Forbund vil lave individuelle aftaler i konflikt - problematisk, mener spillere

16x9
Anders Skaarup Rasmussen og Kim Astrup var i 2018 Danmarks mest succesfulde herredouble. Foto: Sajjad Hussain / Ritzau Scanpix

Badminton Danmark vil nu lave individuelle aftaler med spillerne i forsøget på at komme den igangværende konflikt til livs.

De seneste måneder har Badminton Danmark og de bedste danske badmintonspillere ligget i åben konflikt. 

De to parter har forhandlet om en aftale mellem forbundet og spillerne, men det har endnu ikke været muligt at lande en kollektiv aftale. Men luften mellem parterne har siden december været så kold, at Badminton Danmark valgte at afbryde forhandlingerne og ekskludere spillerne fra det nationale eliteprogram. 

Nu har Badminton Danmark så taget andre midler i brug i forsøget på at få spillerne tilbage, fortæller forbundets administrerende direktør, Bo Jensen, til TV 2 SPORT. 

- Vi kan bekræfte, at vi i dag har udsendt individuelle, men enslydende aftaler til spillerne. 

Vil det sige, at det er aftaler med nøjagtigt det samme indhold? 

- Fuldstændig samme indhold, siger Bo Jensen.

Spillerne har under hele forløbet været fast besluttet på, at der skulle landes en kollektiv aftale, og derfor bliver forsøget om at lave individuelle aftaler mødt med ærgrelse fra Kim Astrup, der sammen med doublemakkeren Anders Skaarup havde stor succes i den forgangne sæson.  

- Nu afbryder du mig lige i at læse aftalen. Men ja, de er begyndt at sende individuelle aftaler ud nu. De nægter at lade os blive ved at blive repræsenteret af DEF-Sport (Danske Elitesportsudøveres Forening, red.), og det ser vi som meget problematisk, siger Kim Astrup. 

Heller ikke Hans-Kristian Vittinghus, der er en del af spillernes forhandlingsudvalg, er begejstret for mandagens udvikling. 

- Helt generelt er jeg skuffet over, at det er kommet dertil, hvor de vil lave aftaler individuelt. Vi ønsker jo bare at lave en fair aftale, hvor der bliver taget højde for spillernes situation, og at vi kan være fælles om det projekt, som det er, når man er på landsholdet, siger Vittinghus. 

De danske spillere bliver repræsenteret af DEF-Sport, hvor Mads Øland er direktør. Øland er ligeledes direktør fodboldens spillerforening, hvor han de seneste år har været involveret i flere hårde forhandlinger. 

Årsagen til, at Badminton Danmark i december valgte at afbryde forhandlingerne er, at de ikke ønsker at arbejde med Mads Øland på grund af "trusler og krav" fra direktørens side. 

Ingen parter at forhandle med

Men afbrydelsen af forhandlingerne har ikke fået spillerne til at ryste på hånden, der fortsat har et håb om at lande en kollektiv aftale. Et ønske som Badminton Danmark deler, oplyser Bo Jensen. 

Men begge parter har jo tidligere givet udtryk for, at I prioriterer en kollektiv aftale?

- Det er korrekt.

Forholder det sig ikke sådan længere? 

- Jo, men der skal to parter til at indgå en kollektiv aftale, og det har ikke været muligt.

Hvornår har I senest forhandlet?

- Der har været en lang række sonderinger i december samt mellem jul og nytår, men det kunne desværre ikke føre til, at bestyrelsen på sit møde den 3. januar kunne træffe en beslutning om, at man var indstillet til at genoptage en kollektiv forhandling. Det viste sig ikke at være muligt, siger Bo Jensen. 

Men billedet om, at Badminton Danmark ikke har haft nogen at forhandle med, kan Hans-Kristian Vittinghus ikke nikke genkendene til. Han mener i stedet, at det er forbundet, der har stillet sig på bagben. 

- Vi er klar til at forhandle, når de har lyst. Men det er en beslutning, de har truffet. Det er jo ikke rigtigt, at de ikke har nogen at forhandle med. De har bare besluttet, at de ikke vil forhandle med dem, vi har valgt til at repræsentere os, siger badmintonspilleren og møder opbakning fra Kim Astrup. 

- Jeg synes da, at vi skulle sætte os ned ved forhandlingsbordet og kigge videre efter en fælles løsning i stedet for at sende den her aftale ud, som egentlig kun handler om deres interesse. Det synes jeg ikke er en sund måde at forhandle på, siger Kim Astrup. 

Forslag møder opbakning og modstand

Allerede i slutningen af november valgte Badminton Danmark at ekskludere spillerne fra det nationale eliteprogram i Brøndby, hvorfor flere af spillerne efterfølgende valgte at træne på egen hånd i Greve. 

Men nu håber Bo Jensen på, at individuelle aftaler igen kan få samlet spillerne i Brøndby. 

- Vi har allerede henover weekenden været i dialog med en stor del af spillerne, og vi har på baggrund af de samtaler været, er der overvejende pæn interesse om at genoptage samarbejdet med Badminton Danmark om at komme tilbage som deltager i eliteprogrammet.

Er der opbakning til jeres forslag? 

- Der er både opbakning og afvisninger, og det var helt som forventet, siger Bo Jensen, der ikke ønsker at oplyse om fordelingen. 

Opbakningen til de individuelle aftaler kan dog gå hen og blive meget begrænset, mener Hans-Kristian Vittinghus. 

- Jeg synes, vi står stærkt sammen. Vi havde et rigtig fornuftigt møde i morges, inden tilbuddene kom ud. Vi har et stærkt sammenhold i truppen. Helt grundlæggende oplever jeg, at der er rigtig stor støtte til det arbejde, vi laver i forhandlingsudvalget, siger Hans-Kristian Vittinghus. 

Landsholdsaftalen udløb den 30. november 2018, da Badminton Danmark valgte at opsige parternes hidtidige aftale den 31. august sidste år.