Badminton

I 2012 holdt Fischer et løfte til sin søn: - Hvor er det vildt at se

Der var plads til både smil, tårer og dybe tanker, da 40-årige Joachim Fischer blev sat i stævne for at se tilbage på en glorværdig karriere.

Efter næsten 20 år på landsholdstræningen fik badmintonstjernen Joachim Fischer i sidste uge besked om, at det endegyldigt er slut. Badminton Danmark stopper samarbejdet med Fischer fra 1. marts 2019.

Nyheden om Fischers farvel druknede midlertidig i den verserende konflikt mellem Badminton Danmark og spillerne. Derfor havde TV 2 SPORTs badmintonkommentatorer Dennis Bostrup og Jim Laugesen inviteret Joachim Fischer i studiet under sæsonfinalen til en snak om en lang og storslået karriere, der nåede sit højdepunkt i mixed double.

Klip fra 2012 rørte Fischer dybt

I tidernes morgen var det dog i herresingle, hvor en ung Joachim Fischer gjorde sin entré på landsholdstræningen i Brøndby. Drømmen om et gennembrud i herresingle bristede, og mens Fischer også var en tur forbi herredouble, så blev det i mixed double, det store gennembrud kom.

Først forsøgte han sig sammen med Britta Andersen, hvor de var tæt på at kvalificere sig til OL i 2008, inden en alvorlig knæskade bremsede Britta Andersen. Herefter blev Fischer så en del af det unikke makkerskab med Christinna Pedersen, der endte med at kaste et hav af titler og store oplevelser af sig.

Super Series-turneringen Denmark Open blev vundet første gang allerede det første år sammen, og siden fulgte et hav af internationale titler. I 2009 blev det til VM-bronze i Indien, og i 2012 fik Fischer sin OL-revanche, da han og Christinna Pedersen vandt bronze. Og det var efter den kamp, at Joachim Fischer gav et rørende interview og sagde ordene:

- Efter semifinalen gad jeg ikke spille mere badminton. Der havde jeg allermest lyst til at stoppe. Men der var kanonopbakning fra de danskere og englændere, der holdt med os. Vi ville så sindssygt gerne vinde en medalje til Danmark og til vores trænere - især Lars Uhre. Og jeg har en lille søn derhjemme, jeg havde lovet at komme hjem med en medalje til, så det er jeg sgu egentlig rimelig glad for, lød det i 2012 fra Joachim Fischer med bævrende stemme.

Fischer blev rørt i studiet.

Over seks år senere var det et klip, der igen rørte Fischer så meget, at tårerne trillede, mens han måtte vende sig væk fra kameraet i badmintonstudiet.

- Arg, I presser mig. Hvor er det vildt at se.

Du har altid haft følelserne med i badminton?

- Ja, det tror jeg, jeg har. Det er også derfor, det har fyldt meget, for det har haft sine omkostninger at dyrke sport på den måde. Jeg tror lige, jeg vender mig væk fra kameraet og svarer på dit spørgsmål, for jeg havde ikke lige regnet med det. Nu kommer det klip med min dreng, og så er der andre ting i det end kun badminton, sagde Joachim Fischer i studiet, inden han senere uddybede:

- Mine børn har altid været mit ømme område, fordi jeg selvfølgelig har kørt min karriere så længe, at det har haft en omkostning på dem. De skriger på deres far, og da jeg fortalte mine børn, jeg skulle til at stoppe, var de jo lykkelige. Så vidste de, jeg ikke skulle ud og rejse hele tiden.

- Så jeg tror, det er lidt en kombination af, man opgiver nogle ting for at køre sin karriere, og derfor vil man ekstra gerne have noget ud af det, og det er sådan, jeg har været. Men jeg vil også sige, det har været min drivkraft, for når jeg rejste fra mine små børn, så skulle jeg fandeme også komme hjem med noget, og ellers var det ikke det værd. Så det har hele tiden været noget med at finde den rigtige balance, og når jeg så ser sådan et klip, så kan man godt blive lidt følelsesladet, for det har haft sin pris.

Mens datteren Emilie, der i dag er fem år, ikke var født dengang, så var den nu niårige søn, Jonathan, som farmand Fischer kæmpede en OL-medalje hjem til i 2012.

