Badminton

- Det er matchfixing, siger Badminton Danmark om 'skandalekamp'

Badminton Danmarks direktør kalder på handling fra BWF i sagen om to kinesiske par, der er mistænkt for aftalt spil.

De danske spillere var de første til at reagere, da fredagens kvartfinale mellem kinesiske Li/Liu og He/Tan ved Fuzhou China Open løb af sporet.

Nu sætter også Badminton Danmark ord på sagen, og forbundet bakker sine spillere op.

- Der foregik noget inde på den bane, som ikke var, som det skal være, siger direktør Bo Jensen til TV 2 SPORT.

Jensen understreger, at han ikke har set kampen i sin fulde længde, men han har til gengæld set et 30 minutter langt sammenklip på YouTube. Med udgangspunkt i de optagelser har han dommen klar.

- Jeg må tilslutte mig kritikken. Det er snyd, det er matchfixing, og det kan vi ikke acceptere. I vores kontekst er det ligeså slemt som doping, og det skal straffes, for ellers skader vi sportens anseelse overfor fans og de mange sponsorer, der investerer massivt i øjeblikket, fastslår Badminton Danmarks direktør.

Brug for benhårde sanktioner

Det er ikke første gang, asiatiske badmintonspillere tiltrækker sig opmærksomhed for at spille påfaldende ringe.

Ved OL i London blev otte damespillere eksempelvis smidt ud for bevidst at gå efter at tabe.

- Der er ingen tvivl om, at det internationale forbund (BWF) er nødt til at statuere nogle eksempler, som klart og utvetydigt sender et signal til både spillere og forbund om, at det her ikke tolereres, og at det bliver sanktioneret benhårdt i fremtiden, mener Bo Jensen. 

På den korte bane kan det klares med en hård straf, men i det lange perspektiv skal der mere til. Ifølge Badminton Danmarks direktør er det ikke kun spillerne, BWF skal sætte ind overfor. 

- Det internationale forbund er nødt til at gøre mere at sikre, at vi har de bedst uddannede dommere til de største turneringer.

- De skal være opgaven voksen og håndhæve reglerne for at sikre, at spillerne rent faktisk spiller efter dem, siger han og påpeger, at dommeren i kampen mellem Li/Liu og He/Tan forholdt sig passiv, indtil de danske spillere klagede til turneringsledelsen.

Internationale forbund i venteposition

Indtil videre må Badminton Danmark, og de danske spillere væbne sig med tålmodighed. 

I en kortfattet mail til TV 2 SPORT skriver BWFs kommunikationsansvarlige, at det internationale forbund forholder sig afventende.

- BWF er opmærksom på de kommentarer, der er skrevet på de sociale medier. Lige nu afventer vi den officielle turneringsrapport. Inden den foreligger, har vi ikke flere kommentarer, lyder det.

Også det europæiske badmintonforbund Badminton Europe kan komme i spil. I hvert fald fortalte generalsekretær Brian Agerbak lørdag, at han følger sagen nøje.

- I starten af næste uge vil jeg stikke en finger i jorden for at finde ud af, om det er noget, der bliver reageret på. Om det afstedkommer en officiel henvendelse fra vores side, skal jeg lige have clearet med vores politiske bagland, sagde han til TV 2 SPORT.

Danske protester

Det hele startede, da Hans-Kristian Vittinghus beskrev kampen i et Facebook-opslag. Ifølge danskeren, der kaldte kampen 'en skandale', lavede kineserne fejl med vilje.

- De slog den ene bold efter den anden ud over måtten. Altså flere meter forbi stregerne. Det gør man bare ikke på det her niveau, fortalte Vittinghus til TV 2 SPORT.

Han overværede kampen sammen med blandt andre Mads Kolding og Mathias Christiansen, der blev så irriteret over kampens forløb, at de gik ned til turneringsledelsen og gjorde dem opmærksom på, hvad de følte, var en farce.

Turneringsledelsen gik så hen til kampdommeren, der tog kontakt til de fire spillere ifølge Hans Kristian Vittinghus.

Det er endnu uvist, om sagen får konsekvenser for de kinesiske badmintonpar Li/Liu og He/Tan. Sidstnævnte tabte søndag finalen i herredouble ved Fuzhou China Open til indonesiske Gideon/Sukamuljo.