EM i stor fare for de danske stjerner - afviser aftale med deadline

16x9
De danske spillere står lige nu uden en kontrakt med Badminton Danmark. Foto: Johannes Eisele / Scanpix Denmark

En samlet badmintontrup har med undtagelse af Mia Blichfeldt valgt at afvise Badminton Danmarks tilbud om nye, individuelle aftaler.

I knap en måned var der offentlig julefred og ro på linjerne mellem Badminton Danmark og de udelukkede landsholdsspillere i parternes interne konflikt, inden et nyt år og nyt løsningsforslag mandag blev bragt på banen.

Her åbnede forbundet muligheden for at droppe en kollektiv aftale, hvor de kommercielle rettigheder har været et stort stridspunkt, og i stedet lave enslydende individuelle aftaler uden om spillernes repræsentant, DEF-Sport (Danske Elitesportsudøveres Forening, red.). Dermed ville de ekskluderede spillere med omgående virkning kunne træde tilbage i det nationale eliteprogram.

Det er en konsekvens, bestyrelsen hele tiden har været villig til at tage

Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen, om at undvære de bedste spillere til EM

Det tilbud valgte damesinglen Mia Blichfeldt hurtigt at tage imod, men onsdag formiddag har resten af spillertruppen i fællesskab valgt at afvise tilbuddet fra Badminton Danmark. Det betyder også, at de største danske badmintonstjerner ikke kan repræsentere Danmark ved hold-EM om fem uger på hjemmebane.

Spillerne slår i en mail til forbundet fast, at de hverken samlet eller hver for sig er interesseret i at indgå individuelle aftaler, og at de står fast på, at der skal findes en kollektiv aftale. Samtidig åbner de for nye forhandlingerne, men konkluderer klart og tydeligt, at svaret skal betragtes som et endeligt nej til den landsholdsaftale, forbundet har tilbudt.

- Tanken bag den mail er, at det viser, vi står sammen om, at vi stadig gerne vil forhandle en kollektiv landsholdsaftale på plads. Det står vi fast på, at det er til gavn for både spillere og Badminton Danmark. Det har Bo Jensen (direktør, Badminton Danmark, red.) også selv givet udtryk for - at de helst vil have en kollektiv aftale, siger Hans-Kristian Vittinghus, der er med i spillerudvalget omkring forhandlingerne.

DEF-Sport er forbundets problem

Badminton Danmark ønskede med de individuelle aftaler at undgå, at DEF-Sport og forhandler Mads Øland som tredjepart kunne blande sig i aftalerne. I forhold til den tidligere landsholdsaftale, der blev opsagt i starten af september sidste år, ville der også være flere justeringer omkring kommercielle forhold og andre punkter.

Deadline var oprindeligt sat til fredag den 25. januar klokken 10, da Badminton Danmark den 29. januar skal indgive den endelige EM-trup til Badminton Europe. Efter to dage i tænkeboksen behøvede størstedelen af spillertruppen dog ikke mere tid, før de afviste det nye tilbud, forklarer Hans-Kristian Vittinghus.

- Både mandag og tirsdag har vi mellem single- og doubletræningerne i Kastrup Magleby Badmintonklub holdt et stort spillermøde. Der har været deltagelse af både fagforening og flere advokater. Så har spillerne i forhandlingsudvalget fremlagt sagen for de andre spillere, så de har kunnet give udtryk for både tanker og fremtidige handlinger. Derfra er der truffet en fælles beslutning.

- Stemningen har overvejende været positiv, og folk bakker op. Og så er det klart, at når jeg skriver mig selv på som afsender i en mail, så skriver jeg også for alle de andre spillere, der har bekræftet, at de står fuldt ud bag beslutningen. Så hele baglandet er med på en afvisning med undtagelse af Mia Blichfeldt naturligvis.

EM uden danske stjerner?

Da TV 2 SPORT onsdag eftermiddag kontaktede Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen, havde han ikke haft mulighed for selv at læse den mail, spillerne havde sendt.

- Jeg har ikke selv set mailen eller hvem, der står som afsender, men uanset hvor mange, der afviser at tage imod tilbuddet, så ændrer det ikke noget på bestyrelsens holdning. Den står fuldstændig hugget i granit.

- Helt formelt og rent juridisk kan vi ikke vide, om den enkelte spiller har givet Vittinghus fuldmagt til at svare på deres vegne. Jeg tænker selvfølgelig, det er rigtigt, men rent formelt vil vi nok bede hver enkelt spiller om over for os at bekræfte, at de ikke er en del af det tilbud, vi har fremsendt til dem, siger Bo Jensen og slår igen fast:

- Uanset hvor mange, der afviser tilbuddet, så ændrer det ikke på, at bestyrelsen skifter holdning til, at der ikke bliver yderligere kollektive forhandlinger, hvor DEF-Sport kollektivt kan sidde og forhandle med Badminton Danmark på vegne af spillerne.

Så hvis den resterende spillertrup står fast, så vil I ikke kunne stille med de bedste danske spillere til EM på hjemmebane?

- Det vil i givet fald være korrekt.

Er det en konsekvens, I er villige til at tage?

- Det er en konsekvens, bestyrelsen hele tiden har været villig til at tage, ja.

Foreløbig vil direktøren for Badminton Danmark ikke spekulere i, om det ender i et lignende scenarie, som da Dansk Boldspil-Union i starten af september udtog et vikarlandshold til en træningskamp mod Slovakiet.

- Vi skal udtage og nominere holdet over for Badminton Europe den 29. januar. Så når deadline udløber den 25. januar, så har vi nogle dage til at vurdere situationen i forhold til, hvordan og hvorledes vi nominerer og udtager det hold, der skal spille til EM.

EM på hjemmebane spilles på Frederiksberg fra den 13.-17. februar.