Han var en meget seværdig spiller. En spiller, som det danske badmintonpublikum altid har nydt at se. En mand, der altid har smidt alle følelser ind, når han er gået på banen

Badmintonekspert Jim Laugesen om Joachim Fischer

Store titler og karrierens sjoveste øjeblik

For mange sportsudøvere er der ingen tvivl om, at OL rangerer som det største, men for Joachim Fischer betyder det ikke, at en bronzemedalje vægter højere end de store sejre i karrieren. Når snakken falder på den største sejr i karrieren, er det hverken OL- eller VM-bronze, der bliver nævnt først.

- Jeg var rigtig stolt, da vi i 2012 vandt Super Series-finalerne (sæsonfinalen, red.) i Kina. Det har altid været min store drøm at vinde en turnering i Kina, fordi kineserne var så gode i mixed double. Og så slog vi Zhang Nan og Zhao Yunlei både i puljespillet og finalen det år, hvor vi nok spillede vores bedste.

Joachim Fischer og Christinna Pedersen vandt i 2015 17-21, 21-18, 23-21 over Zhang Nan og Zhao Yunlei i Japan Open. Video: TV 2 SPORT

- Det handlede om at tage en turneringssejr i Kina. Vi lå typisk tre-fire på verdensranglisten, og de to i toppen var fra Kina. At slå dem på deres hjemmebane var i min øjne det, der burde være det sværeste. Også fordi kineserne nærmest var umulige at slå hjemmebane dengang, så det havde meget stor betydning at kunne det.

- Jeg er også rigtig glad for den OL-medalje, jeg har derhjemme, men jeg ved ikke, om jeg vil sige, der er noget, der er større end noget andet. Jeg husker også, når jeg tænker tilbage på den sidste Denmark Open-sejr i 2016, at det var stort. Det er ikke fordi, jeg nødvendigvis tænker, at OL-bronzen var det største, slog Fischer igen fast.

Efter Denmark Open i 2014 gav Fischer ellers udtryk for, at det var nok sidste chance for at vinde titlen på hjemmebane. Den udtalelse gjorde de dog til skamme to år senere, og så udnyttede Fischer muligheden til at sende en stikpille til kritikerne.

Joachim Fischer sender en stikpille til kritikerne efter sejren ved Denmark Open i 2016. Video: TV 2 SPORT

- Der var i hvert fald nogle stykker, der lige skulle have en hilsen om, at de en gang i mellem lige skal klappe hesten og se, om man kan ordne tingene. I mange år har der været stillet ekstremt høje krav, og et halvt år før det var vi i finalen til All England. Når man leverer i mange år, som Christinna og jeg har gjort, så er der ikke råd til ikke at vinde. Der var gået et halvt år siden All England-finalen, men det var hurtigt glemt, og så skulle vi vise, vi kunne vinde noget på det tidspunkt, forklarede i studiet om den trodsige reaktion.

Herfra fortsatte Joachim Fischer og Christinna Pedersen med at bygge på niveauet frem mod VM i Glasgow 2017, hvor de var en reel outsider til guldmedaljen. Det hele sluttede dog, før det reelt kom i gang, da Joachim Fischer i 1/8-finalen brækkede anklen kort inde i kampen. En kamp, der også blev Fischers sidste oplevelse på den helt store scene med en reel vinderchance.

Danmarks store håb i mixed double, Joachim Fischer og Christinna Pedersen, er færdige ved VM, efter Fischer måtte stoppe i store smerter. Video: TV 2 SPORT

- Jeg var i den bedste form, jeg havde været i lang tid, men vi nåede kun at spille én kamp. På det tidspunkt syntes jeg ikke, der var nogen mixed double-par, der var vanvittigt imponerende. Om det var blevet det ene eller andet, det er svært at sige, men jeg havde i hvert fald brugt hele sommeren på at være i topform. At der så skulle komme en åndssvag skade, det er jeg træt af.

Ekspert hylder Fischers tilgang til sporten

TV 2 SPORTs nuværende badmintonekspert Jim Laugesen nåede i sin egen karriere at spille med Joachim Fischer på landsholdstræningen, og han er ikke i tvivl om, hvad Fischer skal huskes for, når karrieren endegyldigt er forbi.

- For det første var han en meget seværdig spiller. En spiller, som det danske badmintonpublikum altid har nydt at se. En mand, der altid har smidt alle følelser ind, når han er gået på banen. Han har været garant for, at vi i Danmark har kunnet se danskere i de største turneringer lørdag og søndag på finaledagene.

