Badminton

Gravid Rytter Juhl 'beskyttes' i verdenstoppen trods karrierestop

Kamilla Rytter Juhl vandt All England sammen med Christinna Pedersen i marts. Paul Ellis / Ritzau Scanpix

All England-vinderen Kamilla Rytter Juhl har søgt protected ranking, så hun og Christinna Pedersen kan vende tilbage på toppen, hvis de får lyst.

For fem måneder siden stillede 35-årige Kamilla Rytter Juhl sig frem og fortalte, at hun er gravid og derfor havde besluttet at indstille badmintonkarrieren øjeblikkeligt.

I samme ombæring afviste den danske damedoublespiller dog ikke et muligt comeback i fremtiden, og nu fortæller Rytter Juhl til TV 2 SPORT, at parret faktisk har søgt den såkaldte protected ranking (beskyttet rangering, red.) i sommer.

Det er dumt ikke at søge protected ranking, når nu muligheden er der. Så det er bare en slags backup

Kamilla Rytter Juhl

Det betyder kort og godt, at Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen i damedouble er beskyttet og fastlåst med 69.194 point på verdensranglisten, hvilket rakte til en ottendeplads, da de fik bekræftet protected ranking den 7. september. Dermed er de sikre på igen at blive inviteret med til de store turneringer, hvis de bliver klar til at gøre comeback.

- Jeg aner ikke, hvordan jeg kommer til at stå i forhold til et comeback. Lige nu ligger vi jo egentlig højt nok på verdensranglisten, men vi mister pludselig mange af vores point efter All England, hvor vi vandt turneringen, og så har vi ikke mange gældende turneringer.

- Så det er dumt ikke at søge protected ranking, når nu muligheden er der. Så det er bare en slags backup, hvis vi nu beslutter os for at prøve at komme tilbage i damedouble. Det hele afhænger af kroppens tilstand og motivationen, siger Kamilla Rytter Juhl.

Sådan fungerer protected ranking

Den beskyttede placering er teoretisk, fordi aktive spillere sådan set godt kan overhale Rytter Juhl og Pedersen på den aktuelle rangliste. De vil dog stadig være listet med samme antal point, når turneringerne inviterer spillere til at deltage, hvilket er det essentielle i muligheden for beskyttet rangering. De vil dog ikke blive seedet.

Det er kun muligt for en spiller eller et par, der betragtes som Top Committed Players (top 10 i double i starten af året, red.) at søge om det, hvis de ikke er i stand til at spille på grund af en skade eller andre omstændigheder. Det vil give muligheden for søge såkaldt protected ranking for en periode på minimum tre måneder og maksimalt 12 måneder.

Tidligere har både Jan Ø. Jørgensen og Joachim Fischer benyttes sig af muligheden, og det var efter en snak med sportschef Jens Meibom og cheflandstræner Kenneth Jonassen, at damedoublen besluttede sig for at søge.

- Hvis vi ikke havde søgt det, ville det nærmest være umuligt at komme ind i de store turneringer til at starte med. Så det er en meget fed mulighed, selvom vi overhovedet ikke ved, hvad fremtiden bringer, tilføjer Kamilla Rytter Juhl, der har prøvet at holde sig en smule i gang, når Christinna Pedersen også har været af sted for at fortsætte sin daglige træning til mixed doublen med Mathias Christiansen.

- Så lang tid det har været muligt, så har jeg lavet en smule styrketræning og holdt det bare lidt ved lige. Men det har jo været begrænset, hvor mange kilo jeg måtte løfte og sådan. Så det har været lidt skånsomme øvelser, og den sidste måned har jeg slet ikke været med i træningslokalet.

Ketcheren skal støves af

Hvis Rytter Juhl og Pedersen beslutter sig for at gøre comeback, vil de så have seks måneder til at indsamle så mange point som muligt, hvorefter de igen vil indtræde på verdensranglisten på lige vilkår med alle andre.

Parrets sidste turneringer sammen er Malaysia- og Indonesia Open i slutningen af juni og starten af juli, hvor Kamilla Rytter Juhl blev nødt til at spille for at undgå en stor møde. Siden har hun ikke haft mange minutter på badmintonbanen.

- Ketcheren skal lige støves af, hvis jeg skal tilbage. Det er kun meget få gange, jeg har været med til det lidt tekniske. Så har jeg lige haft ketcheren i hånden for at slå Christinna i en netkamp eller det flade spil, hvis hun alligevel har trænet teknisk. Men der er ikke meget bevægelse, lyder det fra Rytter Juhl med et grin, mens Christinna Pedersen i baggrunden opfordrer til, at hun bagefter får lov at fortælle sin version af de små kampe på banen, som tilsyneladende er en anden.

Og mens damedoublen viser stort overskud og højt humør, sætter Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom, også ord på beslutningen:

- I og med vi er blevet enige om, at vi skal søge det, så har vi jo bekræftet dem i, at de har muligheden for at komme tilbage. Det er første præmis, men først og fremmest er det vigtigste lige nu, at de fokuserer på graviditeten og det at blive forældre.

- Så kan vi altid tage det andet, når tid er. Det er en ny situation for os alle, og ingen kan forudse noget. Den næste tid bliver spændende for dem, og når de er på den anden side af det, så kan vi altid drøfte det badmintonmæssige. Nu har vi bare muligheden for, de kan komme tilbage, hvis det er, siger Jens Meibom.

I april i år offentliggjorde Rytter Juhl desuden, at det var slut med karrieren på klubplan.