Badminton

Konflikt: Badminton Danmark udelukker spillerne fra landsholdet

Badminton Danmark har her til eftermiddag meddelt spillerne, at landsholdstræningen ophører, indtil der er fundet en løsning på parternes konflikt.

Dansk eliteidræt har de seneste år været ramt af flere store konflikter, og nu ser det ud til, at en ny er ved at kulminere i badmintonverdenen.

Torsdag eftermiddag har Badminton Danmark meldt ud, at de ikke er nået til enighed med spillerne om en ny aftale, efter forbundet opsagde den hidtidige aftale mellem parterne i starten af september. Parterne er tilsyneladende så langt fra hinanden, at Badminton Danmark har taget den yderste konsekvens dagen før deadline for forhandlingerne.

Rent sportsligt er det sørgeligt for dansk badminton

Jim Laugesen, badmintonekspert

Ifølge Badminton Danmarks pressemeddelelse betyder det nu helt konkret, at der per 1. december (lørdag) gælder, at:

  • Alle indgåede aftaler, såvel kollektivt som individuelt, ophører med at være gældende. Det betyder, at spillerne trækker deres immaterielle rettigheder ud af samarbejdet, samt at forbundet indstiller alle ydelser som Eliteprogrammet finansierer.

  • Spillerne kan blandt andet ikke fortsætte deres daglige træning på elitecenteret, få adgang til Team Danmarks faciliteter og specialister, blive udtaget til landsholdet, mm.

  • Badminton Danmark vil heller ikke, så længe der ikke er en ny aftale, sende trænere og andet personale med ud til de individuelle turneringer, arrangere rejser, ansøge visum, booke hotel, transport, træningstider, mm.

Dermed skal spillerne nu hver især stå for deres daglige træning, der ikke kan foregå i de vante rammer. Spillerne skal derfor ud i diverse klubber, hvor de kan finde plads - indtil parterne kan blive enige om en ny aftale.

- Rent sportsligt er det sørgeligt for dansk badminton, at vi er nået hertil. Det kan gå hen og blive en katastrofe, for den kultur og det miljø, som landsholdstræningen i Brøndby står for, det findes ikke andre steder. Du finder ikke bare en bedre erstatning end landsholdstræningen, siger TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen og fortsætter:

- Det er stadig helt nyt, men der er ingen tvivl om, at det ændrer noget i hverdagen. Det er en flok badmintonspillere, der i mange år har været vant til "bare" at møde op, hvor alle faciliter har stået klar. Nu skal de selv håndtere alle ting omkring træningen og andre småting, og det bliver noget af en opgave. Det har vist sig før, at man ikke bare kan etablere hele det her setup med landsholdstræningen et nyt sted.

Badminton Danmark og spillerne har de seneste måneder forsøgt at stable en aftale på benene, hvor det helt centrale stridspunkt har været spillernes kommercielle rettigheder, som parterne er uenige om.

De nuværende forhandlinger kan sammenlignes med dem, der tidligere på efteråret stod på mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og landsholdsspillerne.

I løbet af de seneste måneder har parterne siddet i forhandlinger løbende, hvor forbundet har været repræsenteret ved direktør Bo Jensen, der er chefforhandler, mens også sportschef Jens Meibom og Badminton Danmarks advokat har været til stede.

På den modsatte side af bordet har spillerne været repræsenteret af Spillerforeningens direktør, Mads Øland, Michael Døi fra DEF (Danske Elitesportsudøveres Forening) og to til fem spillere, hvor Hans-Kristian Vittinghus har været talsmanden for spillerne.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har spillerne først fået besked om Badminton Danmarks udmelding torsdag eftermiddag, kort før det blev officielt. På den korte bane rammer det Kim Astrup og Anders Skaarup hårdest, der formentlig må tage af sted til sæsonfinalen uden en træner.

- I Badminton Danmark knokler vi for at skabe de bedste rammer for de danske badmintonstjerner og for at udvikle dansk badminton med talentudvikling, børnetræning og meget andet. Her har Eliteprogrammet gennem en lang årrække bevist, at Danmark er i stand til at konkurrere mod stærke badmintonnationer som Kina, Japan og Malaysia.

- Årsagen til, at det fortsat kan lade sig gøre, er, at Eliteprogrammet skaber de bedste forudsætninger for spillernes sportslige udvikling og danner et træningsfællesskab, hvor dagens topspillere sidder på skuldrene af gårsdagens topspillere, ligesom de selv skal være med til at bære morgendagens topspillere frem. Det er en arv, vi skal forvalte og give videre til kommende generationer af talenter, siger Bo Jensen i pressemeddelelsen.

Hans-Kristian Vittinghus har på vegne af spillerne udtrykt deres holdning over for TV 2 SPORT. 

- Vi er skuffede over den beslutning, Badminton Danmark har truffet. Vi synes, forhandlingerne gik fint på det senest møde, og derfor er det skuffende, at de optrapper konflikten på den her måde, selvom de havde advaret om konsekvenserne. I første omgang har vi dog forberedt os, og træningen i næste uge er planlagt, hvor spillerne selv står for det hele. Så må vi tage den derfra, siger herresinglespilleren.

Dansk badminton var sidst ramt af en større konflikt i 2015, hvor de fem doublestjerner Mathias Boe, Carsten Mogensen, Joachim Fischer, Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl blev udelukket fra landsholdet. Årsagen var, at deres personlige sponsoraftaler med småkageproducenten Kjeldsen Cookies kolliderede med Badminton Danmarks aftale med en anden småkageproducent, Danisa. Det endte med at koste de fem deltagelsen ved Sudirman Cup (VM for blandede hold, red.).