- Samtidig har Joachim Fischer på mange måder være et forbillede på, hvordan man skal kæmpe med mange ting i badminton og forsøge at komme igen. Det har ikke været helt smertefrit, han er kommet til sin glorværdige karriere. Og så er han eksemplet på, hvordan han som ung spiller tog et stort valg, da han flyttede fra Charlottenlund til Kastrup Magleby Badmintonklub. Han prioriterede ikke Gentofte, der lå lige ved siden af, men han valgte at tage det sted, hvor han kunne blive den bedste badmintonspiller, sagde Jim Laugesen, der selv havde sin opvækst i Gentofte.

Drømmen om herresingle bristede som nævnt i en ung alder, og da badmintonforbundet ikke troede på ham, måtte Joachim Fischer finde et alternativ. Løsningen blev double, hvor han rejste sig på ny.

- Det er utrolig svært at skulle generere en karriere igen. Det formåede han. At blive ved med at tro på det. Han har hele tiden taget valg ud fra, hvad der har været bedst for badmintonkarrieren, og han har aldrig givet op. Det er en historie, som er noget, man kan bruge i dansk badminton. Specielt i disse dage og med de generationer, der kommer op.

- Det er glæden hos Joachim Fischer, der har stået først. Det er ikke økonomi, der er taget valg efter. Det danner præcedens for, hvordan man kan se sig selv i fremtiden som ung dansk badmintonspiller. Så det har meget stor betydning for dansk badminton, forklarede Jim Laugesen.

Skuffet Fischer har ikke fremtiden på plads

Spørgsmålet om fremtiden var også uundgåeligt, og den snart tidligere landsholdsspiller lagde ikke skjul på, at han halvanden uge senere stadig var skuffet over at miste pladsen på landsholdet.

- Det var da ikke særlig sjovt. Det er nok ikke sjovt for nogen, når noget, man har brugt det meste af sit liv på, stopper. Det var ikke en festdag, og det er det stadig ikke, indledte Fischer.

Samtidig gjorde han det dog klart, at han nu står i en situation, som han godt var klar over ville ramme på et tidspunkt i den nærmest fremtid.

- Men jeg har helliget mig badminton i så mange år, så det har været det, der har været fokus. Så jeg er åben for mange ting, men jeg har selvfølgelig også nogle idéer om, hvad der kunne ske. Men det er klart, jeg står i en forholdsvis høj alder, og jeg har ikke slidt mine skolebøger i stykker, for jeg har koncentreret mig om at blive den bedste til badminton.

- Så der er taget nogle valg, og det er ikke noget, jeg fortryder. Selvom jeg sikkert heller ikke ender med at gå så godt en dag med mine fødder og mit knæ, så vil jeg ikke lave noget om, for jeg har villet være den bedste til det, jeg har lavet, og det har haft nogle omkostninger.

Jeg håber, folk vil huske mig som en spiller, der gik ind på banen og gav alt både energimæssigt og med min fight

Joachim Fischer

Derfor er det også uklart, om det bliver inden for badmintonverdenen, at Fischer fortsætter. Uanset hvilken vej mixed double-stjernen vælger, så er der ingen tvivl om, at hans person og badmintonspil vil sætte sit eget aftryk i historiebøgerne, slog ekspert Jim Laugesen fast.

- Der er ingen tvivl om, at Joachim Fischers personlighed har betyder rigtig meget for dansk badminton og en masse unge mennesker. Vi har elsket at se ham spille, og det er jeg sikker på, hele det danske land vil savne rigtig meget.

Christinna Pedersen og Joachim Fischer nåede aldrig at vinde All England, men stod senest som toer på podiet i 2016.

Selv håbede hovedpersonen blot, at folk ville huske ham for spillet på banen, og ikke at han er den, der er blevet smidt af landsholdstræningen flest gange - og siden gjort comeback hver gang. Indtil det endegyldige stop denne gang.

- Jeg håber, folk vil huske mig for, at jeg ville vinde badmintonkampe, og det talte ikke, hvordan jeg vandt, bare jeg vandt. Jeg prøvede at levere så mange gode resultater og vinde så meget som muligt til mit forbund. Jeg har aldrig villet lægge mig ned. Heller ikke selvom jeg brækkede foden.

- Og så håber jeg, folk vil huske mig som en spiller, der gik ind på banen og gav alt både energimæssigt og med min fight. Og selvom det var hård kost nogle gange, så tog jeg kampen op med kineserne og udfordrede dem, selvom der var mange, der ikke gjorde det. Christinna og jeg gjorde det, og vi troede på, det kunne lade sig gøre at slå dem, sluttede Fischer.

Du kan se hele Joachim Fischers farvel lige her på TV 2 Play.