Badminton

Kaos i konflikt - forhandlinger stoppet efter 'trusler og krav' fra Mads Øland

Hovedbestyrelsen i Badminton Danmark har valgt ikke at forlænge forhandlingsmandatet i konflikten, da forbundet føler sig afpresset af Mads Øland.

Danmarks største badmintonstjerner står uden en kontrakt med Badminton Danmark, hvilket betyder, at de er udelukket fra landsholdet.

En løsning synes umiddelbart rigtig langt væk, og nu har Badminton Danmarks hovedstyrelse taget et drastisk skridt midt i konflikten med DEF-Sport (Spillerforeningen).

Efter et møde onsdag aften har hovedbestyrelsen med formand René Toft i spidsen besluttet ikke at forlænge direktionens mandat til at forhandle. Det oplyser forbundet i en pressemeddelelse.

Det sker ifølge Badminton Danmarks udmelding som en direkte konsekvens af, at Spillerforeningens direktør, Mads Øland, sidder i spidsen for DEF. Det vil hovedbestyrelsen ikke acceptere, hvis de skal tillade Badminton Danmarks direktion at forhandle videre.

- Vi er oprigtigt talt brand ærgerlige over, at vi er kommet hertil, hvor vi ikke længere kan se et perspektiv i at forsætte forhandlingerne med Mads Øland og Spillerforeningen, som repræsentant for de danske elitebadmintonspillere. Forhandlingsforløbet har skabt større og større mistillid til Mads Ølands reelle vilje til at nå et afbalanceret resultat.

- På trods af klare aftaler får vi intet konstruktivt retur i forhold til forhandlingerne. Hovedet på sømmet var modtagelsen af to mails i fredags, som indeholdte nye trusler og krav om blandt andet erstatning for suspendering af eliteprogrammet. Sådanne trusler og krav ønsker vi ikke at forhandle under, siger Badminton Danmarks administrerende direktør, Bo Jensen, i pressemeddelelsen.

Hans-Kristian Solberg Vittinghus sidder i spillerrådet og har været deres talsmand igennem forhandlingerne. Han er sammen med Mads Øland med ved forhandlingsbordet.

- Det er et ret usselt forsøg på at gøre det til en personlig hetz mod Mads Øland.

- Badminton Danmark siger, at de ikke vil forhandle med en pistol for panden, men jeg føler, at de sætter en pistol for panden på hos, ved at sige vi skal skippe Mads Øland ud, siger Vittinghus til TV 2 SPORT.

Badminton Danmark vil nu arbejde på at finde en løsning, hvor de stadigvæk kan forhandle kollektivt med spillerne, og derfor vil de tage kontakt til Spillerrådet.

Ifølge Badminton Danmarks pressemeddelelse omhandler truslerne, at:

  • Trusler om fremsendelse af erstatningskrav grundet suspenderingen af eliteprogrammet som en konsekvens af, at landsholdsaftalen med spillerne er udløbet, og at det indtil videre ikke har været muligt at indgå en ny.
  • Trusler om at indlede forhandlinger udenom Badminton Danmark med forbundets sponsorer
  • Krav om fortsættelse af eliteprogrammet i uændret form, selvom der ikke er en gældende kollektiv landsholdsaftale mellem parterne.
  • Krav om fortsættelse af eliteprogrammet i uændret form, selvom Spillerforeningen har eneret til spillernes immaterielle rettigheder i landsholdssammenhænge, da spillerne, med undtagelse af to spillere, har overdraget deres immaterielle rettigheder i landsholdssammenhænge til Spillerforeningen.
  • Badminton Danmark ønsker ikke at forhandle en ny kollektiv landsholdsaftale på plads med en pistol for panden.
  • Den eneste reaktion, Badminton Danmark har fået fra Spillerforeningen i de seneste 14 dage, er to mails fredag den 30. november. De to mails indeholder blandt andet trusler om fremsendelse af erstatningskrav grundet suspenderingen af eliteprogrammet og trusler om at indlede forhandlinger udenom Badminton Danmark med forbundets sponsorer samt krav om fortsættelse af eliteprogrammet i uændret form

Det skal igen slås fast, at ovenstående seks punkter er Badminton Danmarks udlægning af sagen.

Den nuværende landsholdsaftale udløb den 30. november 2018, da Badminton Danmark valgte at opsige parternes hidtidige aftale den 31. august i år.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra Spillerforeningens formand, Mads Øland, men det har endnu ikke været muligt.

Det har konflikten af konsekvenser for spillerne:

Ifølge Badminton Danmarks pressemeddelelse den 29. november, betyder konflikten helt konkret, at der per 1. december (lørdag) gælder, at:

  • Alle indgåede aftaler, såvel kollektivt som individuelt, ophører med at være gældende. Det betyder, at spillerne trækker deres immaterielle rettigheder ud af samarbejdet, samt at forbundet indstiller alle ydelser som Eliteprogrammet finansierer.

  • Spillerne kan blandt andet ikke fortsætte deres daglige træning på elitecenteret, få adgang til Team Danmarks faciliteter og specialister, blive udtaget til landsholdet, mm.

  • Badminton Danmark vil heller ikke, så længe der ikke er en ny aftale, sende trænere og andet personale med ud til de individuelle turneringer, arrangere rejser, ansøge visum, booke hotel, transport, træningstider, mm.

Ovenstående betyder, at spillerne nu hver især står for deres daglige træning, der ikke kan foregå i de vante rammer. Derfor har de taget badmintonhaller i Gentofte og Greve i brug, hvor henholdsvis single- og doublespillerne træner hver for sig. På den korte bane rammer konflikten herredoublen med Kim Astrup og Anders Skaarup hårdest, da de står uden træner til sæsonfinalen i næste uge.

På den lange bane bliver det mere kritisk med flere store World Tour-turneringer i januar, mens Badminton Danmark som forbund har stort behov for spillerne til EM for blandede hold på hjemmebane i februar 2019.

- Vi opfatter det som et forhandlingsspil, hvor Spillerforeningen forsøger at trække forhandlingerne i langdrag til et tidspunkt, som er kritisk for Badminton Danmark. Eksempelvis til udtagelsen af landsholdet til EM for blandede hold 2019 i februar - præcis som vi så det i konflikten med både dame- og herrelandsholdet i fodbold. Den præmis vil Badminton Danmark ikke forhandle under, understreger Bo Jensen i pressemeddelelsen torsdag eftermiddag.