Badminton

- Et usselt forsøg på en hetz, siger Vittinghus om forhandlingsstop

Hans-Kristian Solberg Vittinghus er uforstående over for, at Badminton Danmark ikke vil forhandle med Mads Øland.

Forhandlingerne mellem Badminton Danmark og spillerne er brudt sammen. Torsdag besluttede Badminton Danmarks bestyrelse nemlig at trække direktionens mandat til at forhandle tilbage.

Årsagen? Badminton Danmark vil ikke forhandle med Mads Øland, der er direktør i Spillerforeningen. Forbundet føler, at der er blevet rettet en pistol mod deres pande.

Den beslutning vækker undren hos Hans-Kristian Solberg Vittinghus, der er en del af spillernes forhandlingsgruppe.

- Det er et ret usselt forsøg på at gøre det til en personlig hetz mod Mads Øland.

- Badminton Danmark siger, at de ikke vil forhandle med en pistol for panden, men jeg føler, at de sætter en pistol for panden på hos, ved at sige vi skal skippe Mads Øland ud.

- Jeg synes ikke, at Badminton Danmark gør meget for at nedtrappe konflikten på nogen måde, siger Hans-Kristian Vittinghus til TV 2 SPORT.

Masser af frustrationer

I en pressemeddelelse fra Badminton Danmark udtrykker administrerende direktør, Bo Jensen, mistillid til Mads Øland.

- Vi er oprigtigt talt brand ærgerlige over, at vi er kommet hertil, hvor vi ikke længere kan se et perspektiv i at forsætte forhandlingerne med Mads Øland og Spillerforeningen, som repræsentant for de danske elitebadmintonspillere. Forhandlingsforløbet har skabt større og større mistillid til Mads Ølands reelle vilje til at nå et afbalanceret resultat.

- På trods af klare aftaler får vi intet konstruktivt retur i forhold til forhandlingerne. Hovedet på sømmet var modtagelsen af to mails i fredags, som indeholdt nye trusler og krav om blandt andet erstatning for suspendering af eliteprogrammet. Sådanne trusler og krav ønsker vi ikke at forhandle under, siger Badminton Danmarks administrerende direktør, Bo Jensen, i pressemeddelelsen.

Øland bliver

For Hans-Kristian Solberg Vittinghus er torsdagens udmelding ikke overraskende.

- Jeg bliver ærgerlig og irriteret over det, men jeg er ikke chokeret. For vi havde også gættet på, at de ikke ville forhandle videre. Deres taktik virker til at være at lægge så meget pres på spillerne som muligt. Det er også dem, der har valgt at suspendere træningen, hvilket er et klart træk for at sætte os under pres, lyder det fra Hans-Kristian Vittinghus, der understreger, at Mads Øland bliver som forhandler.

- Mads sidder som vores forhandler, fordi vi har valgt det. Det er jo vores synspunkter, han repræsenterer. Det er jo ikke hans egne, så jeg har fuld tillid til ham som forhandler.

- Jeg synes, det er ret kedeligt, at Badminton Danmark ikke respekterer vores valg af forhandler.

Hvad kommer der til at ske nu? Kunne I overveje at skifte Mads Øland ud som forhandler?

- Nej, det kan jeg ikke se, hvorfor vi skulle gøre. Vi er meget tilfredse med det job, som han udfører, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Det har konflikten af konsekvenser for spillerne:

Ifølge Badminton Danmarks pressemeddelelse den 29. november, betyder konflikten helt konkret, at der per 1. december (lørdag) gælder, at:

  • Alle indgåede aftaler, såvel kollektivt som individuelt, ophører med at være gældende. Det betyder, at spillerne trækker deres immaterielle rettigheder ud af samarbejdet, samt at forbundet indstiller alle ydelser som Eliteprogrammet finansierer.
  • Spillerne kan blandt andet ikke fortsætte deres daglige træning på elitecenteret, få adgang til Team Danmarks faciliteter og specialister, blive udtaget til landsholdet, mm.
  • Badminton Danmark vil heller ikke, så længe der ikke er en ny aftale, sende trænere og andet personale med ud til de individuelle turneringer, arrangere rejser, ansøge visum, booke hotel, transport, træningstider, mm.

Ovenstående betyder, at spillerne nu hver især står for deres daglige træning, der ikke kan foregå i de vante rammer. Derfor har de taget badmintonhaller i Gentofte og Greve i brug, hvor henholdsvis single- og doublespillerne træner hver for sig. På den korte bane rammer konflikten herredoublen med Kim Astrup og Anders Skaarup hårdest, da de står uden træner til sæsonfinalen i næste uge.

På den lange bane bliver det mere kritisk med flere store World Tour-turneringer i januar, mens Badminton Danmark som forbund har stort behov for spillerne til EM for blandede hold på hjemmebane i februar 2019.

- Vi opfatter det som et forhandlingsspil, hvor Spillerforeningen forsøger at trække forhandlingerne i langdrag til et tidspunkt, som er kritisk for Badminton Danmark. Eksempelvis til udtagelsen af landsholdet til EM for blandede hold 2019 i februar - præcis som vi så det i konflikten med både dame- og herrelandsholdet i fodbold. Den præmis vil Badminton Danmark ikke forhandle under, understreger Bo Jensen i pressemeddelelsen torsdag eftermiddag.