent trav på en af hallens badmintonbaner. Her spillede de to kinesiske badmintonpar Li/Liu og He/Tan mod hinanden.

- Jeg oplevede det som en skandale, siger Hans Kristian Vittinghus til TV 2 SPORT.

Ifølge danskeren lavede kineserne mere eller mindre fejl med vilje. Første sæt blev vundet på bare ni minutter, vurderer den danske badmintonspiller.

- De slog den ene bold efter den anden ud over måtten. Altså flere meter forbi stregerne. Det gør man bare ikke på det her niveau, siger Hans Kristian Vittinghus, der sammen med resten af danskerne følte, at kineserne forsøgte at dele de to første sæt mellem sig, så de kunne spare kræfter forud for en eventuel semifinale.

Til sidst fik hans landsholdskolleger Mads Kolding og Mathias Christiansen nok af at se på det, fortæller Vittinghus. De to danskere gik derfor ned til turneringsledelsen og gjorde dem opmærksom på, hvad de følte, var en farce.

- Turneringsledelsen gik så hen til kampdommeren, der tog kontakt til de fire spillere, siger Hans Kristian Vittinghus.

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen har ikke set episoden udfolde sig, men tager Vittinghus' ord for gode vare. 

- Jeg tror ikke på, at danskerne ville reagere på denne her måde, hvis det ikke var sandt, hvad de sagde. Det er mange års irritation, der kulminerer her. Og det er ikke kun danskere, der er trætte af det her, siger Jim Laugesen til TV 2 SPORT.

Note: Efter interviewet med Jim Laugesen, er der dukket en video op på Youtube, der viser sekvenser fra kampen. Den kan du se, hvis du klikker her.

BWF-top ikke bekendt med episoden

TV 2 SPORT har uden held forsøgt at finde ud af, hvad der blev sagt fra dommerbordet til kampdommeren, og hvad kampdommeren sagde til spillerne. Men det har ikke været muligt fredag aften.

Hans Kristian Vittinghus har delt et billede på sin facebookprofil, hvor man kan se kampdommeren snakke mede de to par ved stillingen 7-11 i anden sæt.

Ifølge Vittinghus begyndte repræsentanter fra det internationale badmintonforbund at optage, hvad der foregik efter danskernes henvendelse.

Li/Liu, der havde tabt første sæt med 15-21, endte med at vinde andet sæt 21-14, inden He/Tan vandt et tæt tredje sæt med 21-19.

TV 2 SPORT har været i kontakt med det internationale badmintonforbunds præsident, danskeren Poul Erik Høyer, og den danske generalsekretær Thomas Lund fredag eftermiddag. Ingen af dem var bekendt med sagen.

Et kendt problem

Når danskerne reagerer på, at to kinesiske par ifølge dem ikke spiller igennem, skal det ikke mindst ses i et historisk perspektiv. 

Det fortæller TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

- Det er ikke første gang, at man ser det her. BWF har svoret, at de vil sætte ind over for det. Det er jo ikke fairplay, det som angiveligt sker. BWF har lavet regler og komiteer for at komme denne her slags kampe til livs. Og når danskerne så føler, at de ser urent trav, så er det godt, at de reagerer.

Ved OL i London i 2012 blev der dog slået hårdt ned på den opførsel og otte kvindelige spillere blev smidt ud af legene, efter de havde spillet for at tabe.

De otte spillere, der blev smidt ud dengang var  Wang Xiaoli og Yu Yang fra Kina, Greysia Poli og Meiliana Jauhari fra Indonesien og de to sydkoreanske par Jung Kyung-eun og Kim Ha-na, og Ha Jung-eun og Kim Min Jung.