Badminton

Badmintonstjerner bakker op om Mads Øland trods ultimatum

Mads Øland kommer fortsat til at stå i spidsen for de danske badmintonspillere i forhandlingerne med Badminton Danmark, siger spillerne fredag.

Danmarks bedste badmintonspillere havde brug for at snakke sammen fredag.

Dagen inden havde Danmarks Badminton Forbund givet dem et ultimatum: Ingen forhandlinger om en ny aftale mellem forbund og spillere så længe spillerne var repræsenteret af Mads Øland.

Han har ikke gjort en ting eller sat et komma, som vi ikke står inde for

Jan Ø. Jørgensen om Mads Øland.

Derfor holdt spillerne møde i Greve, hvor de også træner i disse dage.

Efter mødet var meldingen klar fra spillerne. De står bag Mads Øland, og han fortsætter som forhandler for dem, siger Jan Ø. Jørgensen og Anders Skaarup til TV 2 SPORT.

- Jeg skal jo bare slå fast igen, at de holdninger og det mandat, som Mads Øland har, er bakket 100 procent op af os spillere. Han har ikke gjort en ting eller sat et komma, som vi ikke står inde for.

- Hvem end vi vælger må stå for vores regning. Så kan man diskutere, om det er et godt eller skidt valg. Det vil jeg ikke stå og komme med i medierne, lyder det fra Jan Ø. Jørgensen, der bliver bakket op af Anders Skaarup.

- Det er en lille smule barnligt, at de forsøger at stille krav til, hvem der forhandler for os. Vi har forsøgt at imødekomme dem på nogle punkter, og vi har haft nogle konstruktive forhandlinger indtil videre.

- Vi står sammen som gruppe, og vi står inde for alt, hvad Mads Øland og Spillerforeningen formidler videre.

Fremtiden er uvis

TV 2 SPORT har forsøgt at få fat i både Badminton Danmark og Spillerforeningen torsdag, men Badminton Danmark ville ikke sige noget fredag, mens Mads Øland ikke er vendt tilbage på TV 2 SPORTs henvendelser.

Selvom de danske badmintonspillere er sikre i deres mandat til Mads Øland, er de mere usikre på, hvad der kommer til at ske fremadrettet.

Hvad bliver det næste træk?

- Ja, det er et godt spørgsmål. Vi er stadig villige til at forhandle, men vi står også ved den spillerrepræsentant og Mads Øland, som vi har valgt. Så vi må se, hvad forbundet har at sige, lød det fra Anders Skaarup.

Konflikten mellem de to parter tog som sagt et stort skridt væk fra en løsning torsdag, da Badminton Danmark meldte ud, at de følte, at Spillerforeningen var kommet med trusler i forhandlingsforløbet. Af den grund ville forbundet ikke forhandle med spillerne, så længe Mads Øland stod i spidsen for dem.

Mads Øland er både direktør i fodboldens spillerforening og har samme titel i paraplyorganisationen DEF. Det er DEF, der forhandler for badmintonspillerne. 

Øland har i de seneste år været i fokus i de mest markante konflikter i dansk sport.

Han har været involveret i både herre- og kvindelandsholdets konflikter i 2017 og 2018, og i 2016 var han og DEF en central spiller i en konflikt i dansk ishockey. I 2016 endte det med, at spillerne vendte Mads Øland ryggen.

Der er ikke nogen, der er mere skurke end andre her

Jan Ø. Jørgensen

Det er badmintonforbundet, der har opsagt den tidligere aftale, da de ikke var tilfredse med den. I samme forbindelse suspenderede de spillerne fra den normale landsholdstræning i Brøndby.

Men at det er kommet så vidt, undrer Anders Skaarup.

- Vi er villige til at forhandle. Vi havde sat hele fredagen af til det. Men det ville de så ikke.

- Vi var tilfredse med den aftale, som var. Det er dem, der har opsagt os, så vi synes ikke, det kan være rimeligt, at det hele tiden er dem, der fremlægger os som skurke, de grådige og at vi har have sendt trusler, vil jeg gerne slå en streg under, at vi ikke har truet nogen med noget, som vi ikke har ret til.

Imens forsøger Jan Ø. Jørgensen også at kigge indad.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er Badminton Danmark, der ødelægger noget. Det er vel også vores skyld et eller andet sted. Den går begge veje. Der skal bare nås til enighed. Der er ikke nogen, der er mere skurke end andre her.

Det har konflikten af konsekvenser for spillerne:

Ifølge Badminton Danmarks pressemeddelelse den 29. november, betyder konflikten helt konkret, at der per 1. december (lørdag) gælder, at:

  • Alle indgåede aftaler, såvel kollektivt som individuelt, ophører med at være gældende. Det betyder, at spillerne trækker deres immaterielle rettigheder ud af samarbejdet, samt at forbundet indstiller alle ydelser som Eliteprogrammet finansierer.
  • Spillerne kan blandt andet ikke fortsætte deres daglige træning på elitecenteret, få adgang til Team Danmarks faciliteter og specialister, blive udtaget til landsholdet, mm.
  • Badminton Danmark vil heller ikke, så længe der ikke er en ny aftale, sende trænere og andet personale med ud til de individuelle turneringer, arrangere rejser, ansøge visum, booke hotel, transport, træningstider, mm.

Ovenstående betyder, at spillerne nu hver især står for deres daglige træning, der ikke kan foregå i de vante rammer. Derfor har de taget badmintonhaller i Gentofte og Greve i brug, hvor henholdsvis single- og doublespillerne træner hver for sig. På den korte bane rammer konflikten herredoublen med Kim Astrup og Anders Skaarup hårdest, da de står uden træner til sæsonfinalen i næste uge.

På den lange bane bliver det mere kritisk med flere store World Tour-turneringer i januar, mens Badminton Danmark som forbund har stort behov for spillerne til EM for blandede hold på hjemmebane i februar 2019.

- Vi opfatter det som et forhandlingsspil, hvor Spillerforeningen forsøger at trække forhandlingerne i langdrag til et tidspunkt, som er kritisk for Badminton Danmark. Eksempelvis til udtagelsen af landsholdet til EM for blandede hold 2019 i februar - præcis som vi så det i konflikten med både dame- og herrelandsholdet i fodbold. Den præmis vil Badminton Danmark ikke forhandle under, understreger Bo Jensen i pressemeddelelsen torsdag eftermiddag.