Badminton

Nu åbner Axelsen op i konflikt: Det er uhørt og dobbeltmoralsk

Viktor Axelsen har stort set holdt sig i ro indtil videre, men nu har han fået nok. Johannes Eisele / Ritzau Scanpix

Danmarks største badmintonstjerne, Viktor Axelsen, melder sig nu på banen i spillernes konflikt mod forbundet, som han langer ud efter.

Viktor Axelsen har længe holdt sig tavs i spillerkonflikten mod Badminton Danmark, hvor han flere gange har takket nej til interviews, når han er blevet spurgt til en holdning.

De seneste uger har han i stedet brugt i Indien, hvor han har spillet en klubturnering og nu forbereder sig til de første World Tour-turneringer i Asien. Herfra åbner han nu op på sin Facebook-side i et langt opslag, hvor han langer ud efter Badminton Danmark i forhandlingerne:

- Jeg følger med i forhandlingerne, som mine kolleger har med Badminton Danmark, mens jeg er i Østen og spille. Jeg har fra starten ikke villet blande mig for meget i den offentlige debat, fordi jeg havde håbet på en hurtig løsning, men nu er vi nået et punkt, hvor jeg bliver nødt til at sige fra. Jeg synes, vi spillere bliver mødt med en rent udsagt ukonstruktiv måde at forsøge at forhandle på fra Badminton Danmarks side. De giver os en deadline over hovedet (25. januar) og truer samtidig med, at vi ikke kan deltage i OL eller vende tilbage til træningen før juli - selvom vi vel at mærke skulle nå en aftale.

- Hvad er det for en måde at forhandle på? Bo Jensen (direktør i Badminton Danmark, red.) og Badminton Danmark har - som I nok ved - ikke villet samarbejde med Mads Øland (Spillerforeningens direktør, red.) på grund af netop trusler (var deres argument), og derfor kan jeg ikke undgå at finde det dobbeltmoralsk at læse, hvad vi spillere nu bliver mødt med. Om Bo Jensen og Badminton Danmark kan lide Mads Øland eller ej, er fuldstændig ligegyldigt.

- Det er uhørt, at Badminton Danmark vil bestemme, hvem der repræsenterer spillerne. Jeg er skuffet og ærgerlig på vores sports vegne. Jeg træner, alt hvad jeg kan, og forsøger at gøre mig klar til de kommende turneringer. I skal vide, at jeg støtter mine kolleger 100 procent, selvom Bo Jensen siger, jeg står udenfor. De ytringer, mine kolleger bliver mødt med i øjeblikket, er ikke i orden. Jeg håber, at denne opdatering har givet jer alle lidt indsigt, skriver Viktor Axelsen.

Axelsen mangler selv en aftale

Den danske verdensmester fra 2017 var den første til at komme med en markant holdning, efter Badminton Danmark i starten af september opsagde den tidligere aftale med spillerne. Her gjorde Axelsen det klart, at han forberedte sig på at gå solo, hvis han ikke fik den nødvendige aftale på plads med Badminton Danmark.

Det betød, at forbundet meldte ud, at det kunne koste Axelsen VM-deltagelse i fremtiden. Siden udviklede konflikten mellem spillerne og forbundet sig gevaldigt, og nu står samtlige spillere på nær Mia Blichfeldt uden en kontrakt med forbundet. Dermed er de heller ikke en del af landsholdet, og lige nu har spillerne en deadline 25. januar, hvor de ifølge Badminton Danmark skal underskrive en individuel kontrakt, hvis ikke det skal få store konsekvenser.

Viktor Axelsen står i den specielle situation, at han ikke har overdraget sine immaterielle rettigheder til Spillerforeningen.

- Han har for længe siden meddelt, at han står udenfor. Han har ikke skrevet under på noget, men han er heller ikke en del af det kollektiv, som kræver fortsatte kollektive forhandlinger med forbundet, sagde Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen, torsdag til Ritzau.

Axelsen har dog fået samme tilbud som de resterende spillere, og selvom han ikke skrev under på den fælles afvisning af de individuelle aftaler, som spillerne onsdag sendte til Badminton Danmark, står han altså bag spillertruppen.

- I skal vide, at jeg støtter mine kolleger 100 procent, selvom Bo Jensen siger, jeg står udenfor, står der således i Facebook-opslaget.

Det betyder også, at Viktor Axelsen ikke har underskrevet nogen aftale med forbundet og altså står i samme situation som de resterende spillere.